НОВЕ БОЛНИЦЕ ЗА ЈАЧИ ШТИТ ОД УДАРА КОРОНЕ: Поред ковид-центара у Београду и Крушевцу, нова одељења добиће још осам градова

И. Ковачић

08. 08. 2020. у 07:40

НОВЕ БОЛНИЦЕ  ЗА ЈАЧИ ШТИТ ОД УДАРА КОРОНЕ: Поред ковид-центара у Београду и Крушевцу, нова одељења добиће још осам градова

Танјуг

ЈЕСЕЊИ талас ширења вируса корона Србија ће дочекати са две нове ковид-болнице.

То је само део државне стратегије за борбу противе епидемије, који је део ширег пројекта инвестиција у здравствени систем. Увелико се гради у Клиничком центру Србије, у плану је и реконструкција Клиничког центра Војводине, а дограђује се онколошко одељење КБЦ "Бежанијска коса" и реконструише Инфективна клиника у Београду. У унутрашњости се ради на изградњи и обнови чак осам установа за хоспитализацију.

Стручњаци су сагласни да су подизање и реконструкција болничких капацитета главни ослонац јаког здравственог система који покрива целу земљу и који ће моћи да одговори свим изазовима, укључујући и нову фазу епидемије.

У јучерашњем обраћању грађанима председник Александар Вучић истакао је да је изградња ковид-болнице у Земуну већ почела, док ће оне у Крушевцу почети у понедељак:

- Ове установе биће мултифункционалне и моћи ће да примају и пацијенте са другим болестима. Изградњом ових објеката припремамо се за јесен, када се очекује сезона грипа и укрштање са вирусом корона, а видели смо на примеру Француске, Италије и других како то може да буде опасно када здравствени систем западне у колапс.

Танјуг

БЕОГРАД


Председник је најавио и да ће за мање од годину дана бити завршени радови на обнови Клиничког центра Србије, у плану је и реконструкција Клиничког центра Војводине.

Увелико се раде болнице у Аранђеловцу, Смедеревској Паланци, Прокупљу, Лозници, а за десетак дана почеће и изградња и обнова болница у Врању, Пироту, Кикинди и Ћуприји.

Држава тренутно улаже огромна средства и за реконструкцију Инфективне клинике у Београду. У плану је и доградња Клиничко-болничког центра "Бежанијска коса", где ће бити проширено одељење онкологије, које ће да буде опремљено са два нова акцелератора.

- Желимо да КБЦ "Бежанијска коса" буде боље припремљена за јесен него што је то данас - рекао је председник. - Јер, ми морамо да водимо рачуна и о свим хроничним болесницима, а најосетљивији су они онколошки, кардиоваскуларни и дијабетичари. Наш Институт за онкологију је радио пуном паром и похвално је што први пут немамо листу чекања за лечење карцинома дојке.

Д. Ристић

ВРАЊЕ


Председник Вучић није пропустио прилику да се још једном захвали на великом пожртвовању свим медицинарима:

- Желим да честитам свим лекарима и медицинским сестрама, да им кажем огромно хвала, да цео свет не може да произведе аплаузе које они заслужују. За нас је важно да у овом тренутку бринемо о њима. Морамо да пронађемо начин да један део њих због презасићености и умора, одморимо.

Бојана Царановић

АРАНЂЕЛОВАЦ


У болницама се у овом тренутку налази око 3.500 људи оболелих од вируса корона, што је за око 2.000 мање него пре десетак дана.

- Тај податак најбоље говори колико је епидемиолошка ситуација данас повољнија - рекао је Вучић. - Али, то не значи да је време за опуштање, напротив. Потребно је да будемо још одговорнији и још озбиљнији у приступу у борби са опаком инфекцијом.

ЛЕКАРИ ИЗ ДИЈАСПОРЕ - ДОБРОДОШЛИ

ДА ЛИ су Србији потребни лекари из дијаспоре, председник Вучић је рекао:

- Сви су нам лекари потребни, добри и вредни, који су уз своје пацијенте и своју земљу. Нису нам потребни партијски послушници, било да припадају владајућој партији или неким другим, које су их позивале да потписују одређене прогласе. Нама су потребни људи који ће да брину о пацијентима, не интересује нас за кога ће да гласају, већ како раде свој посао.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)