ПИТАЊЕ О УКИДАЊУ МЕРА ЈЕ ТЕШКО: Доктор Кон - Последице викенда и купања на Ади и базенима видећемо за 7 до 10 дана

Новости онлине

05. 08. 2020. у 10:21

ПИТАЊЕ О УКИДАЊУ МЕРА ЈЕ ТЕШКО: Доктор Кон - Последице викенда и купања на Ади и базенима видећемо за 7 до 10 дана

Фото: Принтсцрееен

МЕРЕ које су биле рестриктивне дале су брзо резултате, али такве мере не могу непрекидно да се спроводе.

Питање о укидању мера и од чега почети, то је тешко питање, то питање и ја постављам. Да ли ће потпуно бити затворени клубови, да ли ће кафићи радити до 23 стално, то сада не знамо, али попуштање мера ће једном бити неопходно – рекао је гостујући на РТС-у епидемиолог др Предраг Кон.

Поред речи о укидању мера, кафићима и клубовима, он се осврнуо и на спортска дешавања.

- Да није могуће организовати утакмице уз поштовање мера тврдим да то није тачно. Или ћемо се одлучити да водимо рачуна или неће бити утакмица. То се односи и на остале. Ако се пусти на ниво препорука као што се догодило, онда сва одговорност пада на све оне који то организују. Нема између, или ће бити забрана па ће људи остајати без посла и прихода, или ћемо попуштати с тим да будемо крајње одговорни – нагласио је др Кон.

ПОСЛЕДИЦЕ КУПАЊА КРОЗ 10 ДАНА

Како је летња сезона увелико у току и купалишта су доста посећена. Везано за ту тему др Кон је рекао да се мере поштују.

- На Ади јесте поштована дистанце, али ћемо за недељу дана свакако видети има ли последица и које су. На базенима су поштоване препоруке, ту се лако по квадратури зна колико може да има људи. Битно је да постоји контрола, контрола је један од стубова овог посла. Ако нема контроле долази до попуштања, ако је има каква год да јесте, мора да постоји. Исто тако треба свако ко је организатор нечега да му буде јасно да је одговоран. Казнена политика према организатору биће далеко оштрија – појаснио је др Кон.

Фото: Н. Скендерија

Он је додао да су новчане казне вероватно деловале, као и да не прихвата када се каже да контрола не може да се врши јер сматра да имамо довољно инспекцијских органа и комуналне полиција која може да контролише мере.

Последице викенда и купаллишта видеће се кроз 7 до 10 дана.

- Истовремено долази до смањивања циркулације вируса, све је мање активно заразних, а то све утче на то. Да се ти ефекти неће видети то би било најбоље, свакако да је било заражавање током викенда. Полицјски час је био викендом, а то је управо период када се највише циркулише – рекао је др Кон.

Он је истакао и да има довољно капацитета за тестирања, а оно што је најзначајније јесте да је скраћен период резултата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)