СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ: Ове ћелије штите од короне и оне који је НИСУ ПРЕЛЕЖАЛИ, ако их имате у имуносистему БЕЗБЕДНИ сте 100%!

Novosti online

03. 08. 2020. у 23:46

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ: Ове ћелије штите од короне и оне који је НИСУ ПРЕЛЕЖАЛИ, ако их имате у имуносистему БЕЗБЕДНИ сте 100%!

Фото: Despositphotos

ИСТРАЖИВАЧИ у Немачкој и Британији открили да 35 одсто оних који нису добили ковид имају Т-ћелије, које су их заштитиле од корона вируса.

И они који нису прележали могу да имају имунитет на њега захваљујући специфичним Т-ћелијама, открило је најновије истраживање светских научника, а потврђују га и српски стручњаци!

Студија објављена у научном часопису Нејчер, коју су спровели истраживачи из разних институција у Немачкој и Великој Британији, открила је да међу 68 здравих испитаника у Немачкој, који уопште нису имали корону, 35 одсто њих има такозване Т-ћелије у крви које су биле реактивне на ковид 19, преноси ЦНН.

Т-ЛИМФОЦИТИ

- Т-ћелије су део имунитета и помажу нам у заштити тела од инфекције. Реактивност Т-ћелија указује да је имуносистем можда имао неко раније искуство у борби са сличном инфекцијом и да може да користи ту меморију да помогне у борби против нове инфекције. Они су вероватно стечени у претходним ендемским инфекцијама другим врстама вируса корона. Употреба ове Т-ћелијске меморије са још једном сличном инфекцијом у одговору на нову инфекцију зове се „унакрсна реактивност“ - објаснио је др Амеш Адалџа, виши научник Центра за здравствену сигурност на Универзитету Џонс Хопкинс.

Имунолог проф. др Борислав Каменов објаснио је да је у потпуности сагласан са овом студијом и да је кључ у одбрани од короне у одређеној дози Т-ћелија у организму, које би биле природна одбрана од ковида 19 или које не би дозволиле вирусу да развије тешку клиничку слику код пацијената.

ДЕЦА РЕЂЕ ОБОЛЕВАЈУ

У принципу, како је нагласио, могуће је проверити да ли неко има Т-ћелије.

- Али то је компликован процес и није прост као тестирање на антитела. И зато се ради само у сврхе научних истраживања - казао је проф. др Каменов. - Деца ређе оболевају од короне и имају лакшу клиничку слику јер имају ненарушен природни, урођени имунитет, за који не треба претходно искуство или памћење организма.

- Т-ћелије, односно Т-лимфоцити, стварају се током живота када људски организам долази у контакт са Т-антигеном. То може да буде и ковид, али и неки други антигени који су универзални од других вируса и који стварају тај унакрсни имунитет, када преболимо одређену врсту заразе. Мислим да је наше становништво доста заштићено бе-се-же вакцином против туберкулозе, која се код нас добија на рођењу. Та вакцина је, заправо, измењени одговор ћелија на инфекцију и она не дозвољава жестоке реакције организма и тешку клиничку слику ако особа која ју је примила у будућности дође у контакт с вирусом - нагласио је проф. Каменов.

Додаје да је важно да не дође до „прекорачења нужне одбране организма“.

- Т-ћелије заправо убијају заражену ћелију. Међутим, током живота наш имуносистем може да стекне и превише „негативног искуства“ у борби са разним вирусима, тровањем, аерозагађењем и онда не можемо да се одбранимо од нових зараза. У том случају, организам је једноставно слаб и не може да да јак имуни одговор на вирус. Зато је, поред маски и дистанце, кључ у подизању имунитета становништва. Наравно, сагласан сам да би требало открити и вакцину - рекао је он.

 
ДР АМЕШ АДАЛЏА: ТЕЖИНА КЛИНИЧКЕ СЛИКЕ

- Деца и млади релативно су поштеђени тешких последица ковида и једна хипотеза би могла да буде та да су Т-ћелије у млађим годинама активније и многобројније, неголи у старијим. Ако бисмо упоредили Т-ћелије код људи са тешком и благом инфекцијом, можда бисмо могли доћи до закључка да су теже последице повезане с мање унакрсно реактивних Т-ћелија и обрнуто. У тој претпоставци постоји биолошка веродостојност. Мада је јасно да присуство Т-ћелија не спречава да се заразимо, можда може да регулише тежину инфекције - изјавио је др Амеш Адалџа.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)