КО НЕ НОСИ МАСКУ, ПРЕТИ МУ И УКОР: Министарство просвете и Кризни штаб предложили мере за почетак школске године

Љ. Бегенишић

среда, 12. 08. 2020. у 07:26

КО НЕ НОСИ МАСКУ, ПРЕТИ МУ И УКОР: Министарство просвете и Кризни штаб предложили мере за почетак школске године

Фото Д. Миловановић

ДЕЦА од првог до четвртог разреда ићи ће у школу пре подне. Одељења са више од 15 ђака делиће се у две групе. Имаће највише четири часа од по 30 минута, велики одмор ће трајати 15 минута. После тог блока наставе, следи детаљно чишћење школе, и на наставу после подне стижу ђаци од петог до осмог разреда.

И они ће се делити у групе, имаће по пет, а осмаци шест часова. Један дан ће долазити у школу, а други слушати онлајн наставу. Оцењивање и провера знања биће искључиво у школи. Родитељи који су у породици имали некога тешког оболелог од короне или је неко умро, моћи ће током септембра да одаберу да ли ће им дете похађати наставу или ће слушати онлајн предавања. За ту децу биће обезбеђени посебни термини за оцењивање.

Ово су основне смернице за полазак деце у школу 1. септембра, које је јуче изнео министар просвете Младен Шарчевић, након седнице Кризног штаба на којој су разматране здравствене и организационе мере за безбедан почетак школске године.

Да на часовима физичког неће бити колективних спортова, навијања и скандирања, а на часовима музичког певања и хора, рекао је епидемиолог Предраг Кон, јер то, као је објаснио, повећава ризик од излучивања вируса.

Када је реч о ношењу маски, Кон каже да је најбезбедније да ђаци стално носе маске, али да је могуће направити и мале паузе. Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да све маске могу да се носе укључујући и памучне, а обезбеђиваће их родитељи. Министар је навео да ће дете које не носи маску бити опомињано због тога, а ако то не да резултате добиће укор или искључење.

Новости

- Онлајн настава је најлошији модел, ако није комбинован са неким другим моделом. Истраживања су показала да 22 одсто родитеља не може да обезбеди чување детета, зато смо одлучили да најмлађа деца иду у школу уз све мере опреза - рекао је министар.

Говорећи о дељењу одељења, он је појаснио да на четири квадратна метра може да буде једно дете, а према подацима школских управа око 45 одсто школа у Србији не мора да дели одељења јер имају довољно простора, а немају превелики број ђака. Појаснио је да ће све просторије у школи бити претворене у учионице, неће бити кабинетске наставе. Тамо где ће одељења бити подељена на две групе, неће бити ангажован додатни наставни кадар, јер за то, како каже министар, нити има новца, нити има толико наставника на бироу.

- Тај посао ће ући у постојећу норму коју сваки просветни радник има - поручио је Шарчевић.

Он је додао да за средње школе може да се примени неколико модела, а основни је да раде недељно и оне ће се распоређивати у групе у зависности од програма. Министар је навео да, на пример, у медицинској школи ђаци неће ићи на праксу.

И министар просвете и епидемиолози скренули су пажњу на то да родитељи морају да сарађују, да детету мере температуру пре школе. Дарија Кисић Тепавчевић навела је да уколико се у школи јаве симптоми респираторне инфекције, наставно особље што пре треба да се јави у ковид-амбуланту, а ученици да то кажу наставнику, након чега ђак са маском одлази у собу за изолацију коју ће имати свака школа.

ЗАШТИТА ЗА НАСТАВНИКЕ

ФОРУМ београдских гимназија затражио је од Министарства просвете да се наставницима обезбеде по две медицинске маске за сваки наставни дан и предност за просветаре при тестирању, ако се појаве симптоми короне. Такође, траже да се за њих обезбеди приоритет за вакцинисање против сезонског грипа, као и да се ризичним групама омогући рад од куће, а ако то није могуће, онда одсуство уз накнаду 65 одсто од плате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Boro

12.08.2020. 08:09

Da li postoji roditelj koji bi pod ovom psihom pustio dete u skolu..pa pogledajte Belorusiju pa ovi nisu normalni..decu cuvajmo kuci, druze se napolju, posle skole, sve normalno, sede u parkovima jedni isti a u skoli se prenosi..unistise i lekare i sve..imacemo buducu generaciju jos vecih idiota od ovih u stabu

Janko

12.08.2020. 08:31

Ово је иживљавање над децом, пре свега оном у нижим разредима ! Је л' ово провера система и родитељског трпљења пред почетак примене ставки из Истанбулске конвенције !?

Marija

12.08.2020. 11:32

Ne vidim nikakav problem provere znanja preko Skyp-e ili Zoom ili bilo koje vrste aplikacija. Da li zaista mislite da ce roditeljo pustati svoju decu pod parolim " pa caljda nece..."???? Zanima me da li od 1.septembta krecu i privatne skole kao sto je na primwr Osnovna kola " Rudjer Boskovic"????