ИМАМО ДЕЧАКА (14), ВАТЕРПОЛИСТУ, НА ВЕШТАЧКОЈ ВЕНТИЛАЦИЈИ: Директор КБЦ "Драгиша Мишовић" открива - клиничка слика код деце много тежа!

Новости онлине

04. 08. 2020. у 09:52

ИМАМО ДЕЧАКА (14), ВАТЕРПОЛИСТУ, НА ВЕШТАЧКОЈ ВЕНТИЛАЦИЈИ: Директор КБЦ Драгиша Мишовић открива - клиничка слика код деце много тежа!

Фото: Принтсцреен

КОД деце оболеле од короне сада се јавља знатно сложенија клиничка слика него што је то раније био случај. У болници је много више деце с високом температуром.

Проф. др Владимир Ђукић, директор КБЦ "Драгиша Мишовић", упозорава да КОВИД-19, за разлику од марта и априла, јаче и разорније погађа и најмлађе. Како каже, само у "Мишовићу" се тренутно лечи десеторо деце. Са њима су и мајке, у овом моменту њих осам.

- Клиничка слика код деце је тежа него раније, посебно праћена високом температуром. У овом другом пику јавља се много тежа клиничка слика и код трудница - објашњава Ђукић и наставља:

- Старосна граница се битно померила. Имамо 14-годишњег дечака ватерполисту који је без придружених болести, а морао је да буде пребачен на вештачку вентилацију. Из Врања смо имали момка од 26 година позитивног на корону, са тешким знацима попуштања срчане и бубрежне функције. То је озбиљна клиничка слика код младих, која се примећује и у свим земљама у региону.

У "Мишовићу" се тренутно лечи 195 КОВИД пацијената. На интензивној нези их је око 60, док је више од 30 болесника на неком режиму механичке вентилације.

- У свим земљама региона означен је црвени аларм европске комисије за контролу заразних болести, а расте број новооболелих са тешком клиничком сликом и у Шпанији, Италији и Енглеској. Ово је пети месец како се сви запослени КБЦ "Драгиша Мишовић" боре за животе пацијената. Висока температура ових дана рад чини екстремно сложеним и ја се свим запосленима неизмерно захваљујем - рекао је Ђукић.

Како се сазнаје, иако лекари нису спремни да дају било какве прогнозе, ниједно дете смештено у "Мишовићу", али и другим здравственим установама у Србији, није животно угрожено.

Према информацијама, због теже клиничке слике код деце на састанцима кризног штаба додатно ће се разговарати о мерама заштите у школама након 1. септембра. Засад, ипак, струка остаје при ставу да нижи разреди, од првог до четвртог, буду најмање три седмице месечно на настави у школи, али уз стриктно поштовање епидемиолошких прописа.

Такође, одељења ће највероватније бити додатно подељена, како у истом тренутку у учионици не би било више од 12 до 15 ђака. Што се тиче старијих основаца и средњошколаца, још се разматра најбољи модел за одвијање наставе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)