КОВИД МОЖДА ВЕШТАЧКИ, ОВО ЈОШ НИЈЕ ВИЂЕНО: Проф. др Нада Куљић Капулица о изненађењима која нам је приредио нови вирус

Д. МАТОВИЋ

09. 08. 2020. у 22:00

ВЕЛИКА је разлика између САРС-Ков2, САРС и МЕРС и других вируса корона који најчешће изазивају благу прехладу.

КОВИД МОЖДА ВЕШТАЧКИ, ОВО ЈОШ НИЈЕ ВИЂЕНО: Проф. др Нада Куљић Капулица о изненађењима која нам је приредио нови вирус

Проф Куљић Капулица још осамдесетих истраживала вирусе корона

Ниједан тип вируса корона до сада није изазивао инфекцију какву изазива овај, од које много људи са клиничком сликом умире. Осим тога, механизам везивања овог вируса за човека је другачији. Везује се на сличним местима као САРС и МЕРС, али не као и други вируси корона.

Овако, за "Новости", говори професорка др Нада Куљић Капулица, која је истраживала вирусе корона још осамдесетих година. Врхунски вирусолог сада је у пензији, а радила је у великој лабораторији на Војномедицинској академији дијагностиковање вируса корона.

- Вируси корона су релативно касно откривени, негде шездесетих година - каже професорка Нада Куљић Капулица. - Постојала су два соја, један је био више раширен у Америци, а други у Европи. Набавили смо европски сој. За нас је то истраживање било велики изазов. Друге лабораторије су ретко истраживале та два вируса, јер су изазивали благе респираторне индекције. Око 200 вируса може да изазове прехладу, а пре ће оболели да оздрави него што ће да се открије узрочник.

Наша саговорница каже да су се вирусолози за вирусе корона заинтересовали тек кад се почетком 2.000 појавио смртоносни САРС:

- САРС је направио револуцију пошто је изазивао смртоносну болест. На срећу, код нас се није појавио и брзо је прошао. После десет година појавио се МЕРС, други смртоносни вирус, који је још краће трајао. Између та два вируса пронађена су још два хумана вируса корона, али они нису били опасни. Тек је ковид направио хаос на планети.

Професорка Нада Куљић Капулица признаје да се изненадила осетљивошћу овог вируса:

- Цео свет је очекивао да ће кад дође лепо време и ултравиолетно зрачење вирус ослабити. Овај, међутим, одолева високој температури. Вируси које сам ја својевремено дијагностификовала били су сезонски и изузетно осетљиви на високу температуру. Све смо радили на температури леда, јер су оба вируса губила инфективност на собној температури. Главни удар био је у фебруару и марту. Овај вирус, међутим, супротно свим очекивањма, није се зауставио у летњим месецима. Температура од 56 степени уништава масу микроорганизама, али испитивања САРС показују да је потребна и виша температура, можда и 75 степени да би се уништио.

Доказано је да САРС може да преживи 96 сати на разним површинама у болници, посебно ако је у биолошком узорку - серуму, столици, испљувку, за разлику од других вируса корона, који живе свега неколико сати.

- Испитивања осетљивости за ковид нису завршена, али очигледно је да је овај вирус, попут САРС, резистентнији - каже докторка Куљић.

Нови вирус је за све још енигма, а професорка подсећа да експерименти дуго трају.

- Сој ОЦ43 који сам изучавала било је тешко одржавати у лабораторији, док се ковид 19 брзо размножава у лабораторијским условима, па могу да се раде разни експерименти - објаснила је професорка. - Вирус може да буде из природе, али исто тако може да буде и из лабораторије. Технологија, генетика, молекуларна биологија су толико напредовале да је могуће направити вирус у лабораторији. Могуће је да, као што поједини врхунски научници тврде, ковид 19 није настао природним путем. И после оволико месеци нико живи не зна како је, где и због чега настао, а питање је да ли ће се његово порекло икад сазнати. Није искључено ни да је настао природно.

ПОСТЕПЕНО ЋЕ СЕ УГАСИТИ

- УВЕК сам своја предавања почињала реченицом да није случајно да се непријатељи компликованих компјутерских програма називају вирусима. Ковид 19 није први који је човеку направио изненађења - каже Нада Куљић Капулица. - Вируси често праве изненађења, али сигурно је да ће човек својим знањима и сазнањима победити. Уверена сам да ће пандемија како је дошла и престати, мислим да ће се постепено гасити и да ће овај вирус прећи у сезонски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)