СИГУРНИ САМО ДЕСАНКА И "ОСМАН": Због различитих ставова ЗУОВ и НПС неизвесно шта ће се читати у гимназијама

Љ. БЕГЕНИШИЋ

10. 08. 2020. у 11:00

СИГУРНИ САМО ДЕСАНКА И ОСМАН: Због различитих ставова ЗУОВ и НПС неизвесно шта ће се читати у гимназијама

Фото К. Михајловић

У ГИМНАЗИЈСКИ програм сигурно ће бити враћена два дела која су била изостављена - "Тражим помиловање" Десанке Максимовић и "Осман" Ивана Гундулића. Враћање свих осталих изостављених дела није извесно.

Ово нам је рекла Дејана Милијић Субић, заменица директора Завода за унапређење образовања и васпитања, одговарајући на питање зна ли се шта ће гимназијалци од септембра учити на часовима српског језика и књижевности.

Проблем око садржаја програма из књижевности настао је када су ЗУОВ и Национални просветни савет изнели различите ставове о томе која би кљижевна дела требало изучавати у гимназијама. Завод је, наиме, предложио да се у четвртом разреду поново обрађују Матија Бећковић, Бранко Ћопић и тројица савремених драмских писаца - Душан Ковачевић, Александар Поповић и Љубомир Симовић - док је Национални просветни савет мишљења да треба да се у све разреде гимназије врати око 50 књижевних дела која су садржали стари програми, а у новим их нема или нису обавезна.
- Компилацију старог и новог програма није могуће уврстити у уџбенике због малог броја часова српског језика и књижевности које деца имају у школи, па би било немогуће обрадити сва ова дела - каже Дејана Милијић Субић.
Ову пат позицију може да разреши једино Министарство просвете које доноси коначну одлуку.
А каква би та одлука могла да буде, питамо Дејану Милијић Субић:
- Компилација свих дела сигурно неће бити уврштена у програм. Министарство ће донети одлуку која је у најбољем интересу деце.

За нове уџбенике има времена

ДЕЈАНА Милијић Субић наглашава да уџбеници за четврти разред гимназије нису одштампани, јер по новом програму ће учити генерација која је сада трећи разред. Тако да издавачи имају годину дана времена да се припреме за штампање уџбеника са новим програмом.

Истовремено, Радивоје Стојковић, председник НПС, каже да је ово тело дало мишљење да треба да се врате сви светски и српски класици, а да Министарство просвете има могућност да то мишљење уважи, одбаци, преформулише или делимично уважи.

- Пошто деца имају мали број часова српског језика и књижевности, то градиво може да се савалада, осим на часовима, и кроз "читалачки дневник", домаћу лектиру - каже Стојковић.
Иначе, Завод за унапређење образовања и васпитања предложио је повратак следећих дела у четврти разред: Ћопићева "Башта сљезове боје", Бећковићева поема "Рече ми један чоек" или нешто друго по избору, затим Симовићева драма "Путујуће позориште Шопаловић", Поповићев "Развојни пут Боре Шнајдера" и једна од Ковачевићевих драма, "Професионалац" или "Балкански шпијун".

Фото архива

Радивоје Стојковић, међутим, поручује:

- Класици се не смеју дирати. Ђаци и наставници имаће право избора, али ће ова дела радити.
Тако, Национални просветни савет сматра да први разред не може без Кишових "Раних јада", "Боја на Мишару"... У други разред требало би вратити Змајеве "Ђулиће", Петефијеву "Слободу света", Гогољевог "Ревизора", Толстојев "Рат и мир", Сремчеву "Зону Замфирову", Нушићевог "Народног посланика"...
Ђаци трећег разреда гимназије ваљало би да поново читају "Ex Ponto" Андрића, "Албатрос" Бодлера, "Моју отаџбину" Шантића, "Долап" и "Наслеђе" Ракића, "Романсу месечарку" Лорке, "Тихи Дон" Шолохова, "Старац и море" Хемингвеја...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)