МОЖДА САМ ЈА ПРЕВИШЕ ОПТИМИСТА: Доктор Тиодоровић саопштио лепе вести - ипак, још увек није време за опуштање

Новости онлине

08. 08. 2020. у 19:30

МОЖДА САМ ЈА ПРЕВИШЕ ОПТИМИСТА: Доктор Тиодоровић саопштио лепе вести - ипак, још увек није време за опуштање

Фото: Танјуг

ПОСЛЕДЊИХ десетак дана у Нишу је повољнија епидемиолошка ситуација, јер је већи број отпуста, него пријема у Клиничком центру, а мање је и првих прегледа у ковид амбулантама, кажу епидемиолози.

 Ипак, напомињу да је сада још важније да се придржавамо свих мера, јер би то омогућило да до краја августа буде само спорадичних случајева заражених короном.,

Ниш је на трећем месту по броју грађана који су у самоизолацији, према званичним подацима, и у кућном карантину због вируса је 416 грађана, док је јуче на лечењу било 252 пацијента.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже и да међу оболелима у Нишу има све мање Нишлија, да се тај број креће од 15 до 25 одсто у односу на број хоспитализованих у Клиничком центру.

Такође наводи да се повољнија ситуација види и по броју првих прегледа у ковид амбулантама Дома здравља који је све мањи.

- Према подацима из Дома здравља и у једној и у другој ковид амбуланти је значајно пао број првих прегледа, има прегледа других, дневно и по 200, 300, али то су људи који долазе на контроле. Нама је битно да ови први прегледи не прелазе 30 до 50, а то је значајно мање у односу на оно што смо имали пре 15, 20 дана када је било и 200, 300 првих прегледа - додаје Тиодоровић.

Фејсбук

Овакве податке епидемиолози износе са опрезом, јер је важно да се грађани не опуштају, већ науче да живе са тим да ће вирус још дуго бити у популацији.

Тиодоровић каже да је његов утисак позитиван, јер сматра да се грађани много озбиљније понашају, да су схватили да нема шале и да је приметно да све више поштују мере. Напомиње да су ово кључни дани када тако треба и да наставе да се понашају, да носе маске у затвореном, али и на улици уколико су у некој већој гужви и не могу да буду на дистанци.

- То значи да са неким благим оптимизмом можемо очекивати, ако би овако наставили, ја сам сигуран бар 15, 20 дана, да би ми до краја августа могли да дођемо на један низак ниво дијагностике нових случајева обољења. Можда сам ја превише оптимиста, али стварно то мислим, ако би се сви тако понашали на даље, укључујући и младе и старе, онда би могли доћи до ситуације да имамо само спорадичне случајеве - напомиње Тиодоровић.

(Јужне вести)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)