КУСТОС САРАМАНДИЋ: Верујем да ће лежаљке ускоро бити уклоњене

Танјуг

понедељак, 10. 08. 2020. у 13:46

КУСТОС САРАМАНДИЋ: Верујем да ће лежаљке ускоро бити уклоњене

Фото: Игор Маринковић

КУСТОС Српске куће на Крфу Љубомир Сарамандић изјавио је данас да верује да ће лежаљке и сунцобрани, постављени на острву Видо код Крфа, врло брзо бити уклоњени и истакао да не треба да се створи ружна слика јер становници Крфа споменике посвећене Србима доживљавају као део сопствене историје.

Он је агенцији Танјуг рекао да је, када је чуо да су постављене лежаљке отишао на острво, фотографисао и да је упућен допис амбасади и конзулату Србије на Крфу, градоначелници Крфа Меропи Идрео и да верује, како каже, да ће лежаљке ускоро бити уклоњене.

"Не желим да се створи погрешна слика. Напротив. За 20 година колико сам овде, свих 10 споменика посвећених српским војницима су у добром стању и никада ниједан није оштећен. Грци то доживљавају као део сопствене историје", рекао је Сарамандић.

Он је објаснио да је до овакве одлуке дошло зато што је једна група одборника у скупштини општине Крф искористила тренутак да би себи направили мало задовољство, али нису ценили симболику коју острво Видо има, као и да не зна да ли Општина зна за ту њихову одлуку.

Како је рекао, овакве ствари су се дешавале и прошле године и пре три-четири, када су власници ресторана постављали лежаљке и сунцобране, али су они брзо уклањани, због чега је у септембру прошле године амбасада Србије заједно с Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, договорило да не постоје садржаји од пристаништа до маузолеја.

"Срби ту не могу да буду туристи већ ходочасници. На том састанку је договорено да Србија у сарадњи са Крфом реконструише пут и да на њему неће бити туристичких садржаја јер је то у колизији са осећањима посетилаца", рекао је Сарамандић.

Он је додао да је пре 15 година постављен чувар маузолеја на Виду, који је до сада опомињао понеког пливача да се не купа ту.

Према Сарамандићевим речима, једино решење је да се на Виду постави једна велика табла са објашњењем на више језика која би опомињала све који би покушали да се купају или одмарају на острву.

На острву Видо током Првог светског рата налазила се болница у којој су се лечили српски војници након Албанске голготе, а у маузолеју који се ту налази сахрањено је 2.764 српских војника.

Велики број војника сахрањен је у мору код острва, у "Плавој гробници".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bane

10.08.2020. 14:58

Ja kad sam bio tamo je bio i jedan deciji kamp. Ali nisam za to da se okupira celo ostrvo radi istorije, treba dati mesto zivotu,buducnosti,... Zamislite kada ne biste se setali Tasmajdanskim parkom i pili kafu u nekom od tamosnjih kafica, igrali se na ljuljaskama, setali psa, ... samo zato sto su tu nekad bili grobovi , koji su naravno kasnije preneseni na Novo groblje u Ruzveltovoj. (Istina ne sve grobnice)