СПРЕМНО ДОЧЕКУЈЕМО ЈЕСЕН: Премијерка Брнабић на отварању ковид болнице у Крушевцу

Танјуг

10. 08. 2020. у 12:35

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић рекла је данас у Крушевцу да су бројке много боље и да је мањи удар на наш здравствени систем.

СПРЕМНО ДОЧЕКУЈЕМО ЈЕСЕН: Премијерка Брнабић на отварању ковид болнице у Крушевцу

Фото: Тањуг/ Влада Републике Србије

Она је истакла и да, ако се настави овако, талас који ћемо видети на јесен или зиму неће бити гори него у марту или јулу.

Брнабић је, поводом почетка изградње ковид болнице у касарни "Расина", подсетила да је влада 24. јула донела закључак о рушењу постојећих објеката и подизања нових, да се кренуло са рушењем 25.јула, и сада са градњом.

- Важно је да смо спремни, да имамо довољно респиратора, лежајева, капацитета за ПЦР тестове, али важно је и да будемо спремни за јесен и зиму када долази сезона грипа и када очекујем веће ударе - додала је она.

Брнабић се захвалила грађанима што поштују мере, јер само на тај начин удар на јесен или зиму неће бити гори него у марту и јулу.

И у Крушевцу се, каже, припремају капацитети за додатно ПЦР тестирање.

- Спремали смо се како бисмо јачали наше здравство и на овакве ситуације, иако нико у свету није могао да очекује овакву пандемију. Ми смо у општу болницу Крушевац у последњих пет година, поред тоаг што смо дозволи 61 специјализацију, запослили преко 330 лекара, медицинских сестара и техничара. Уложли смо око милион евра само у нову орпему. То је било у сврху јачања нашег система, али се испоставило да је изузетно важно када смо суочени са оваквом опасношћу - рекла је она.

Указала је да ће се наставити заједничка борба, да влада припрема све структуре које су свакодневно у служби свих грађана Србије.

Фото: Тањуг/ Влада Републике Србије

Она је апеловала на грађане да наставе да се држе свих епидемиолошких мера, носе маску, држе физичку дистанцу, свакодневно перу руке што чешће могуће, да не пазимо само на себе, већ чувамо све наше ближње.

- То једини начин како можемо да победимо. Бројеви изгледају боље, удар на наш систем је мањи. Ззелимо да омогућимо пре јесени и зиме да здравствени радницима добију могућност за одмор - рекла је она.

Посебно се захвалила Војсци Србије, рекавши да без војске не би била могућа успешна борба против корона вируса.

Од 16. марта припадници ВС свакодневно су ангажовани на подршци цивилним структурама, грађанству, општинама, како би се изборили и били што безбеднији у нашој земљи, нагласила је она.

Подсетила је да су припадници ВС ангажовани на вођењу привремених болница, којих у овом тренутку има 11 у шест градова широ Србије, са 5.522 лежајева.

Фото: Тањуг/ Влада Републике Србије

Указала је да су припадници ВС ангазовани и на лечењу пацијената у војним установама, како ковид тако и нековид пацијената.

- По нареди председника Србије војне болнице, пре свега ВМА, су ангажоване на лечењу нековид пацијената без обзира да ли су војнили или други осигураници - казала је Брнабић.

Подсетила је да су припадници ВС свакодневно ангажовани на биолошкој дезинфекцији широм Србије.

Све то, каже, је показатељ колико је наша војска спремнија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)