РЕЧИ ДР ЖУГИЋА КОЈЕ ЋЕ ПАМТИТИ СРБИЈА: Преминули пулмолог оставио је дубок траг

Новости онлине

петак, 07. 08. 2020. у 19:53

РЕЧИ ДР ЖУГИЋА КОЈЕ ЋЕ ПАМТИТИ СРБИЈА: Преминули пулмолог оставио је дубок траг

Foto: Printskrin

НАЧЕЛНИК Поликлиничке службе Клинике за пулмологију КЦС, пулмолог доц. др Владимир Жугић изненада је преминуо.

Према речима лекара, Жугић је умро од последица срчаног удара, али званичан узрок смрти није утврђен.

Остаће упамћен као кредибилан лекар и пулмолог, специјалиста за асматичне болести.

Наводно је тестиран на корона вирус и био је негативан.

Др Жугић непосредно пред смрт говорио је често о корона вирусу, нарочито о тешкој клиничкој слици код млађих људи.

- Познато нам је и да млади могу развити тешке клиничке слике, али се не слажем да су посебно ризична група. Немамо такве податке ни из једне озбиљне клиничке студије. У питању су само појединачни случајеви. Нама је просек умрлих више 50 година. То што, нажалост, виђамо младе људе у тешком стању који заврше и летално, то је зато што постоје људи који су једноставно склони тешким формама, највероватније то има везе са великом распрострањеношћу АЦЕ2 рецептора, али ни то није сасвим јасно зашто је тако. Велика већина младих оздрави - истакао је пре непуних месец дана.

Такође је причао о томе какви морају да буду критеријуми да би неко био прикључен за респиратор.

- То је у тренутку када вирус прави тежак акутни респираторни дистрес плућа, који се не виђа само код ковида, односно када плућа једноставно не могу више да функционишу самостално - да унесу довољно кисеоника, а избаце довољно угљен-диоксида. Прво покушавамо неинвазивне методе, а ако то не уроди плодом, пацијент мора на респиратор - говорио је он.

Подсетимо, протеклих неколико месеци начелник Поликлиничке службе Клинике за пулмологију КЦС био је један од гласова које су људи помно слушали.

- Досадашње статистике нашироко показују да астматичари нису много угрожени. Имају ризик као и свака друга популација, али ако узимају лекове, односно инхалацијске кортикостероиде ризик је као и код других здравих људи.

- Кардиоваскуларни болесници, дијабетичари, бубрежне и плућне болести и даље остају ризичне групе. А ако је све то удружено код једног пацијента онда значајно расте ризик од теже клиничке слике.

Онима који су хронични болесници пак, саветовао је само једно.

- Да редовно узимају терапију и прате препоруке кризног штаба. Не треба рескирати непотребним понашањем, инфекција је очигледно као лутрија без обзира на то што је неко у добром здравственом стању – упозорио је.

(Блиц.рс9

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)