НОВЕ БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Набављено шест дронова наоружаних ласерски навођеним бомбама

Новости онлине

среда, 05. 08. 2020. у 18:09

НОВЕ БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Набављено шест дронова наоружаних ласерски навођеним бомбама

Фото: МО Србије

РАТНО ваздухопловство и противваздухопловна одбрана однедавно је ојачано набавком шест беспилотних летелица, односно даљинско пилотираних ваздухоплова ЦХ-92А и ласерски вођеним авио-бомбама из Народне Републике Кине.

Набавком нових летелица Војска Србије постала је први корисник таквих ваздухоплова у региону и значајно унапредила своје способности извиђања и дејстава из ваздушног простора.

Мултифункционалност нових даљински пилотираних ваздухоплова Војске Србије огледа се у могућности њиховог коришћења за реализацију широког спектра задатака попут извиђања из ваздушног простора, прецизног одређивања координата уочених циљева на земљи, њиховог аутоматског праћења и напада циљева на земљи ласерски вођеним авио-бомбама, обавештајне припрема бојишта, корекције артиљеријске ватре, процене ефеката дејства, ласерског обележавања циља ради дејства друге ласерски вођене муниције (бомби и ракета).

Ласерски вођеним авио-бомбама може се дејствовати по лако оклопљеним возилима и утврђеним објектима.

Фото: МО Србије

У времену када је савремена бојишта немогуће замислити без активне употребе беспосадних платформи, како на копну, тако у ваздуху и води, набавка нове класе ваздухоплова Војсци Србије доноси и нове могућности развоја.

Фото: МО Србије

За Војску Србије, подједнако значајна као и набавка даљински пилотираних ваздухоплова ЦХ-92А је и сарадња са кинеским стручњацима у домену развоја и производње домаће тактичке наоружане беспилотне летелице средњег долета – Пегаз, као и трансфер технологија које би стручњацима Војнотехничког института омогућиле самостално пројектовање и развој беспилотних летелица сличне класе.

Фото: МО Србије

Опремањем Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране даљински пилотираним ваздухопловима ЦХ-92А значајно су унапређене оперативне способности овог вида војске који никад није био снажнији.

Фото: МО Србије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Alf

06.08.2020. 12:52

@Milos - Производимо, али имамо проблем са квалитетним дата линком. На том пољу је Кина далеко одмакла и раме уз раме је са САД. Набавка ових летелица је у великој мери мотивисана жељом да се проблем поузданог дата линка реши.