НАКОН ПИСАЊА НОВОСТИ ЗАМЕЊЕНА ПОЦЕПАНА ЗАСТАВА: Српска тробојка се вијори на врху Авале у пуном сјају (ФОТО)

Ј. Г.

четвртак, 13. 08. 2020. у 16:13

НАКОН ПИСАЊА НОВОСТИ ЗАМЕЊЕНА ПОЦЕПАНА ЗАСТАВА: Српска тробојка се вијори на врху Авале у пуном сјају (ФОТО)

Фото: Србија Шуме

НОВОМ тробојком димензија 6 x 2,4 метра, али без грба, замењена је током јучерашњег дана стара и оштећена на јарболу преко пута споменика Незнаном јунаку на Авали.

Као што су "Новости" већ писале, надлежна служба за одржавање овог дела београдске планине је ЈП "Србијашуме". Изласком на терен екипе служби установиле су стање заставе која се вијорила на јарболу, а затим је уклонили и поставили нову.

Фото: Србија Шуме

- Застава која је замењена није била поцепана, већ је од таквог материјала да су временске (не)прилике довеле до њеног оштећења на рубу при крају материјала - објашњава Саша Рајковић, председник шумске управе ЈП "Србијашуме" на Авали.

- Пре четири месеца је она постављена. Направљена је од рупичастог материјала, баш из разлога да ветар може да пролази и да се спречи или бар успори оштећење.

Према речима саговорника, димензије заставе нису мале, те временске (не)прилике могу да "учине" своје. Заставе се поручују у фирми са којом сарађују, каже Рајковић, а за њихову израду је потребно време. "Спорно" обележје замењено је у најкраћем временском року.

Фото: Србија Шуме

- Стара застава са грбом је освежена, порубљена и одложена у магацин. Поручили смо две нове од којих је једна сада на јарболу - говори Рајковић.  Како каже, иако обележја на јарболе треба постављати само приликом догађаја и свечаности, у случају наше земље, која није једина, она се ту ипак налазе током целе године. Треба да земља има своја обележја свуда, каже, само је "проблем" у могућности надгледања њиховог стања у сваком тренутку. 

Фото: Србија Шуме

ОБЕЛЕЖЈЕ НА УШЋУ САВЕ У ДУНАВ 

НА јарболу високом више од стотину метара постављена је државна застава на ушћу Саве у Дунав 2017. године. Због његове висине барјак је видљив из готово свих делова главног града. Циљ овог подухвата је јачање култа заставе, а очекује се да за престоничким примером крену и остали градови Србије и региона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ljilja

13.08.2020. 19:54

Pocepanu zastavu videla sam i ispred pošte 3 u Zmaj Jovinoj, u centru Beograda. Prijavila sam ali osobe sa kojima sam stupila u kontakt smatraju da za moju primedbu nisu nadležni. Zato molim da se Novosti pozabave i ovim slučajem.