ОСТАЛА БЕЗ ПОСЛА УСРЕД БОРБЕ ЗА СПАС СИНА: Драма породице Стефановић, очајна мајка трогодишњака излеченог од короне

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

10. 08. 2020. у 09:00

ОСТАЛА БЕЗ ПОСЛА УСРЕД БОРБЕ ЗА СПАС СИНА: Драма породице Стефановић, очајна мајка трогодишњака излеченог од короне

Катарина са својим сином / Фото: Приватна архива

ТРОГОДИШЊИ Марко Стефановић из Ритопека био је међу најмлађим пацијентима у Србији излеченим од короне. О животној победи малог хероја, после 46 дана проведених на одељењу интензивне неге, јавност је обавестио почетком априла Кризни штаб. Али, радост је била кратког даха.

Четири месеца касније његова мама Катарина је остала без посла у једној београдској приватној фирми, чије је име познато редакцији, када је отворила боловање јер је дечак, због неуролошког обољења које има - Гилен--Бареовог синдрома - морао на болничко лечење у Сокобањској. Компанија је, иначе, узела помоћ државе у исплати минималних зарада.

Очајна, у тренутку када се са Марком бори да он направи прве кораке и почне нормално да дише, осим што је остала без прихода, Катарина нема ни здравствено осигурање. Мали Марко ће на терапијама бити бар месец дана. Ово обољење изазива слабост мишића целог тела, па деца не могу да ходају или се крећу јако тешко и уз нечију помоћ. Марко је у колицима, а свакодневно је на вежбама за покретање руке и ноге.

- Како бих била са дететом у болници, отворила сам боловање 27. јула, а мој уговор о раду, који није продужен, истекао је 31. јула - прича нам Катарина. - Речено ми је да су они приватна фирма и гледају своје, а не да плаћају женама на боловању. Радим већ две године, уз стално продужавање уговора. Најпре је било на неколико месеци, затим на три и последњи пут на месец дана. Боловања, два или три пута, била су искључиво због детета. Једном ме је ћерка замењивала. Излазила сам у сусрет кад је год требало, док је Марка сестра чувала. Радила сам и ноћну смену и по пет дана везано, јер ми је тако било лакше, а дању чувала дете.

ПРЕТЊА

КАКО бисмо чули и другу страну, обратили смо се компанији у којој је до недавно радила нша саговорница. Након готово 24 часа нашег новинара је позвао један од, како је рекао, "надлежних из фирме", који није желео да му се помиње име.

- Немате нашу сагласност за објављивање текста - поручио је он. - Није дат отказ, већ није продужен уговор о раду.

На наше питање хоће ли да изнесе своју страну приче, одговор је био - не.

Животна драма породице Стефановић је почела у децембру, када је малишана сломио обичан вирус. Неколико дана Марку температура није пролазила, није могао нормално да се креће, нити да седне на ношу. Одмах је упућен у Универзитетску дечју болницу у Тиршовој и задржан је на одељењу интензивне неге, где је провео 46 дана. Дијагноза је била Гилен-Бареов синдром, неуролошки поремећај, који се испољава мишићном слабошћу.

- После интензивне неге, Марко је најпре пребачен на одељење, а потом и пуштен кући - каже мама Катарина. - Међутим, њему се стање погоршало, па је поново враћен у болницу. Да је инфициран вирусом корона сазнали смо 26. марта. Он је, због ослабљеног имунитета и болести која му је дијагностикована, био у критичној групи. Био је прикључен на респиратор али, Богу хвала, сада је добро, што се тога тиче. Од короне се лечио на дечјем одељењу болнице "Др Драгиша Мишовић".

Малом Марку Гилен-бареов синдром откривен у Тиршовоја

Дечак ће, са мамом наредних недеља бити на терапијама у Сокобањској, како би колико-толико могао да се креће и устане из инвалидских колица. Марко има две сестре од 15 и 20 година.

ПО ЗАКОНУ, АЛИ НЕЉУДСКИ

Ова фирма је прихватила помоћ државе у исплати минималних зарада. Како објашњава Ранка Савић, председник Асоцијације слободних и независних синдиката, правно гледано послодовац може да не продужи уговор о раду, али је у конкретном случају питање људскости и хуманости.

- Послодавац може да отпусти до десет одсто запослених, али је питања зашто је та жена ушла у тих десет одсто - истиче Савић. - То је крајње нељудски, морали су имати мало хуманости, сентимента. Да јој је продужен уговор, после месец дана дошли би на терет државе и добијали средства из буџета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Kalesu

10.08.2020. 09:20

Ljudskost i humanost u našim privatnim, firmama? Gde to ima? Dobrodošli u svet balkanskog kapitalizma! Ekspres bogaćenje, imperativ naših "biznismena", to ne poznaje. Najgore u svemu da se država, u ovakvim bolnim slučajevima, pere lakonskom floskulom: privatna firma, ne možemo se mešati u njihovu poslovnu politiku.

Djordje

10.08.2020. 10:07

Jadna zena! Ne sumnjam da ce dobiti pomoc i podrsku!? Ali ima nas dosta koji imaju decu i koji su dobili otkaz, cak ni platu od aprila meseca nismo dobili? Hocete li i nase price staviti u novine!? Nemam deteti ni za hranu da kupim i nikoga de to netice!? Samo kad se pojavi clanak u novinama!? Kome mi da se zelimo sto nemamo novca ni decu da nahranimo!?

Zeljkolovac

10.08.2020. 11:03

To ne postoi ni na zapadnom KAPITALIZMU,narocito nanje firme,dva puta budi na bolovanju ocekuj OTKAZ,u svajcarskoj ako te uzme sto bi nas narod rekao na zub GAZD ce ti rec sutra od sutra ne dolazi na posaouruci ti automacki otkaz za to plati neu kaznu i to je to.Samo su komunisticki i socialistickirezimi stitili radnike a i neradnike pa kola vuku volovi i za one koi se citav radni staz izvlace.

Igor

10.08.2020. 11:07

Pa razumem da je neljudski, ali kao privatna firma imaju interes da plaćaju radnike koji ima donose zaradu, a ne koji su stalno na bolovanju. Razumem da je teško ženi, ali nije to državna fotelja pa da radio ili ne primaš platu.