ДР КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Овако ће вакцина бити регистрована за употребу у Србији

Танјуг

11. 08. 2020. у 16:06

ДР КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Овако ће вакцина бити регистрована за употребу у Србији

Фото Тањуг

ЗАМЕНИЦА директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да се вакцинација показала као једна од најбољих мера у спречавању и искорењивању одређене болести, а да у Србији постоји прецизно утврђена законска процедура о одобравању коришћење одређене вакцине.

На питање ко ће радити на утврђивању безбедности руске вакцине против вируса ковид, уз констатацију да је председник Александар Вучић рекао да ће српски стручни тимови утврђивати безбедност руске вакцине, Кисић Тепавчевић је нагласила да је битно да се зна да су вакцине дале огорман допринос и да процес производње вакцине има јасно дефинисане поступке и фазе.

Како је казала, приоритет су безбедност и ефикасност вакцине, као и стварање што дужег пост-вакциналног имунитета.

"Имамо дефинсане критеријуме законским актима. Свака вакцина пролази те поступке, без обзира на сертификате које имају у земаљама производње, они пролазе то и код нас у Агенцији за лекове. Ту нема одступања. Приоритет је безбедност примене вакцине", нагласила је Кисић Тепавчевић.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да Србија има јасну институционалну регулисаност задужености за безбедност вакцине.

"Када говоримо о стручним људима, реч је о лицима са потпуном одговорношћу и то нема везе са појединцима из кризног штаба јер читаве институције стоје иза неке процене", нагласио је Кан.

Према његовим речима, регистрација одређене вакцине у некој земљи не значи да је та иста вакцина регистрована и у нашој земљи, те да је то јасно законом регулисано.

Међутим, како је казао, ако постоји одређена хитност, постоје и друге реакције и процене, те је додао да ћемо томе бити сведоци у блиској будућности. На питање ко је одговоран за кажњавање појединаца који не носе заштитне маске, Кон је казао да није допуштено да, ако је нешто обавезно, да се не спроводи и истиче да и он то критикује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

anabela

17.08.2020. 08:59

Да, да ви сте као јачи од руских академаца и лекара, па ћете да их контролишете. А што увозите вакцину ММР која је на сваком стотом детету дала несагледиве последице и од које се родитељи тресу од страха кад воде своју децу да је приме.