ДР КОН РЕКАО КО НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА ПРИМИ ВАКЦИНУ: Епидемиолог причао о крају епидемије и потенцијалним жариштима у Србији

Новости онлине

10. 08. 2020. у 10:51

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба др Предраг Кон гостовао је у Јутарњем програму Прве телевизије и причао о корони, смањењу броја заражених и студентима.

ДР КОН РЕКАО КО НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА ПРИМИ ВАКЦИНУ: Епидемиолог причао о крају епидемије и потенцијалним жариштима у Србији

Фото: Танјуг/Тања Валић

Коментарисао је и нова жаришта, вакцину против короне и питање "које највише нервира" - колико ће све ово трајати?

- Београд није жариште, он је потенцијално жариште због великог броја могућих контаката и брзог ширења заразе. И питање другог таласа је питање за сваку земљу појединачно. Све је то, у суштини, један талас, који има пикове, ударе и погоршања. Ниједном се није десило да се то потпуно заустави, да имамо 28 дана на нули. То се десило само у неким земљама. Већина, па и ми, улазимо у одређене ризике као што су повратак студената и деце у школе. Може се очекивати пренос вируса, али морамо да смањимо тај пренос што је могуће више. Да не дозволимо да то иде неком прогресијом - рекао је он.

- На време смо започели све, опет биће тесна сарадња са епидемиолошким службама и школама. Сваки случај позитивности ће одмах бити издвојен, чак није ни замишљено да се појави. Пратићемо цело одељење ако неко дете буде позитивно, и цело ће бити задржано код куће. Родитељи морају да знају да у том узрасту, до 11-12 година, екстремно су ретки тешки случајеви - рекао је он.

- Под оваквом контролом, какву планирамо, мислим да ће деца бити безбеднија него до сада. Контрола ће одмах откривати на самом почетку ризик, нема могућности да се нешто искомпликује. Нећемо изгубити ту ништа што се деце тиче, питање је да ли ће пренети на старије, тај ризик дефинитивно постоји. И то одмах сада морамо саопштити, да та деца представљају појачан ризик за баке и деке, о томе причамо од првог дана пандемије. Моћи ће да се виде, али са маскама. Нема додиривања, љубљења и грљења, али уз маске, можемо да се видимо - рекао је он.

- Неколико година ће ово трајати, без вакцине. Све је мања могућност да ће вирус нестати, он ће остати, а како ће се даље све одвијати, непознаница је која нас све највише нервира - рекао је он.

- Деца ће бити заштићена одласком у школу, више него да су седела код куће. Ако она не буду у друштву, на крају ћемо морати да их вакцинишемо, а ја нисам за то - рекао је Кон и поновио да би вакцину требало да приме најризичнији.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)