КФОР: Имали смо заједничку патролу са Војском Србије дуж административне линије

Novosti online

субота, 08. 08. 2020. у 18:02

КФОР: Имали смо заједничку патролу са Војском Србије дуж административне линије

Припадници КФОР / Фото Косово онлајн

Припадници Кфора из Регионалне команде Исток, у петак око 17:20 часова спровели су синхронизовану патролу са припадницима Војске Србије на административној линији у близини села Ходоновце, у општини Каменица, саопштено је данас из Кфора.

Косовски медији писали су данас и јуче о томе да су надомак Косовске Каменице, примећени припадници српске жандармерије, а тим поводом реаговали су и многи косовски политичари.

Од 2008. године, синхронизоване патроле се рутински спроводе заједнички од стране Кфора и Војске Србије дуж административне линије како би се обезбедила безбедност и осигурало да нема незгода, саопштено је данас из Кфора.

С тим у вези, Кфор спроводи и заједничке патроле са косовским безбедносним организацијама у близини административне линије, наводи се у саопштењу.

Кфор сарађује и са косовским безбедносним организацијама на целом Косову али и са Војском Србије на административној линији између Косова и Србије.

Административна линија се протеже на око 350 километара и није јасно означена на терену нити је дефинисана природним и препознатљивим елементима терена, као што су реке или планински ланци, већ је само истакнута на картама, наводи Кфор.

Како се истиче, током обављања својих активности, синхронизоване патроле морају прилагодити своје руте теренским ограничењима. То подразумева да се синхронизоване патроле Кфора и Војске Србије крећу дуж административне линије са одређеним степеном прилагођавања коју намеће терен.

Међутим, ни у једном тренутку елементи синхронизоване патроле Војске Србије нису одвојени од припадника Кфора, и то је био случај и овог пута, поручили су из Кфора.

Кфор ће наставити да сарађује са свим странама на јачању сарадње и са косовским безбедносним организацијама и Војском Србије у складу са својим мандатом, сходно Резолуцији 1244 Савета Безбедности Уједињених нација из 1999. и Војнотехничког споразума из исте године, да обезбеди сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на Косову, поручују из Кфора.

Извор: kosovo-online.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)