БЕОГРАД ЈЕ ВЕЛИКО ТОПЛОТНО ОСТРВО: У овим деловима града гори под ногама, а ево где је лети најпријатније

Novosti online

уторак, 11. 08. 2020. у 18:37

БЕОГРАД ЈЕ ВЕЛИКО ТОПЛОТНО ОСТРВО:  У овим деловима града гори под ногама, а ево где је лети најпријатније

Новости

ЛЕТО, температуре преко 30 степени, спарина и врео асфалт у Београду. Ако морате да будете на улици, а посебно у строгом центру престонице сигурно је да ћете да осетите како вам гори под ногама, али у буквалном смислу.

И док се у центру све исијава, само неколико километара даље, на пример у Кошутњаку, подавалским насељима Реснику и Рипњу, али и приобалним деловима уз ток Дунава и Саве температура је нижа и ваздух је доста пријатнији.

Метеоролози кажу да се, у идеалним временским условима, када је ведро и без ветра, температуре у различитим деловима града разликују и до шест степени.

Метеоролог Ђорђе Ђурић објаснио је раније да се у сваком граду стварају такозвана "топлотна острва".

- То су места у којима је затворена циркулација ваздуха при стабилном времену, а у Београду то је сам центар града. Због асфалта који купи топлоту, а који се споро хлади, зеленији делови града су много пријатнији, па у њима температура може бити и до два, три степена нижа, како дању тако и ноћу – рекао је Ђурић.

Он је истакао и значај зеленила за температурне разлике које се јављају у различитим деловима града.

- Логично је да је у местима где има више шума али и где је већа надморска висина, температура нижа. То је случај са Звездаром, Кошутњаком, подавалским насељима Ресником и Рипњом, али и приобалним деловима уз ток Дунава и Саве. Ту разлика у температури може знатно да се осети, док у центру града и на Новом Београду, изузев Ушћа, буде топлије – рекао је Ђурић.

Ако сте некада забележили температуре и до 40 или 50 степени на врелом асфалту, то ипак није права и реална слика.

- То заправо није температура ваздуха коју ми меримо. То је температура измерена свега неколико центиметара изнад бетонске ужарене површине и самим тим не може бити релевантна. Ипак, тачно је да она неповољно утиче на све оне који су директно изложени сунцу и у великој мери им отежава рад – објаснио је Ђурић.

Како се и наредних дана, до викенда, у Београду очекују температуре преко 30 степени, уколико желите да избегнете да вам асфалт гори под ногама, освежење потражите ван ширег центра града где је жива у термометру за који степен ниже.

ОВДЕ ПЉУСАК, А ТАМО СУНЦЕ

Сигурно сте се барем једном запитали како то да у једном крају Београда пада киша, а у другом делу града сија сунце, али и за то постоји објашњење.

- При антициклонском времену разлика у температури у ширем центру града који представља топлотно острво и приградским, пошумљеним насељима износи до два-три степена. Тако је на пример топлије на Тргу републике, Славији, у Булевару деспота Стефана, односно тамо где су велике површине бетона, где је велика присутност издувних гасова. Најпријатније је уз реке, на Кошутњаку, Звездарској шуми, Ушћу и другим већим парковима – објашњава сликовито Ђурић.

ЗИМИ ВЕЋЕ ТЕМПЕРАТУРНЕ ОСЦИЛАЦИЈЕ

Веће температурне осцилације, међутим, јављају се у зимском периоду.

- Када нема ветра, хладнији ваздух се задржава у нижим пределима, па је тако, на пример, хладније у равници, рецимо у Земуну, Панчеву или у Сурчину, док је топлије у брдским пределима као што су Звездара, Бањица, Авала или Видиковац - рекао је раније метеоролог Недељко Тодоровић.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Moma

11.08.2020. 19:50

Хвала Богу. Крајње је време да неко примети и пише о томе. Треба под хитно нешто предузети јер Београд какав је сада прети да промени климу и у добром делу у окружењу. Бетонска пустиња мора да престане да се шири.