ХЕРОЈИ ЦРВЕНИХ ЗОНА: Лончар са лекарима ковид болница (ФОТО)

Новости онлине

четвртак, 13. 08. 2020. у 13:15

ХЕРОЈИ ЦРВЕНИХ ЗОНА: Лончар са лекарима ковид болница (ФОТО)

Фото Министарство здравља

КРАГУЈЕВАЦ, 13. августа (Танјуг) - У Крагујевцу је данас одржан пријем за здравствене раднике из тог града, Новог Пазара, Краљева и Чачка којима је министар здравља Златибор Лончар захвалио на свему ссто чине у циљу борбе против епидемије корона вируса.

Он је на пријему, у организацији Министарства здравља, рекао да у Србији тренутно има око 8.000 активних случајева корона вируса, а да је око 2.000 на болничком лечењу.

"Од тих око 2.000 који су тренутно на болничком лечењу нису сви позитивни. Имамо и пацијенте који имају све карактеристике као да су позитивни, али њихов тест је или негативан, или чекамо поновољени тест", рекао је Лончар.


Навео је да су тренутно 364 здравствена радника позитивна на корона вирус од ццега је 28 на болничком лечењу.


То је, додао је, мање него поццетком проссле недеље када је виссе од 600 здравствених радника било позитивно и много више њих на болничком лечењу.


Истакао је да су здравтствени радници наши јунаци и да се основу ових података може видети колико они раде.


"Неки од њих раде без дана одмора. Поједини су покушали да раде у тој опреми у којој они раде сваки дан, али нису издржали ни два, три сата и то не да лече, него да раде неке друге послове. После два, три сата су падали у несвест, није им било добро и слично", рекао је Лончар.

Анестезиолог Катарина Павловић из Клиничког центра Крагујевац рекла је да су радили и да ће наставити да раде вредно и предани, са пуно емпатије и наде.


Она је позвала све да буду одговорни и поштују уведене мере јер је, како је истакла, много лакше превенирати, него лечити.


Медицинска сестра у Општој болници у Чачку Ивана Логвинов каже да су се трудили да пацијентима укажу максималну здравствену негу.


"Дали смо све од севе да пацијенти оздраве. Било је свега - суза, страха, радости, солидарности...Уморни смо и исцрпљени, али даћемо све од себе да будемо истрајни до краја", рекла је она.


Инфектолог из Краљева Зорица Костић је рекла да је једно време била на испомоћи колегама са Инфективне клинике у Београду, као и у Новом Пазару.


По повратку из Новог Пазара су, додала је, формирали ковид болницу у Краљеву.


"Од поћетка марта смо имали позитивне пацијенте и инфективно одељење је активно ућествовало у збрињавању и лећењу таквих пацијената, наравно уз помоћ терцијарних здравствених установа, а сада смо били принуђени због масовности обололеих и великог броја средње тешких и врло тешких пацијената формирамо нашу интензивну јединицу и направимо ковид болницу у Краљеву", рекла је Костић.


Рекла је да су се максимално трудили и изразила мишљење да су грађанима Краљева успели да пруже адекватну помоћ.


Главна сестра пнеумофизиолосског одељења Опште болнице Нови Пазар Снежана Јеремић је, у име свих својих колега, захвалила свим здравственим радницима који су доссли из других градова у Нови Пазар да им помогну када је било најтеже.


 "У једном тренутку у болници у Новом Пазару било је виссе од 390 болесника. Хвала свима, хвала држави, председнику Алекдандру Вучићу и Министарству здравља ссто су обезбедили сва потребна средства за наш рад и лечење болесника, а хвала и свим донаторима", рекла је Јеремић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)