ТОПЛОМЕР ОБАВЕЗАН ПРЕ ШКОЛЕ: Кризни штаб разматра сет противепидемијских мера за најмлађе у новој школској години

Љ. Б.

06. 08. 2020. у 10:00

ТОПЛОМЕР ОБАВЕЗАН ПРЕ ШКОЛЕ: Кризни штаб разматра сет противепидемијских мера за најмлађе у новој школској години

Биће прописано када је обавезно ношење заштите / Фото Д. Миловановић

У ШКОЛУ ће моћи да иду само здрава деца, а родитељи ће морати да им сваког дана пред полазак на наставу измере температуру.

Маску ће морати да имају увек код себе, а тек ће бити одлучено у којим условима ће их ђаци носити.

Ове мере најавио је у среду епидемиолог др Предраг Кон, говорећи о предстојећем почетку школске године. Он је навео да ће родитељи бити дужни да обавесте школу да је дете болесно.

- Према подацима Европског центра за контролу болести, млађа деца не оболевају и нису значајни преносиоци вируса корона. Ми ћемо, ипак, предузети неопходне мере заштите, како би родитељи били мирни - навео је Кон.

Кризни штаб је пре неколико дана добио предлог Министарства просвете о томе како би требало да изгледа настава од септембра. У том предлогу различито се третирају ђаци од првог до четвртог разреда од старије деце и средњошколаца. Ови старији више би се ослањали на онлајн часове, док је предвиђено да млађи похађају наставу нормално.

- О поласку у школу још много мора да се разговара и са родитељима и са просветарима. Није питање само како ће се понашати деца, већ и наставно особље. Много детаља треба усагласити, од начина коришћења школског сунђера па надаље. И питање организације је компликовано, али школе ће морати саме да доносе неке одлуке - оценио је Кон.

Истовремено, премијерка Ана Бранбић сматра да је кризни штаб тај који треба да усвоји јасне критеријуме по којима ће се настава одвијати.

- Траже се начини и решења да школска година почне у што бољим условима, да деца нормално похађају наставу уз потребне мере безбедности. Кризни штаб ће дати јасне препоруке о томе како ће школе радити и њих ће усвојити Влада Србије - навела је Брнабићева.

Она каже да ће онлајн часови, који се снимају, свакако бити од користи, јер је Србија, како је навела, једина земља у Европи у којој није изгубљен ниједан радни дан у школи када је пролетос проглашена пандемија.

Деци часови важни због дружења

Онлајн часови, како је раније најављено, емитоваће се од септембра на Јавном сервису РТС, без обзира на то што је планирано да нову школску годину ђаци почну са "живом" наставом у школи. ТВ-предавања биће потпора редовној настави, а пратиће је и ученици који због болести неће похађати часове у школи.

Светска здравствена организација поручила је да деца иду у школу због социјализације и дружења, али и да је лакше учити у школи него код куће путем интернета или телевизије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Goran

06.08.2020. 10:54

Nije izgubljen ni jedan dan? ! Pa zar je to toliko vazno? To sto su nastavnici formalno upisivali casove? A our kvalitetu online nastave I da ne pricam. Cist amaterizam. I ja sam nastavnik i znam kako je to izgledalo.

Mira

09.08.2020. 10:55

Bez obzira kakve će mere VlADA i Krizni štab doneti uvek će se naći neko kome to ne odgovara,(ako je u školi ,što je u školi ako je onlajn opet isto). Ranije su deca od prvog razreda sama išla u školu pa im ništa nije falilo,a danas moraju da imaju pratnju čak i u petom razredu i od njih se prave dobili iako su zdravi i pametni.

Misliša

09.08.2020. 14:23

Toliko se potencira socijalizacija dece slažem se deca moraju da žive i rade u društvu, samo se pitam kad je trenutno svetska pandemija kako će ići ta socijalizacija kada deca moraju da se distanciraju jedna od drugih bar na bezbednom rastojanju na otvorenom a tek u zatvorenom prostoru