ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНЕ: Осуђеници са породицом на вези преко Скајпа и Вајбера

Танјуг

понедељак, 10. 08. 2020. у 14:14

ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНЕ: Осуђеници са породицом на вези преко Скајпа и Вајбера

Фото: Управа за извршење кривичних санкција

ОСУЂЕНИЦИ у 10 казнено-поправних установа у Србији почели су да користе апликације Скајп и Вајбер за разговор са члановима породица.

То је саопштила данас Управа за извршење кривичних санкција.

Видео комуникацију, за сада, користе осуђеници у заводима у Сремској Митровици, Нишу, Панчеву, Падинској скели, Специјалној затворској болници у Београду и окружним затворима у Београду и Крагујевцу, затим штићеници у Васпитно-поправном дому у Крушевцу и КПЗ за малолетнике у Ваљеву, као и осуђенице у КПЗ у Пожаревцу.

За разговоре користе таблете које је заводима донирала немачка невладина организација "Хелп", а они у КПЗ у Панчеву рачунаре.

Запослени у Служби за третман од марта за осуђене спроводе појачану психосоцијалну подршку кључну за сваку стресну ситуацију, а Скајп и Вајбер ће им помоћи да се умањи брига за чланове породица.

Од избијања епидемије, осуђеницима у свим заводима омогућени су дужи боравци на свежем ваздуху и чешћи телефонски контакти са члановима породице.

Свест породица и брига за ближње допринела је да се, од увођења мера, број посета смањи у свим заводима, што је важно за превенцију, наводи се у саопштењу и додаје да су посете 12. маја, поново дозвољене након три месеца.

- Посете се одвијају уз претходно мерење температуре, пролазак кроз дезо баријере, дезинфекцију руку и обавезно коришћење заштитних маски и рукавица, а за притворенике и осуђенике су обезбеђени и заштитни визир - наводи се у саопштењу Министарства правде.

Управа за извршење кривичних санкција у јуну је свим заводима у Србији, у циљу превенције, обезбедила 10.000 брзих тестова за детекцију антитела вируса корона.

Такође, од 11. марта сви новопримљени су у заводима издвојени у мањим собама, у периоду од две недеље током којег су под појачаним здравственим надзором и немају контакте са другим људима у заводу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)