ВИШЕ ОТПУСТА НЕГО ПРИЈЕМА: У Арени смештено 28 пацијената

Танјуг

понедељак, 10. 08. 2020. у 17:10

ВИШЕ ОТПУСТА НЕГО ПРИЈЕМА: У Арени смештено 28 пацијената

Фото Петар Милошевић

У ПРИВЕМЕНОЈ ковид болници у Арени збринуто је 28 оболелих од корона вируса, а последњих дана већи је број отпуста него пријема пацијената.

Директор Завода за здравствену заштиту радника ''''Железнице Србије'''', који руководи болницом, Владо Батножић каже да су у Арени смештени средње тешки пацијенти, да већина има обострану упалу плућа, а да је око 20 одсто њих на кисеонику.

- Примимо око 20 пацијената, а отпустимо око 25 и тако је последњих десетак дана. Средином јула у Арени је било око 250 пацијената, а данас их је 28. Већина је излечена и отпуштена кући - каже Батножић за Танјуг.

Додаје да пацијенти у просеку проведу између осам и десет дана на лечењу у Арени, кроз коју је од 7. јула, како каже, прошло око 420 оболелих од Ковида 19, од којих је око 350 излечено, док су остали премештени у друге здравствене установе.

- Очекујемо да ће у наредном периоду део пацијената из осталих ковид болница бити пребачен у Арену, а одавде ће по излечењу бити пуштени кући - каже Батножић.

Највише пацијената смештених у Арени је из Београда, али има их из целе Србије, док је просек старости оболелих око 50 година.

У Арени је ангажовано око 120 здравствених радника и припадника Војске Србије, а из Завода ''''Железница Србије'''' до сада је било ангажовано око 75 медицинских радника.

Координатор привремене ковид болнице ''''Београдска арена'''', пуковник Вељко Милић, каже да се последњих дана смањује број пацијената у тој болници и додаје да су пацијенти углавном под инфузионом и инјекционом терапијом.

- Сви су стабилни и добро се осећају, а последњих дана имамо утисак осећамо као да епидемија јењаваја - каже Милић за Танјуг.

Подсећа да је у Арени разведен систем за довод кисеоника и да је обезбеђено 216 места за пацијенте којима је потребна кисеонична потпора, а предвиђено је око 150 места за респираторе.

- Извршена је додатна електрификација, тако да смо за неки наредни талас потпуно спремни - наводи Милић.

Дезинфекцију унутрашњег простора ''''Арене'''' једном дневно врше екипе Завода за биоциде, а простор око хале дезинфикују јединице АБХ Војске Србије три до четири пута дневно.

Милић каже да је добра пракса из привремене болнице Београдски сајам, у којој је такође био тима, пренета и у Арену и да није било проблема са снабдевањем дезинфекционим средствима, лековима и заштитном опремом.

- Заједно са здравственим радницима из цивила остварујемо добру сарадњу, има нас је више од 120, а уколико се буде повећавао број пацијената, спремни смо да реагујемо и повећамо ангажовање -  каже Милић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)