ТАЧАН ДАТУМ КРАЈА ДРУГОГ ТАЛАСА КОРОНЕ: Математички модел професора Кочовића о завршетку епидемије у Србији

Новости онлине

10. 08. 2020. у 09:05

СА БУДНОМ пажњом јавност прати свакодневне податке о броју новозаражених људи од корона вируса, оних на болничком лечењу, пацијената на респираторима, а све у нади да ће се бројке што пре смањити, а наш свакодневни живот нормализовати.

ТАЧАН ДАТУМ КРАЈА ДРУГОГ ТАЛАСА КОРОНЕ: Математички модел професора Кочовића о завршетку епидемије у Србији

Фото: З. Кнежевић

У исто време помно се прати свака реч домаћих, али и страних стручњака, епидемиолога, инфектолога, вирусолога, имунолога... па чак и инжењера!

Професор Петар Кочовић, наиме, са својим тимом сарадника направио је својеврстан модел праћења пандемије корона вируса не само у Србији, него и у целом свету, а помоћу математике предвиђа када ће бити завршен овај други талас ковида-19 по земљама.

Фото: Принтсцреен

Петар Кочовић

А последњи прорачуни говоре да би крај овог другог таласа или ако више волите другог пика првог таласа у Србији, могао да уследи за месец дана - око 11. септембра.

Ово је прилично охрабрујуће пошто су ранији подаци најављивали завршетак за 21. септембар.

- Мој петочлани тим састављен од математичара и програмера прати на дневном нивоу стање у свих 216 држава. Користимо Гаусову криву (математички модел који се базира на раду чувеног немачког математичара и физичара Јохана Карла Фридриха Гауса) која се помера на дневном нивоу. Методологија је јединствена, а базира се на вишеструким таласима - објаснио је раније Кочовић.

По најновијим прорачунима, други талас у Хрватској би требало да се заврши 18. септембра, у Црној Гори два дана касније, у БиХ 7. октобра, у Северној Македонији 16. новембра, а у Бугарској последњег новембарског дана.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)