НИСАМ СМЕЛА МАЈЦИ ДА КАЖЕМ ДА ЈОЈ ЈЕ УМРО СИН: Срцепарајућа исповест ћерке доктора Тиодоровића

Новости онлине

04. 08. 2020. у 08:04

НИСАМ СМЕЛА МАЈЦИ ДА КАЖЕМ ДА ЈОЈ ЈЕ УМРО СИН: Срцепарајућа исповест ћерке доктора Тиодоровића

Фото: Принтсцреен

ПРОФ. др Даница Тиодоровић, дерматовенеролог, у два налета је лечила оболеле у ковид болници КЦ Ниш и гледала страшне судбине сваког дана, а сада се враћа својим поацијентима с меланомом, који су изузетно млади и морају брзо да се лече.

Дерматовенеролог проф. др Даница Тиодоровић други пут је одложила скафандер и изашла из ковид болнице у Клиничком центру Ниш, где се даноноћно борила за животе пацијената позитивних на коронавирус. Чувена докторка враћа се својим пацијентима оболелим од меланома, којих је много, и то младих.

- У четвртак сам, после три недеље испомоћи, изашла из ковид болнице новог клиничког центра, коју сам с колегом гастроентерологом др Братиславом Петровићем, као шефом тима, опет отворила 9. јула. Завршили смо свој круг од три недеље, добила сам негативан тест на корону и сад се враћам својим пацијентима. Др Петровић и ја смо још почетком априла отворили ковид болници на Клиници за ортопедију, на Старој хирургији. Прво дежурство ми је било 10. априла, радила сам док први налет короне није посустао - каже Даница Тиодоровић.

Ћерки свима знаног епидемиолога и члана кризног штаба за борбу против короне проф. др Бранислава Тиодоровића ипак је први налет короне био тежи:

- Кад смо у априлу отворили ковид болницу, био је највећи прилив пацијената, први дан почели смо са 30, а завршили са 50. Потом смо прешли на пулмологију. Чак 70-80 пацијената је било на кисеоничкој терапији. Мени лично је први налет био гори јер смо тада улазили у потпуно непознато, пацијенти су били у огромном страху. Све ми је било много драматичније, трчали смо на све стране, чак и носили пацијенте, који су се уз болест веома лоше психички осећали управо због ковида.

Најгори тренутак, који никада неће заборавити, био јој је када је сазнала да је једна жена изгубила сина од тридесетак година.

- Најтеже ми је пало када је мајци, која је лежала на нашем спрату због короне и била релативно добро, умро син. Питала ме је за сина, што јој се више не јавља на телефон. Послала сам сестру да види. Нисмо одмах смели да јој саопштимо страшну вест да јој се не би погоршало стање. Али она је знала. Све је схватила. Само је ућутала, ништа више није питала - прича Даница и додаје да су бројни анестезиолози, инфектолози и пулмолози КЦ Ниш све време с ковид пацијентима и да су они изнели и даље износе најтежи део посла, а да су остали, попут ње, ту кад год затреба.

Овај врсни дерматовенеролог сада се окреће својим пацијентима.

- Свако треба да помогне пацијенту, у овом тренутку корона јесте најважнија, али морамо да скренемо пажњу да поред ковида људи имају и добијају малигне болести. Током епидемије најстарији пацијент који нам је дошао с меланомом (рак коже) има свега 40 година, а најмлађи 18. Имамо и девојку од 27 година која има два меланома. Стварно је алармантно, људи морају озбиљно да воде рачуна о својој кожи, да не изгоре на сунцу иако су на базену, у дворишту, где год - наводи Даница, која подсећа да су због епидемије одложени бесплатни прегледи на меланом преко Еуромеланома, заказани још за 18. мај, и нада се да ће и то ускоро доћи на ред.

Фото: Танјуг

И док Даничин отац проф. Бранислав Тиодоровић обилази Србију скенирајући епидемиолошку слику, она је у болници:

- Тата ради свој посао, ја свој. Стварно се и не виђамо људски, ако се сретнемо у ходу. Кад се и видимо, не причамо толико о корони. Покушавамо да причамо о неким свакодневним стварима, да то изгледа као нормалан живот и мимо овакве ситуације.

Даница већ има позамашну биографију. Национални је координатор Еуромеланома Србија, представник Србије и члан борда Међународног друштва за дермоскопију, амбасадор следећег светског конгреса Међународног друштва за дермоскопију у Аргентини. Предавач је на бројним конгресима, попут Светског конгреса дерматолога. Ове године, иако су бројна дешавања одложена, предавач је првог међународног сусрета о дермоскопији, као и 29. конгреса Европске академије дерматолога.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)