ПЛАВА ГРОБНИЦА ОПЕТ КУПАЛИШТЕ: Срамна одлука општинских власти грчког острва Видо којом се скрнави свето место

В.Н.

недеља, 09. 08. 2020. у 22:13

ПЛАВА ГРОБНИЦА ОПЕТ КУПАЛИШТЕ: Срамна одлука општинских власти грчког острва Видо којом се скрнави свето место

Фото архива

НА острву Видо поново су постављене лежаљке за туристе. Овог пута налогодовац је општинска власт.

Лежаљке су постављене пре три дана, у оквиру акције чишћења острва, а наложио ју је градски одборник Спирос Неранцис.

На острву Видо током Првог светског рата налазила се болница у којој су се лечили српски војници након Албанске голготе, а у маузолеју који се ту налази сахрањено је њих 2.764.
Велики број војника упокојен је у мору код острва, у "плавој гробници".
Први пут лежаљке за туристе на острву Видо биле су постављене пре годину дана, по налогу менаџмента једног луксузног хотела, о чему су писале "Новости". Тада су се туристи чак два месеца купали и сунчали испод споменика и костурнице српским војницима. Захваљујући Удружењу грађана за заштиту Вида и градоначелнику Крфа биле су уклоњене.
После инцидента било је договорено да се поставе табле на свим местима на Виду где бродови могу да пристану. На њима је требало да буде исписано, на више језика, шта се све дешавало на овом острву за време Првог светског рата, јер много је њих који не знају шта је "плава гробница".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Dobroje

09.08.2020. 22:26

To se da resiti veoma lako, Republika Srbija zakupi te lezaljke na 500 godina i ostavi nase junake da pocivaju u miru! Baci ta tri suncobrana na otpad. Ako nemaju novac nek se obrate onom ko ima! Ako to ne urade zovem moju bracu Grke da mi kazu kolika je cena! Bice to reseno videcete.

sloba

09.08.2020. 23:08

Није тачно да је први пут пре годину дана. На овом месту са фотографије пристаје брод којим стижете на острво а лежаљки и купача је било када сам ја био. На плану острва била су уцртана и нека купалишта са супротне стран. Био сам 2013. године.

Beba

09.08.2020. 23:41

Ako Vido zivi od turizma , kao cela Grcka, onda, nije nam se ljutiti. Ljudi moraju da rade i zive . Naravno, ima nacina da se odrze uspomene i cuvaju na neki drugi nacin, za obe strane i nasu i njihovu prihvatljiv.

Padre

10.08.2020. 04:54

Prvi svetski rat se završio pre više od 100 godina. Mi ne poštujemo ni naša stratišta u Srbiji pa zašto bi Grci posle više 100 godina i dalje zabranjivali kupanje na Vidu? Pogledajmo samo sudbinu Starog sajmišta. Bolje da prvo počistimo u svom dvorištu pa da tek ona prigovaram Grcima. I još nešto, na grobovima na Tašu nam trče deca i imamo teren za kučiće, okreću se tramvaji, sagradili smo zgradu JATa i Glavne pošte i tu se niko ne zgražava... Život ide dalje...

JanaJama

10.08.2020. 07:35

I neka su. Sto godina je proslo, Srbi su maksimalno ispostovani i to mnogo vise nego u Srbiji u kojoj groblja zvrje zarasla i neobelezena i u kojoj se pije mineralna vodica iz jama u susjedstvu u koje su bacani Srbi