И ДЕЧАК ОД 14 ГОДИНА НА РЕСПИРАТОРУ: Лекари из КБЦ "Мишовић" о озбиљнијој клиничкој слици код тинејџера

Novosti online

07. 08. 2020. у 22:00

И ДЕЧАК ОД 14 ГОДИНА НА РЕСПИРАТОРУ: Лекари из КБЦ Мишовић о озбиљнијој клиничкој слици код тинејџера

Фото: Д. Миловановић

ОД почетка епидемије у Србији готово 300 деце примљено је у Дечју клинику КБЦ "Др Драгиша Мишовић".

Сада је на одељењу њих осморо и добра вест је да се тај број смањује из дана у дан.

Тренутно је на одељењу најмлађи пацијент беба од 37 дана, док најстарије дете има 15 година, каже руководилац ове установе докторка Оливера Остојић.

- Сва су деца добро и на планираним терапијама. У суштини увек имамо децу различитих узраста, од новорођенчади до 18 година, тако да нема већих изненађења - истиче др Остојић.

Како додаје, средином јула имали су највећи број пријема у овом таласу, али се у последње две недеље тај број смањио.

- Сваки дан дан имамо по један или два пријема, али је много више отпуста. Упућују се и деца из унутрашњости, али знатно мање, тако да делује да се смирује ситуација - охрабрује др Остојић.

Како каже, отприлике исти број малишана примљен је у првом и другом пику епидемије.

- У првом периоду имали смо око 140 деце, а онда је уследила кратка пауза. Исто толико примили смо и овом пику, с тим што је било за краће време - сада за месец дана, а у претходном за два месеца - указује докторка.

Фото: Д. Миловановић

Такође, битна разлика између два пика епидемије јесте што се сада јавља озбиљнија клиничка слика код тинејџера.

- У овом периоду имали смо много више деце старијег узраста која су озбиљније болесна и чија је клиничка слика личила на одрасле. У првом таласу нисмо имали ниједно дете које је захтевало потпору терцијарне здравствене заштите, односно превод у "Тиршову" или Институт за мајку и дете. У овом таласу смо троје деце превели у терцијарне установе, а једно је чак било на респиратору - истиче др Остојић.

БРЖА РЕАКЦИЈА НА ТЕРАПИЈУ

Ипак, оно што је добра вест - деца знатно брже одреагују на терапију од одраслих.

- Чак и када дођу у тешком стању са лошим лабораторијским анализама и рендгенима, они се некако много брже опораве и скину са кисеоничне терапије него одрасли. Надамо се да ће тако и остати.

Такође, немамо болесно особље, добро смо организовани, научили смо како да се штитимо и остајемо и даље ковид педијатријска установа за највећи део Србије - закључује др Остојић.

.

Фото: Д. Миловановић

ДЕЧАК ОД 14 ДАНА ДВА ДАНА БИО НА РЕСПИРАТОРУ

Као што је познато, реч је о дечаку од 14 година који је два дана провео на респиратору.

- То је једино дете које морало да добије механичку потпору дисања, али срећом само на два дана. Од млађих са озбиљнијом болести имали смо само дете од пет година из Тутина. Сви остали са тежим клиничким сликама су имали 14-15 година и старији - каже др Остојић.

Међутим, и деца која су имала симптоме попут температуре, повраћања и пролива сада су била у лошијем стању него у првом нателу вируса.

- У овом периоду имали су озбиљнију рендгенску слику упале плућа, те је њихово болничко лечење подразумевало и озбиљнију терапију. За разлику од првог таласа, осим што су били позитивни, нико није био озбиљније болестан - каже др Остојић.

Фото: Д. Миловановић

 

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)