УМРЛО ДЕВЕТ СРПСКИХ БЕБА: Голгота српског народа на избегличком путу од Книна до Ужица (ФОТО)

Новости онлине

04. 08. 2020. у 14:50 >> 14:50

УМРЛО ДЕВЕТ СРПСКИХ БЕБА: Голгота српског народа на избегличком путу од Книна до Ужица (ФОТО)

Фото: З. Јовановић

ВЕЧЕРЊЕ Новости, 10. август 1995. Олуја. Један од многобројних текстова који описује страхоте српског народа протераног из Крајине.

У рубрици која је носила наслов "У жижи" Вечерње новости 10. авфуста 1995. године објавиле су текст под насловом "Умрло девет беба" у коме је описан страшан догађај када је на путу од Книна до Павловића моста на Дрини, умрло девет српских беба.

Колона страдалника из Републике Српске Крајине иде и ка Ужицу, где је у ноћи између уторка и среде прихваћено и смештено већ њих 1200, жена и деце. Према овом граду креће се још осам конвоја са четири хиљаде људи. Али, до одредишта, првог ноћења под кровом у последњих шест дана, по правилу их стиже мање него што крене - пписало је тада "Вечерњим новостма".

Тако је било и са првом групом која је касно прексиноћ стигла из Книна у Ужице.

На пут ка Србији кренуло је и није стигло девет беба! Поумирале су од изнурености, глади и жеђи. Њихови гробови остајали су поред пута, а од изнурености и врућине страдао је и већи број старијих особа. Колико - нико не зна тачно, па ни медицинско особље книнске болнице које се обрело са избеглицама у Ужицу.

Осим података да је на путу умрло девет беба (последња на Павловића ћуприји, седмомесечна девојчица), ни медицинске сестре не знају ништа више да кажу...

- Голгота до Србије - чуло се међу избеглицама...

Фото: Новости архива

Чланак "Вечерње Новости", 10.8.1995.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Djordje

04.08.2020. 15:11

Čekao sam u Rači prijatelje 3 dana i dočekao ih. Samo ih Srbija nije primila, usmeravani su sve dalje i dalje, baš ovde znam, stajala je policija i nikome nije dala iz kolone da se isključi. Njihovo odredište je bila Stara Pazova. Kako je Krajina predata, ko je to sve dogovorio, istoričari i političari koji su još živi moraju progovoriti. Ovo je bol i muka srpskog naroda, dužni smo im jer mnogi nisu tada ni vodu da daju, a o pruženoj ruci ni govora. Ustaše slave, mi treba da se izvinemo tom narodu.

mostarac

04.08.2020. 16:06

Mogla je i deseta, ali srecom stade jedan kamiondzija kod kolone prije Beograda i sjede iznemoglu majku sa godinu i po starom iznemoglom kcerkicom. Danas je hvala Bogu pred udaju ABD uskoro, zet fin. Ta beba je prerasla u vukovca, studenta i filologa na kraju. Ako slucajno taj kamiondzija cita ovo, pozdrav do Neba... On je spasio svojom ljudskoscu, bilo je u minutama.... Prica ove majke je za 10 Holivuda i deset Oskara... Jednom cete je citati i plakati...