ТИОДОРОВИЋ О РУСКОЈ ВАКЦИНИ И ОБАВЕЗНИМ ПЦР ТЕСТОВИМА: Епидемиолог анализирао ситуацију у Србији

Новости онлине

четвртак, 13. 08. 2020. у 16:22

ТИОДОРОВИЋ О РУСКОЈ ВАКЦИНИ И ОБАВЕЗНИМ ПЦР ТЕСТОВИМА: Епидемиолог анализирао ситуацију у Србији

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

ПОТЕНЦИЈАЛНА ЖАРИШТА коронавируса су свуда, на територији целе државе, рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Истакао је да имамо стабилнију ситуацију и лагани падајући тренд, нарочито ако се гледају подаци из ковид амбуланти, где је мањи број првих прегледа.

Бранислав Тиодоровић је рекао да је тај тренд присутан свуда, осим на крајњем југу земље, прецизирајући да пре свега мисли на Бујановац и Прешево.

Како је рекао, део становништва се лечи код куће и код приватних лекара, одлази у здравствени систем на КиМ, а тек кад имају најтежу клиничку слику долазе у Врање и у Ниш.

Тиодоровић напомиње да је то врло озбиљно јер су последице повећан број умрлих што се могло избећи да су се људи раније јављали здравственом систему Србије.

Рекао је и да се многи грађани налазе на туристичким местима у Србији и апеловао на њих да поштују мере, да носе маске у затвореном простору и да држе дистанцу на отвореном. Истиче и да је важно прање руку и дезинфекција.

На питање да ли ће се уводити обавезан пи-си-ар тест за странце и грађане који се враћају из иностранства, Тиодоровић је рекао да мора да се размиља о томе у ком су амбијенту били наши грађани на летовањима.

Фото: Танјуг

Истиче да све мора да се договори и одлучи на основу показатеља СЗО и Европског центра за заразне болести. Како истиче, показатељи говоре да ни Грчка ни Турска немају сјајне податке. Тиодоровић је навео да ће одлука бити донета врло брзо.

Навео је и да редовна вакцинација деце мора да траје и да су деца вакцинисана у одвојеним деловима домова здравља, а педијатријска служба је била добро организована.

Када је реч о вакцини против ковида 19, рекао је да ће се сачекати да се виде ефекти руске вакцине, као што се чекају и остале.

Тиодоровић је рекао да ће се пратити која вакцина даје најбољу одбрану и што мање нежељених ефеката.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)