ПАРАЦЕТАМОЛ ИЛИ ИБУПРОФЕН: Шта ће вам пре оборити температуру и ублажити болове?

Новости онлине

среда, 05. 08. 2020. у 22:49

ПАРАЦЕТАМОЛ ИЛИ ИБУПРОФЕН: Шта ће вам пре оборити температуру и ублажити болове?

Фото: Depositphotos

ЛЕКОВИ против болова као што су парацетамол и ибупрофен могу направити „више штете него користи“, кажу нове смернице британског Националног института за здравље и негу.

Парацетамол и ибупрофен су лекови против болова који се обично користе за хроничну примарну бол.

Ибупрофен се може користити за низ болова, укључујуц́и:

Ибупрофен се такође користи за лечење упала, што га чини погодним леком за артритис и угануц́е. Доступан је у облику таблета, капсула, сирупа, гела и спреја. Неки производи као што су Нурофен за грип и прехладу комбинују ибупрофен са другим лековима против болова. Проверите веб страницу Светске здравствене организације или назовите лекара пре него што први пут употребите ибупрофен, јер особе са одређеном алергијама не би требало да конзумирају тај лек.

УПОТРЕБА ПАРАЦЕТАМОЛА

Парацетамол је још једно уобичајено средство против болова. Као и ибупрофен, може се користити за снижавање високе температуре. Међутим, парацетамол нема противупално дејство, већ је састојак широког спектра лекова против прехладе и грипа, а често се комбинује и са другим лековима против болова.

Ипак, ибупрофен делује брже од парацетамола. У случају оралне употребе потребно му је само 20 - 30 минута да делује, док се на дејство парацетамола чека и до сат времена. Максимална доза код ибупрофена за одрасле је једна или две таблете од 200 мг 3 пута дневно док се парацетамола може узимати и до 500 мг у току једног дана, такође три пута дневно.

Ибупрофен се појављује под различитим именима као што су: Нурофен, Бруфен и Цалпрофен (сируп) Фенбид (гел), Ибугел и Ибулеве.

Економски називи парацетамол укључују: Диспрол, Хедек, Мединол и Панадол.

Могу ли се узимати парацетамол и ибупрофен заједно?

Да, ако имате више од 16 година, можете користити парацетамол и ибупрофен заједно. На страници СЗО се наводи да то можете учинити истовремено или са временским размаком. Док парацетамол можете узимати на празан стомак, пре ибупрефена је неопходно јести. Пре употребе обавезно прочитајте упутство како бисте избегли предозирање, а за више информације обратите се фармацеуту или лекару опште праксе.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)