ДОКТОРКА ДАРИЈА ОТКРИЛА: Ево како ће тачно изгледати први септембар и која се процедура мора испоштовати на уласку у школу

Бета

уторак, 11. 08. 2020. у 21:29

ДОКТОРКА ДАРИЈА ОТКРИЛА: Ево како ће тачно изгледати први септембар и која се процедура мора испоштовати на уласку у школу

Фото Танјуг

ЗАМЕНИЦА директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је вечерас да је долазак ђака без респираторних инфекција у школе основ новог режима наставе од септембра у Србији.

Током гостовања на Радио-телевизији Србије (РТС), Кисић Тепвачевић је нагласила важност спровођења прописаних мера заштите у борби против корона вируса у школама и додала да ђаци могу да носе заштитне маске израђене од било ког материјала.

Казала је да ће први дан нове школске године бити посвећен едукацији основаца и средњошколаца о превенцији корона вируса.

- Приликом уласка у школу дете ће морати да стави маску и тако да иде до своје клупе, ми препоручујемо да се маска носи стално. С обзиром на то да ће бити смањена густина смештаја, деца ће имати своја четири квадратна метра те ће маску моћи да скину јер постоји физична дистанца - рекла је Кисић Тепавчивћ.

У свим другим случајевима, када деца иду на одморе или у санитарне просторије, мораће да носе маске, додала је она.

Уколико се симптоми инфекције код наставника или ђака први пут примете у школи, наставник ће прекинути наставу и јавити се у ковид амбуланту, а деца ће се обраћати наставнику који ће их упутити у собу за изолацију, а одатле преузети родитељи.

Фото Д. Миловановић

Она је истакла да је поред здравља и безбедности деце у школама приоритет и омогућавање континуираног наставка школовања.

Говорећи о вакцини против корона вируса која је регистована у Русији, Кисић Тепвачевић је казала да није од значаја порекло вакцине већ њена безбедност и ефикасност.

Поновила је да је за увоз вакцине потребно да она добије сертификат о безбедности српских стручњака.

Додала је да Србија преговара са више произвођача вакцина, са некима с којима је потписала "меморандум о сарадњи" али није могла да каже о којим је произвођачима тачно реч.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

jokac

11.08.2020. 23:04

ma samo pogledajte sliku kako nastavnik nosi masku .ovo je najveca prevara u istoriji civilizacije ! . sa stalnim nosenjem maske koja ne stiti imacemo masovno oboljevanje dece ali ne od korone ... jos malo i pevacemo pesmu " hodam sad kao zombi kroz noc "

ZALIV tacka NET

12.08.2020. 01:28

Zar ocekujete od mene da pustim dete u skolu i da rizikujem zdravlje deteta i cele porodice? Malo ste se prevarili, mozete me krivicno goniti dete ne pustam u skolu dok traje epidemija i dok ima novih zarazenih. TACKA