КОРОНА АПЛИКАЦИЈА УСКОРО У СРБИЈИ: Упозораваће нас на опасност, а ево на који начин ће радити

Новости онлине

04. 08. 2020. у 07:43

КОРОНА АПЛИКАЦИЈА УСКОРО У СРБИЈИ: Упозораваће нас на опасност, а ево на који начин ће радити

Фото: Г. Шљивић

ОД САМОГ почетка пандемије корона вируса која је захватила свет још пре више од пола године ради се на њеном сузбијању и проналажењу најбољег решења за искорењивање ковида-19.

Један од начина смањења ширења вируса јесте и мобилна апликација за праћење заражених, као и њихових контаката која је најпре почела да функционише у Кини, а затим је о њој почело да се говори и у другим земљама попут Хрватске, Словеније, Немачке.

Да се и у нашој земљи ради на овој апликацији потврдио је покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић који је рекао да је велики број земаља направио исту, те су понегде биле и веома успешне.

- Ми у оквиру Кризног штаба имамо ИТ групу која ради на унапређењу софтвера, али и на развоју апликације, тако да ће ускоро наша шира јавност бити обавештена о томе. Те апликације раде у земљама Источне Азије и показале су се као веома добре, нарочито што те земље имају више искуства са короном - нагласио је Гојковић.

У Кини апликације Вичет и Алипеј, које поседују готово сви тамошњи власници паметних телефона, имају посебне додатке за новонасталу ситуацију са корона вирусом и одавно се користе.

- Наведени додаци изгледају врло једноставно – након што софтверу дате одређене информације, добијете зелени, црвени или жути код - појаснио је Немања Милутиновић, дописник РТС-а из Пекинга.

Зелени картон значи да нисте заражени, жути картон показује да је корисник био у контакту са зараженима и да треба да буде у изолацији две недеље, док црвени значи да неко има корона вирус, односно симптоме који чекају да буду потврђени.

У питању је интегрисани систем за праћење у којима се налазе подаци корисника и у сваком тренутку је познато да ли је неко био у контакту са зараженима – Алипеј користи више од 900 милиона људи у Кини, а Вичет више од милијарду.

И онда, где год да кренете мораћете да покажете код, некад и по неколико пута дневно. Ако шетате по граду и желите да уђете у парк, тржни центар, продавницу, ресторан морате изнова и изнова да показујете код као доказ да нисте напуштали град или били у контакту са зараженима.

Фото: ЕПА

 

Фото: ЕПА

У Аустрији и Северној Македонији постоји другачији приступ који се базира на блутут техноглогији и он не подразумева централизовани систем, већ се подаци чувају на телефону.

То значи да не подразумевају да ће ваш телефон, одређеном централном серверу све време слати податке где се физички налазите – вашу геолокацију. У највећем броју примера, апликација са блутут технологијом само прикупља раздаљину између два уређаја по јачини блутут сигнала.

- Што је он јачи, значи да сте били ближе и обратно. Такође, бележи време које сте провели у том радијусу - објаснио је раније ИТ стручњак Андреј Петровски.

Он је истакао да у Северној Македонији, када добијете дијагнозу и епидемиолог вам саопшти да сте позитивни на корона вирус, имате опцију да све те податке који се налазе у вашем телефону, пошаљете Министарству здравља. На тај начин министарство добије списак свих људи који су у ствари били са вама у контакту и онда их обавести да треба да се тестирају или буду у изолацији.

Преузимање апликације је добровољно, а свако ко је инсталира на свом мобилном телефону и буде у контакту са особом која такође има апликацију, њихови телефони ће разменити блутут сигнал.

Ако се неко ко има апликацију зарази корона вирусом, унеће то сам у апликацију, и она ће свима осталима који је имају, а били су поред зараженога дуже од 15 минута и на мање од два метра, јавити да су имали ризичан контакт, и да се јаве лекару односно епидемиологу.

Фото: ЕПА

Притом обавештена особа неће знати ко је заражена особа због које добија обавештење него ће само добити информацију да је била са неким зараженим у контакту, без имена.

Кад неко добије позитиван налаз па то "укуца" у апликацију, сви ће његови контакти уназад 14 дана, који имају апликацију, добити обавештење да су били са заражžеним у дужем, ризичном контакту.

Након 14 дана се спремљени подаци о контактима сами бришу, јер тад завршава перио инкубације, односно потенцијална могућност преноса вируса.

Кад год се два корисника немачке корона-апликације нађу близу, њихови телефони путем блутута размењују шифроване податке. Уколико неко од њих касније сазна да има корона вирус, он тај податак уноси у апликацију која шаље упозорење свим корисницима који су били у његовој близини у претходне две недеље.

Лични подаци остају потпуно заштићени, али људи тако ипак бивају упозорени и могу боље да мотре да ли имају симптоме или да превентивно оду да се тестирају.

Мобилна апликација направљена у сврху сузбијања ширење корона вируса требало би ускоро да буде доступна и становницима Словеније

- Апликација за информисање о контактима са зараженима новим корона вирусом биће доступна за пренос на паметне телефоне средином или током друге половине августа, а тренутно се тестира - изјавио је секретар у Министарству државне управе Петер Гершак.

Њена сврха је да у случају инфекције појединца што пре прекине ланац преношења вирусне инфекције.

Фото: ЕПА

Како Гершак истиче, апликација ОстаниЗдрав не укључује праћење, јер нема приступ подацима о логацији, тако да не бележи гео локацију. Она нема приступ телефонском именику или другим подацима из којих би се могао закључити идентитет корисника.

- Приликом сусрета са другим корисником, паметни телефони ће аутоматски размењивати насумичне шифре преноса путем блутута. Осим овог кода, бележи се и трајање састанка и удаљеност између телефона, а никада локација састанка и корисничко име - додаје Гершак.

Он је додао да ће се из безбедносних разлога насумични кодови преноса мењати сваких десет минута и биће избрисани након 14 дана, као и да је добровољна употреба апликације смислена и када смо здрави.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)