ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА ОТКРИВЕН У 11 ГРАДОВА: Заражени комарци се шире Србијом

Новости онлине

среда, 12. 08. 2020. у 21:29

ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА ОТКРИВЕН У 11 ГРАДОВА: Заражени комарци се шире Србијом

Фото: Архива ВН

КОМАРЦИ заражени вирусом Западни Нил полако заузимају територију у Србији.

За само недељу дана повећан је број градова у којима има крвопија са овом грозницом, тако да су они сада присутни у 11 места у земљи. На срећу, овом вирусу и даље одолевају грађани, јер како се сазнаје, још није регистрован ниједан случај заразе међу људима.

У седмици до 2. августа, заражених комараца било је у 8 градова, а у периоду од 2. до 8. августа, "болесне" крвопије откривене су у још 3.

Наиме, према најновијем извештају Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", поред Београда, Суботице, Сомбора, Зрењанина, Панчева, Краљева, Палића и Апатина, прошле недеље вирус Западног Нила је детектован и код комараца у Параћину, Пожаревцу и у Новом Саду.

- На територији 11 градова Србије, Завод за биоциде и медицинску екологију спроводи надзор над вирусом грознице Западног Нила у популацији комараца од 1. јуна 2020. године. На основу извештаја Завода од почетка сезоне до 4. августа  присуство генома вируса Западног Нила откривено је у домаћим комарцима кулекс пипиенс са различитих локација на територији Суботице, Сомбора, Параћина, Зрењанина, Панчева, Краљева, Палића, Апатина, Новог Сада, Пожаревца и Београда - наводи се у извештају Института "Батут" за 32 недељу од 2. до 8. августа.

Са друге стране, за разлику од Завода за биоциде, предузеће "Циклонизација" из Новог Сада, није детектовало овај вирус међу комарцима, али наводе да је врло вероватно да ће се то догодити у току овог месеца.

- У другом кругу анализирани су узорци са 46 локација са тероторије града, приградских насеља и села који су сакупљени у другој половини јула и почетком августа. Као и у првом кругу, када су на анализу послати комараци са 30 локација из свих делова Новог Сада сакупљени у првој половини јула, и у овом другом кругу нису детектовани комарци заражени вирусом Западног Нила. За анализу је задужена лабораторија Научног института за ветеринарство из Новог Сада, а присуство вируса утврђује се ПЦР методом - објашњава Дарио Аћимовић, менаџер за односе с јавношћу у овом предузећу.

Фото: Архив "Новости"

Како каже, овакав резултат је очекиван јер су за развој вируса у комарцима потребни дужи периоди топлог времена. Зато је, каже Аћимовић, врло вероватно да ће вирус Западног Нила бити детектован у узорцима који ће бити сакупљени током августа.

Крвни оброк комараца

Аћимовић подсећа да су резервоар Западног Нила птице, и прецизира када комарци мењају домаћине да би узели крвни оброк.

- Преношење вируса са комараца на људе обично се дешава пред крај сезоне, у августу и септембру, јер је то време када комарци мењају домаћине и крвни оброк узимају и са птица и са људи. Преношење вируса зависи и од температуре. Изразито високе температуре, рецимо, погодују бржем развоју вируса. У комарцу који се хранио на зараженој птици он се брже развија, односно пре достиже вирулентност и осигурава преношење на човека на којем се комарац потом храни.

- У заштити здравља грађана кључно је током целе сезоне држати бројност комараца под контролом и на време прекинути овај ланац преношења. Важно је да се систематски ради на сузбијању комараца, и да се не допусти да комарци опстану толико дуго да узму крвни оброк са птице, положе јаја, а онда поново узму крвни оброк са човека и тако пренесу вирус - објашњава Аћимовић.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Vule

12.08.2020. 23:48

Pa kako da se ne šire kad je neko pametan zabranio zaprašivanje iz aviona zbog ko zna kakvih budalaština o zaštiti prava ptica, pčelara i ostalih ugroženih. Još samo bunonska kuga da nas poklopi pa smo položili ispit.

Marija

13.08.2020. 09:22

Zbog fugogodisnjeg suzbijanja komaraca malationom iz vazduha, izgubili smo naviku da se štitimo individualno. Odeća svetlih boja, repelijenti na kožu pri izlasku iz kuće (autan i slični preparati) i mreže na svim oknima. Virus zapadnog Nila je smrtonosan za stoku, a za ljude vrlo retko. Posle obilnih padavina broj komaraca je uvek veliki. Stoga, svuda gde ima nakupljene vode (burad, korita, prazne saksije, bazeni i dr.) treba isprazniti ili tretirati odgovarajućim preparatima.

Nebojša

13.08.2020. 13:42

@Marija - Lupas za sve pare sram te bilo jer si nepismen a glumis znanje. Moj prijatelj oukovnik Pavlovic iz NS je jedva preziveo na VMA, zivot mu visio o koncu, a ima ljudi i koji su umrli. Nerazumno je da se komarci ne zaprasuju iz vazduha i za vreme SFRJ je to radjeno i nista stetilo pcelama i pticama nije. I mora da se vodi racuna o sredstvu naravno.

Brana

13.08.2020. 15:27

Šta je sa Kragujevcom, od grada do Batočina haos ne možeš da pridješ od komaraca ako nisi nprskan ili namazan sredstvom protiv komaraca. Naselja su isto prepuna najviše predveče i ujutro a ima ih i preko dana. Kome se obratiti za pomoć.