ДА ЛИ ЋЕ ТАДА БИТИ НАЈГОРЕ? Др Кисић Тепавчевић открила када би могли да се сударе сезонски грип и корона

Novosti online

07. 08. 2020. у 15:50

ЕПИДЕМИОЛОГ др Дарија Кисић Тепавчевић говорила је о могућности судара вируса грипа и корона вируса, као и када би то могло да се догоди.

ДА ЛИ ЋЕ ТАДА БИТИ НАЈГОРЕ? Др Кисић Тепавчевић открила када би могли да се сударе сезонски грип и корона

Фото: Новости архива

- Што се тиче истовремене инфекције вирусом грипа и корона вируса, она је врло извесна. Знамо да се ради о две респираторне инфекције и да им је сезона управо зимски период када је већа вероватноћа да се више групишемо у затвореним просторима. Видимо да инфекција корона вируса није јењавала ни за време летњих месеци, али ако гледамо претходне године сезона грипа је била од краја октобра до марта, што је прилично дуг временски период.

Како каже, највећу стопу оболелих од сезонског грипа прошле године смо имали у фебруару када је и продужен школски распуст што је значајно утицало на смањење учесталости оболевања.

- Највећи пикови оболевања од грипа у претходним сезонама су били од децембра до фебруара, па некада чак до марта. Оно што је јако битно да знамо јесте да ове опште мере превенције које примењујемо за корону су практично исте мере превенције и за вирус грипа. С тим што у случају вируса грипа имамо срећу да имамо вакцинацију као значајну меру која нам јако помаже у борби против овог вируса - закључила је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

Milan

07.08.2020. 18:18

Izvinite, ali ne vidim razlog tog straha od sezonskog gripa i Korona virusa. Pandemija Korona virusa je proglašena u jeku epidemije sezonskog gripa, zbog koga je u Požeravačkoj bolnici u martu bila zabranjena poseta pacijentima, porodiljama u mom slučaju. Posle proglašenja pandemije Korona virusa, običan sezonski grip je nestao, a pojavili su se nesimptomatični pacijenti oboleli od Korona virusa.