ОВО НИЈЕ ДОБРО: Далеко смо од колективног имунитета, требало би да се понашамо као потенцијални носиоци инфекције!

Танјуг

07. 08. 2020. у 16:32

ОВО НИЈЕ ДОБРО: Далеко смо од колективног имунитета, требало би да се понашамо као потенцијални носиоци инфекције!

Фото: З. Кнежевић

ЗАМЕНИЦА директора Инситута "Батут" др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је степен колективног имунитета који би могао да спречи епидемијско ширење болести 50 до 60 одсто.

Међутим, највећи број популација је далеко испод тог броја - око 10 одсто.

Да ли ће и у ком степену колективни имунитет да расте, зависи од више фактора, јер је то динамичан појам, односно нија стабилан број, додала је Кисић Тепавчевић.

Колективни имунитет зависи од дужине имунитета након прележане болести, да ли га има и колико траје, да ли постоји вакцина и колико траје поствакцинални имунитет, каква је антигенска стабилност вируса проузроковача, као и природни прираштај, миграције...

- Али, сигурно је да, како буде јачао колективни имунитет, тако ће вирус слабити, то је наш одбрамбени штит против свих заразних болести. Не иде то оном брзином којом би свет то желео и волео, али доста смо јачи, када је у путању овај вирус, него на почетку епидемије - рекла је Кисић Тепавчевић.


 
ТРЕБА ДА СЕ ПОНАШАМО КАО ПОТЕНЦИЈАЛНИ НОСИОЦИ ИНФЕКЦИЈЕ

Заменица директора Института "Батут" рекла је да постоји прецизан протокол праћења контаката заражених вирусом корона, те да је то утврђено у зависности од тога да ли је реч о првом, другом или трећем реду контаката и да на основу тога санитарна инспекција усваја мере о контактима.

На питање на који начин се ради праћење контаката заражених, уз констатацију да се контакти не тестирају, већ прате, Кисић Тепавчевић је навела да је то једна од основних епидемиолошких мера када је у питању било која заразна болест.

- Свет се налази у пандемију ковида вируса и сви треба да се посматрамо као потенцијално носиоци вируса јер је велики број асимптоматских. Тако да сви треба да се понашема као потенцијални носиоци инфекције - рекла је Кисић Тепавчевић.

Фото: Новости архива

Како је навела, сви познају више контаката који си били позитивни или тренутно јесу.

- Први су породични контакте. У ширем смислу сваки контакт се разматра да ли је ризичан или не. Прво се процењује да ли је ризичан контакт, а ие у складу с тим усвајала одлука или решење санитарне инспекције о кућној изолацији" -објашњава она. - Постоје контакти првог, другог и трећег реда. Породични и онима са којима живимо и где постоји највећа вероватноча која би омогуичила пренос. Али ја се поново враћам на једно те исто, а то је да примењујемо заштитне мере јер пет до десет је више оних који немају никакве симптоме нити знакове болести, те не знамо да ли смо контакт или живимо са зараженом особом".


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)