АМБАСАДА САД САВЕТУЈЕ: Американци не долазите на КиМ

Танјуг

уторак, 04. 08. 2020. у 21:46

АМБАСАДА САД САВЕТУЈЕ: Американци не долазите на КиМ

Фото: Ј. Матијевић

АМБАСАДА САД у Приштини позвала је данас своје држављане да овог лета одложе или откажу путовања на КиМ, уз упозорење да број нових инфекција по глави становника на Косову непрекидно расте у последњих неколико недеља и "сада је међу највећим у свету".

Америчка амбасада је упозорила своје држављане да су на територији покрајине ограничени капацитети за пружање помоћи у хитним слуцајевима, истовремено наглашавајући да су на снази додатне забране окупљања.

-Ако планирате да дођете или напустите Косово овог лета, молимо вас да процитате цело здравствено упозорење. Разумемо вашу жељу да посетите породицу и пријатеље, али вас позивамо да за ово лето одложите или откажете путовање на Косово- наводи се у саопштењу амбасаде САД у Приштини.

Из Амбасаде упозоравају да је ширење вируса на КиМ, као и у целом региону, изазвало проблеме у здрваственом систему.

-Неке болнице су пренатрпане пацијентима и немају залихе, као што је кисеоник, или им недостаје потребно особље за правилно надгледање опреме и лечење пацијената-, наводи се у саопштењу.

Како наводе из амбасаде САД, број нових инфекција по глави становника на Косову непрекидно расте у последњих неколико недеља и "сада је међу највећим у свету".

-Смртни случајеви повезани са ковид-19 су у порасту. Поред тога, иако су мере за социјално дистанцирање и ношење маски за лице обавезне, правила се отворено не спроводе на јавним местима као што су ресторани, продавнице и кафићи- истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да држављани САД који су путовали на КиМ, упркос упуству америцке администрације да се не путује широм света, у све већем броју се обраћају америцкој амбасади у Приштини за помоћ у слуцајевима када се неко од чланова њихове породице зарази.

-Особље америцке амбасаде у Приштини нема приступ ниједној алтернативној медицинској установи. Иако координирамо медицинску помоћ и донације са министарствима и институцијама, не можемо да пружимо помоћ пацијентима и појединцима који болују од ковди-19- упозоравају из амбасаде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)