КИНЕСКЕ БАТЕРИЈЕ ШТИТЕ НАШЕ НЕБО: Све је више индиција да је Србија договорила куповину ракетног система ПВО

Р. Драговић

среда, 05. 08. 2020. у 12:00

КИНЕСКЕ БАТЕРИЈЕ ШТИТЕ НАШЕ НЕБО: Све је више индиција да је Србија договорила куповину ракетног система ПВО

Кинески ПВО систем ФК-3

РАКЕТНИ систем средњег домета ПВО ФК-3 који се неформално назива "кинеским С-300", заједно са осталим наоружањем малог и средњег домета закључаће српско небо.

Куповину овог средства која је незванично потврђена, многи сматрају најважнијим послом у јачању Војске Србије последњих деценија. Србија ће, по свему судећи, постати први корисник овог средства ван кинеске армије.

Значај набавке оваквог ракетног система, како истичу познаваоци ракетне технике, али и глобалних прилика, изузетно је велики. Овакве ракете снажан су фактор одвраћања од спољне агресије, а у садејству са осталим системима ПВО чине целину - ракетни штит од напада из ваздуха.

На основу шкртих информација које су исцуриле у јавност, Србија је купила три батерије овог система. То подразумева девет возила, са четири ракете, као и три мобилне радарске станице, чији опсег превазилази домет ракета. ФК-3 може да гађа шест циљева одједном и то са 12 ракета истовремено.

Кинези су претходних година успели да већину информација о техничко-тактичким карактеристикама ФК-3 сачувају далеко од јавности. Познато је, међутим, да је домет ракета између 27 километара, по висини, и 100 километара по даљини. Реч је о дометима за респект, који су адекватни простору Србије.

ЦЕНА НЕПОЗНАТА

ЦЕНА ракетног система ФК-3 апсолутно је непозната - наглашавају познаваоци ратне технике. Постоји могућност, међутим, да је Србија добила одређене повластице приликом уговарања, будући да је прва европска земља која ће бити корисник овог борбеног средства и могућа одскочна даска за његову продају другим државама и војскама.

Пуковник ПВО у пензији Мирослав Стојановић истиче да су вести о новом наоружању за Војску Србије оскудне, али да по домету и основним карактеристикама ФК-3 по много чему одговара руском С-300.

- То за Србију значи заштиту целокупне територије. Недовољно је познато да је тренутна ракетна покривеност државне територије Србије од напада из ваздуха изузетно мала и на скромним висинама - каже Стојановић. - Систем "Нева" који је деценијама у дежурству има ограничен домет на максималних 18 километара по висини и тек нешто више од 20 по даљини. Са кинеским ракетама, које ће од напада са малих висина бранити руски "панцир" одбрана из ваздуха је неупитна.

Кина је последњих година направила низ крупних корака у развоју ПВО система, при чему се користи искуствима сличног наоружања страних држава. Посебно велики корак направила је на плану испитивања бепилотних ваздухопловних платформи - дронова. Ову чињеницу уважила је и Србија, па је од Кине купила беспилотне летелице, али и технологију за завршетак домаћих борбених дронова.

УБОЈИТИ И НА ВИСИНИ

СРБИЈА ће, по испоруци система ФК-3, уз Румунију и Бугарску, бити једина држава у региону способна да брани своју територију од напада из ваздуха на већим висинама. Румуни би до краја године требало да ставе у функцију амерички ракетни систем "Патриот", који је плаћен готово четири милијарде долара. Бугарска своје небо закључава провереним руским системом С-300, који је добро познат ракеташима наше војске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (47)

Aca

05.08.2020. 22:22

@ZaNjihMozeIsporukaSaAlija - Niko ne krade tu djubrad, samo ih previse ima i ne zavode se. Navadili ste se na aliekspres ko svinja na koncentrat . Nosimo citave dzakove malih paketica plus ostalu postu. dodji da vidis kako je postaru, sta sve treba da nosi u toku jednog radnog vremena. a ti porucujes alat preko alija ja to treba da ti donesem na ruke. Ja za to nisam placen niti moje kolege. Sta sve predje preko nasih ledja kao u rudniku da radimo.

Mijenjaj Karijeru

05.08.2020. 23:11

@Aca - Što radiš posao kad ti ne odgovara ? Za šta si ti to plaćen ? Oće da bude poštar, a neće da isporučuje pakete ? Ne svidja mu se plata pa namjerno radi traljav posao i to smatra opravdano... I još mu krivo što ljudi kupuju pa on mora da isporučuje. A onda se žali kad isto tako njemu neko nešto ne uradi - a taj “neko” koristi isti izgovor. Svaka čast na mentalitetu.

Pera

06.08.2020. 07:18

@Aca - @Aca Pa vidi ovako: u normalnim zemljama, poštari ne nose pakete, već ostave ceduljicu, pa stranka ide u poštu i preuzme. To što vi u pošti ne možete da se dogovorite i organizujete šta i kako da radite, to je vaš problem, koji ste krađom prebacili na građane Srbije. Inače, ako ne kradete, kao što tvrdiš, zašto novac koji se šalje iz inostranstva putem pisma i čestitki (mislim na običnu poštu), nestane? Možeš li to da objasniš, kada već tvrdiš da ste svi pošteni???

Tuturutu

06.08.2020. 10:55

@Aca - Bas me zanima ko je to donro do nas mora da su rode a ne postari iz drugih drzava ,mora da je neko to stvorio u nasoj posti pa ste se pogubili pa ne znate kako da ih podelite,a majke ti za sta si placen ako ne za to ....strasno ....

Simostep

07.08.2020. 19:50

@Aca - Ako si nezadovoljan poslom,Daj otkaz. Neko drugi će biti sretan na tom radnom mestu. Ti dobijaš platu da izvršiš usluge, a ne da se šetaš. Naučite više da vi u pošti živite od usluga. Da ste tu radi naroda. Nadam se da neko iz vrha Pošte će pročitati tvoj komentar.

Ivan Zgrozeni

07.08.2020. 09:57

@ZaNjihMozeIsporukaSaAlija - Mislim da nestaju u carini. U carini rade profesionalni lopovi. Kada carine vrednosti robe dodaju i trosak prevoza i zbir postane osnova za placanje PDV-a koji se sabira sa osnovom i zbir postaje osnova za naplatu carine. SVE TE DAZBINE PREVAZILAZE VREDNOST ROBE. Halo, carino. Ne uvozim ja prevoz da bih na to placao carinu. LOPOVI!

ZALIV tacka NET

05.08.2020. 13:18

Jednu bateriju cine 4 vozila, jedno vozilo sa radarom i tri vozila sa po 4 rakete sto znaci ukupno 12 vozila. Takodje ovaj sistem je napredniji od S300 jer su implementirane daleko novije tehnologije a ovo nije kopija S300 vec je proizvod ogromnih ulaganja u istrazivanja. Posle SAD Kina ulaze najvise u nove tehnologije, recimo vise nego cela EU i Rusija zajedno.

Mile

05.08.2020. 19:53

Вешто је избалансирао Вучић нема шта. Заобилази америчке санкције, добијамо шта нам треба (мада би С 400 или сличан кинески пандам, био боље решење због домета), укључујемо кинезе ефективније у нашу ствар (заштиту). Одлична вест, само да се реализује и то што пре.

Alf

06.08.2020. 12:47

@Mile - Колико сам разумео, ово је једини систем већег домета који се не налази на УСА листи за санкције, тако да је избор био логичан. Сигурно би сви волели С 400 или С 350, али ово је рационално решење. Патриот или Насамс 2 је такође коректан избор, али то УСА не би продале нама сигурно, а цена је изузетно висока.

Replikator

06.08.2020. 02:16

Bolje mi da cuvamo Nevu, jer kod kineskih moze biti da jedna opali pa tri da se upuvu, kao petarde. Zar nije bolje orginal S 300 , nego ova kineska kopija!? Bacaju se pare na jeftinu plastiku, a cak i Bugari znaju sta valja a sta ne.

Mapko

06.08.2020. 05:23

Izgleda da je "Dani" spavao tokom cas istorije, da nije,znao bi da su anticki Grci, davno razumeli da samo jaka vojska moze da odbrani demokratiju, a jaka vojska uvek ide uz pozitivne finansije jedne drzave. Zamislite pre 2500 godina. To mora biti Alfa i Omega jedne zemlje.

Nikola

06.08.2020. 05:39

Naša vlast uvek upoređuje našu odbranu-vojsku u odnosu na "okruženje" !!! Zar je moguće da smo toliko zaboravni??? Mi smo ratovali sa najvecom silom u istoriji ljudske civilizacije sa svim njihovim vazlima!!! Kada razmisljamo o odbrani-odvracanju onda treba da odvratimo SVE NJIH ZAJEDNO! A da bi ih odvratili Srbija treba da bude 5 puta nauružanija nego recimo Kaljingrad!

Slobodan

06.08.2020. 08:40

Ово је више кинески Патриот, него кинески С-300. С-300 испаљује ракете вертикално и може да гађа циљеве 360 степени по хоризонтали. Патриот и испаљује ракете у правцу циља и може да гађа свега 120 степени по хоризонтали, без померања возила. За ФК-3 се не зна, можда је исти угао можда мањи. И радар са пасивном фазном решетком је исто решење као код Патриота. Користи се буквално исто као Патриот.

gej

06.08.2020. 11:58

Prosto covek da pukne od smeha. Dajete sve podatke o nasem naoruzanju. Pa zar to nije vojna tajna??? Moze jos detalja pa da taj potencijalni neprijatelj uradi sve kako bi neutralisao te rakete. BUDIBOGSNAMA: AMATERI.

Pc

07.08.2020. 10:37

Taj sistem je HQ 22 koji ima domet 170km. FK 3 je sistem koji ima rakete manjeg dometa i to do 100 km. Visina gadjanja cilja je ista. Treba napomenuti da to jeste kopija s300 koja je mnogo usavršena i meri se sa poslednjim modifilacijama s 300. Sve u svemu sada postoji problem uvezivanja ovih sistema sa starim KUB i novim ruskim sistemima kratkog dometa u integralni sistem. Srbiji je potrebno bar 24 ovakve baterije, ali i ovo je veliki napredak u odnosu na prastare sisteme PVO koje naša vojska poseduje.