КОН О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Полазак деце у школу сада најважнија тема

Танјуг

четвртак, 06. 08. 2020. у 10:43

КОН О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Полазак деце у школу сада најважнија тема

Фото: Пинк Принтскрин

ПОЛАЗАК деце у школу је најзначајнија тема у овом моменту, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон и истакао да мере које су на снази не би смеле да попусте прве две недеље у септембру, док се не види "ефекат школе".

Он је на нагласио да је велика заинтересованост за попуштањем мера, да се продужи радно време кафића и отворе ноћни клубови, јер велики број људи живи од угоститељства.

- То су питања која ће бити тешка. Не би смело да се попушта са мерама све док се не виде прве две недеље школе како ће проћи. Економски део овог проблема је изузетно значајан" - рекао је Кон на ТВ Пинк.

Он је нагласио да код млађе деце, од првог до четвртог разреда, скоро да се не бележи тешка клиничка слика приликом заражавања. Како каже, званично је и Европски центар за контролу болести саопштио да се не очекује од деце да буду "добри преносиоци вируса".

Указао је, међутим, да треба обезбедити услове да не дође до заражавања у школи, као и обезбедити наставу на даљину, за све циклусе.

Кон је подсертио да се медицински део препорука за школе односи на прање руку, физичку дистанцу, ношење маски, дезинфекцију простора и стално проветравање простора.

На улазу у школу, како је рекао, деци се мора мерити температура, као и да је важно да деца буду проређена у учионици (да постоји дистанца).

- Постоји могућност да се скидају маске током часа, док деца седе за својим столом, али и да се обавезно стављају када се крећу, на одмору, када излазе напоље - нагласио је Кон.

Како је рекао, могуће је напаравити план који ће деца можда боље спроводити него одрасли, само је потребно да се навикну.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Србији, Кон је навео да се ситуација "нешто боља", али далеко од тога да је повољна и стабилна.

- У појединим деловима Србије је неповољна ситуација, у Београду прелази из неповољне у несигурну ситуацију. Опада број заражених, оних који су сумњиви на ковид 19. То је показатељ да је циркулација вируса смањена -  навео је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

zaliv tacka net

06.08.2020. 14:41

Ja dete u skolu ne pustam dok ima novih zarazenih a vi mozete da odredjujete sta hocete! Mozete da me hapsite ili sta vec a ako mi dozlogrdi imam gde da preselim celu porodicu u inostranstvu ako me priterate uza zid. Ova drzava je neorganizovana i nsposobna, niko nista ne postuje i sve je proizvoljno, niko ne kaznjava ove sto ne nose maske po prodavnicama pravila ne postoje je nema ko da ih regulise i kontrolise. Sinoc neki kreten od 22h do 4 ujutro lumpuje zovem komunalnu policiju 4x nisu uopste izasli kaze operater "previse problema po kaficima" a kafici ne bin trebalo da rade....pijana drzava. I vi cete sad da decu terate u skole da nose maske...mislite deca to mogu da postuju i sprovode PA VI NISTE NORMALNI