ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА САВСКОМ ТРГУ: Ово ће бити највећи трг у нашој земљи (ФОТО)

Novosti online

11. 08. 2020. у 13:12 >> 14:32

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је радове на Савском тргу у оквиру пројекта Београд на води.

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА САВСКОМ ТРГУ: Ово ће бити највећи трг у нашој земљи (ФОТО)

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Вучић је рекао да Трг стварно добро изгледа и да није знао да је то највећи трг у Србији. Рекао је и да фасада на железничкој станици изгледа фантастично.

- Срећан сам што сам овде могао да обићем Савски трг, 20.000 квадрата чистог простора, 12.000 квадрата саобраћајница, свакако највећи трг у нашој земљи - истакао је председник и додао да је ово још један важан корак у улепшавању Београда.

Са председником, радове су обишли и градоначелник Београда Зоран Радојичиц, градски урбаниста Марко Стојичић и генерални секетар председника Никола Селаковић.

 
БЕОГРАД ЈЕ НОСИЛАЦ ТУРИЗМА

-Београд је носилац нашег туризма и са трећином учешћа у БДП-у нашег туризма - рекао је Вучић и додао да Савамала може да доприноси развоју целе Србије и посебно је задовољан чињеницом да ће на Савском тргу бити најквалитетнији гранит, 300 стабала.

Фото: Пинк Принтскрин

Каже да верује да ће то бити нека врста обавеза за инвеститоре, градилишта колико може простор да се озелени.

ДАНАС ИМАМО ОКО 62.000 ГРАДИЛИШТА У СРБИЈИ

Пре само шест или седам година у целој Србији било је 1.500 градилишта, а данас их је укупно 62.000, изјавио је данас председник Александар Вучић, додајући да то, између осталог, показује колико је земља напредовала.

Вучић је, обилазећи радове на Савском тргу, рекао да је грађевинарство у Србији забележило раст, и поред пада због короне у другом кварталу.

Значај грађевинарства за српску привреду илустровао је и податком да је пре седам до осам година та грана у укупнпм БДП-у учествовала са 3,7 одсто, а данас је тај удео 5,9 одсто.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Верујем да ће пред новогодишње празнике трг засијати пуним сјајем. Споменик Стефану Немањи је наш дуг према оснивачу и ујединитељу српске земље и државе - рекао је Вучић.

Како каже дела су та по којима треба да се суди, подсетивши како је раније изгледао Савски трг а како ће изгледати кроз пар месеци.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Део радова на тргу је већ готов: спољашност зграде бивше Главне железницке станице је у новом руху, трамваји саобраћају на правцу Немањина - Карађорђева, а обриси модерног трга, за који кажу да ће бити нови центар престонице.

Централни део трга, како је најављивано, заузимаће 23 метара висок споменик посвецен Стефану Немањи, највише такво обележје у престоници, пешацима ће припасти централни део трга, док ће саобраћај, аутомобилски и трамвајски бити измештен на ободе трга.

Локомотива легендарног Плавог воза померена је знатно ближе улазу у зграду бивше Главне железничке станице, односно будући Музеј Николе Тесле.

 
МОЈА СЕ ИМОВИНА ОД 2012. НИЈЕ УВЕЋАЛА НИ ЗА ДИНАР

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се његова и имовина његове породице није увећала ни за динар од 2012. године, те да би волео да буде међу првима чија ће се имовина испитати, али да се затим испита и имовина других, чија се, каже, имовина значајно увећала од 2003. до 2013. године.

- Нема лажи коју нису изговорили...Чак су слагали да и мој џемпер кошта 400 евра, а кошта 50 и несто евра - приметио је Вучић на констатацију да Драган Ђилас и његови сарадници "до данас нису одговорили одакле им милиони, али ће њега питати за скупе сакое".

Вучић је рекао да је то важна тема, због Закона о пореклу имовине, који је донет.

- Молим комисију која се тиме бави, желим да будем у првих 10 људи којима ће се испитати имовина, али онда да се испита и свима другима. Моја имовина се није увећала од 2012. године ни за динар. Ни моја, ни моје породице. А, волео бих да видите имовину неких пре уласка у власт 2003. и по изласку из власти 2013. године. Па ћете да видите да је увећана за око милијарду евра - рекао је Вучић.

ГРАДИМО ЈАКУ ВОЈСКУ

Председник се осврнуо и на Војску Србије и наменску индустрију.

- Мој посао је као врховног команданта да градим јаку војску, а што се тиче одбрамбене индустрије Србије помоћићемо - рекао је Вучић.

Фото: Пинк Принтскрин

 
ИЗБОР ПРЕМИЈЕРА

Што се мандатара тиче, председник је рекао да следеће недеље ће бити седница главног одбора где ће се разоварати о формирању владе.

-Оно што ми је важно је да влада буде модерна, спремна на борбу - рекао је Вучић, додајући да би желео да више буде жена у Влади и што већу борбеност.

УДРУЖУЈУ СЕ ОНИ ШТО НИ ГЛАВНИ ОДБОР НЕ МОГУ ДА ЗАКАЖУ

Слобода окупљања и удруживања у Србији је света слобода, каже председник Александар Вучић начелно поводом формирања Удружене опозиције Србије.

Он је приметио да се у тај савез удружују они који не могу ни главни одбор да закажу, а да се не потуку, ни странку да направе, а да је не купе.

- Слободна смо земља у којој свако има право да формира политичку странку, да купује политичке странке, да се удружује, обједињује. Слобода окупљања у Србији је света слобода у правом смислу речи, за разлику од времена када су ти који се сада удружују владали, па убили Ранка Панића, и чак нису хтели за то да кажу 'извините'. Није га убила хрватска војска док је био на ратишту, већ они - казао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 
НИСМО ЈОШ КУПИЛИ ПВО СИСТЕМ ИЗ КИНЕ, РАЗМИШЉАМО О ТОМЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија још није купила ПВО систем ФК-3 из Кине већ да размишља о тој набавци.

Упитан за упозорење амбасаде САД у вези потенцијалне набавке система из Кине, Вучић је рекао да систем ФК-3 није на списку за санкције надлежног америчког министарства.

- Сваки пут кад одлучимо да нешто купимо, увек неко има нешто против. Још нисмо купили ФК-3, размишљали смо о томе и видећемо још колико новца имамо - казао је Вучић новинарима у Београду после обиласка радова на реконструкцији Савског трга у Београду.

 
ПОНОВНО РАСКОПАВАЊЕ ТРГА РЕПУБЛИКЕ НИЈЕ ПОТРЕБНО

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да поновно раскопавање Трга Републике у Београду није потребно, као ни шине за трамваје на тој локацији.

Коментаришући писање медија да ће Трг Републике наредне године поново бити раскопан како би се ставиле шине за трамваје од Трга Славија до Калемегдана, председник је навео да сматра да је развој града неопходан али да за те радове није видео "никакав рацио легис".

- Можда у граду мисле другачије, па бих волео да нам објасне. Као што мислим да нам никакво сечење шума на Кошутњаку није потребно - казао је Вучић новинарима на Савском тргу у Београду.

Фото: Принтскрин

 
СРБИЈА УВЕК ДА ОДЛУЧУЈЕ КАО СУВЕРЕНА ЗЕМЉА

Вучић је, на молбу да прокоментарише упозорење Амбасаде САД на ризик куповине кинеског ракетног система, док у Русији поједини портали спекулишу да се ради о одустајању од куповине руског С 300, рекао да сваки пут када се одлучимо за нешто да купимо увек неко има нешто против.

- Ми смо размишљали о кинеском ракетном систему ФК 3. Тај систем није на списку за санкције америчког министарства. Разумемо то упозорење као политичко саопштење. Али увек ћемо деловати као независна, суверена земља, размишљајући да не угрозимо наше виталне интересе - објаснио је он.

 
РАЗУМЕМ ПОТРЕБУ У ХРВАТСКОЈ ДА ОВДЕ ИЗАБЕРУ НОВОГ ТАДИЋА

Разумем потребу хрватских медија да овде у Београду изаберу новог Тадића, да се он извињава, а Србија да заостаје за Хрватском, каже председник Александар Вучић поводом писања хрватских медија ција поента је зеља да се сруши актуелна српска власт.

У Србији се 2022. одржавају избори, па ће бити прилике за Загреб и њихове овдашње послушнике да мењају власт у Београду, поручује председник.

Разумем њихову потребу да изаберу новог Тадића, неспособне типове који би оставили Србију да заостаје за Хрватском, а не да је престиже, они који би економски да је разарају и свака три дана им се извињавају. То није и неће бити политика Србије", рекао је он, на питање новинара да прокоментарише писање хрватских медија, у којима се позива на рушење српске власти.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

НЕ ИЗВОЗИМО ОРУЖЈЕ У ЗЕМЉЕ КОЈЕ СУ ПОД САНКЦИЈАМА

ПОВОДОМ извоза српског наоружања, попут извоза у Јерменију, што опозиција иначе пребацује властима, иако је прва за време своје власти дала сагласност на такве испоруке, Вучић указује да се део производње продаје и нашој армији, али се и извози.

- У чему је игра да један део тајкунских мадија под котролом тајкунских политичара сваког дана мора да води кампању против наше војне индустрије? Да ли је то да би Бугари узели нама посао ? Како онда у Крушику да има посла, када сте уништили тај посао? - запитао је он.

Вучић је рекао да има оних који би да руше извоз српске војне индустрије, па макар и они прописали тај извоз, односно донели одлуку да се Јерменија изузме из забране извоза. Вучић је подсетио да у српској одбрамбеној индустрији ради 17.000 људи, а ако се спречава извоз, онда се угрожавају та радна места.

СТИЖЕ ВЕЛИКА ИНВЕСТИЦИЈА У ВОЈВОДИНУ

Председник Александар Вучић најавио је данас могућност велике инвестиције у Војводини.

- Верујем да ћу моћи да вас обавестим ускоро о фантастичној инвестицији у Војводини - поручио је Вучић, не прецизирајући о којој инвгестицији је реч.

 
ПОНАШАМ СЕ НОРМАЛНО, ТРУДИМ СЕ ДА РАДИМ ПОШТЕНО И ВРЕДНО

Вучић је додао је да се он труди да се понаша нормално, уобичајено, те да је један од ретких који само у посебним случајевима, када је неопходно, користи ротацију, док нема директора, минситра, сваког ко мисли да је важан, а да не користи ротацију да би доказао да је важан.

Он је навео да његова плата није мала, али да се труди да ради поштено, марљиво и вредно.

- А, да ми говоре да сам бахат, арогантан, са тим не могу да се сагласим. Важно је да закон уђе 'у живот', да сви чују о његовој имовини, али да се онда испитају и сви други. Да све буде црно на бело. Ја немам чега да се стидим - рекао је Вучић.

Додао је да критике на његов рачун у том смислу, највише говори о онима који их изговарају, јер, каже, полазе од себе "шта су радили и шта би радили".

Фото: Танјуг

 
НЕМА ТАЈНИ,ИЗРАЗИО САМ САУЧЕШЋЕ АЗЕРБЕЈЏАНУ

Председник је рекао је данас да је Азербејџану изразио саучешће поводом смрти њихових војника и да ту нема ништа тајно, нити такве информације треба тражити, како је казао, по белосветским сајтовима, већ је довољно погледати на сајту српског председника.

- Нисте то само ви рекли, то су и неки политицари тајкуни рекли да су из тајних извора председника Азербејџана то чули. Немојте да сте деца, то пише у мом саопштењу - истакао је Вучић одговарајући на новинарско питање да је на једном од сајтова азербејџанске владе објављено да је изразио жаљење зато што је српско оружје коришћенио у сукобу са Јерменијом.

Истиче да је изразио саучешће поводом погинулих људи и да је то елементарна пристојност.

- Следећи пут, пре него што одете да тражите по белосветским сајтовима, идите на сајт српског председника. У мом саопштењу се наводи да сам изразио саучешће поводм смрти азербејџанских војника. То је цивилизацијско понашење - рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

У ЛОКАЛНОЈ ВЛАСТИ НОВА И НАЈБОЉА РЕШЕЊА

Председник Србије Александар Вучић казао је да не постоје проблеми око формирања власти на локалном нивоу, већ је фокус на томе да се пронађу најбоља могућа решења.

На питање да ли постоје проблеми око формирања власти на локалном нивоу, Вучић је рекао да не постоје, али да је суштина у томе што они покушавају да пронађу најбоља могућа решења, да на одређеним местима промене одређене људе и да раде на томе да око 40-50 одсто буде нових градоначелника и више жена у власти на локалу.

Како је навео, у Расинском округу од шест општина, у пет челу бити жена.

- Мучимо се око неких округа и то је наша унутарстраначка ствар. Ми анализирамо резултате. Нисмо рекли да нам је фантастичан резултат пао с неба. Где су изузетно добри резултати тамо је ок, али када нису добри, а за нас је то када су испод 50 или 55 одсто освојених гласова, онда анализирамо које је најбоље решење - нагласио је председник.


 


 


 


 


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (57)

Bonaparta

11.08.2020. 14:45

Stvarno ne razumem zašto uopšte pridaju važnost lupetanju Marinike Tepić? Žena se u oružje i vojsku razume koliko moja baba u spejsšatl. Oružje se i pravi za ratovanje. To nije seme za cveće već metak, mina, bomba koje nismo mi izmislili nego upravo oni koji podržavaju tu nazovi opoziciju. Šta oni misle da možete da prodate metak sa klauzulom ne smete da ga upotrebite. Ne kupuje niko metke za ukras ili oružja i vojna oruđa. Takve ličnosti treba poslati na posmatranje. Umesto da se raduju da imamo što bolju vojnu industriju, jer upravo vojna industrija najviše doprinosi novim tehnologija i novim materijalima. Teflon je prvo napravljen u vojnoj industriji, a danas se najviše koristi kao premaz na tiganju. Lik kakva je Tepićeva 99% ni to ne zna, ali da radi za tuđe interese to zna.

Zoran

11.08.2020. 15:29

Друга Србија и њени другосрбијанци, би били радоснији и срећнији да се ту подигне и Павелићев споменик, само не неком Србину. Од њих тек треба очекивати хајку, кампању, увреде а вероватно и насилне протесте.

Gale

12.08.2020. 02:57

Srbija je dosta izgrađena, bez obzira što to ne odgovara kritičarima koji uporno žele da da to negiraju. Takođe Srbija je uređena država zahvaljujući pre svega dobrim ekonomskim uslovima možemo se pohvalati da je naš glavni grad za jedan od najlepših gradova u Evropi.

Petar Krajic

12.08.2020. 07:44

Njihova najveca zal jeste to sto se u ovoj zemlji radi a ne krade i sto nismo svi isti kao oni pre sto su bili da vrse otimacine od ovog naroda. A Beograd je dobio jos jedan prele trg gde gradjani mogu da uzivaju.