ЗА СКИДАЊЕ МАСКЕ СЛЕДИ УКОР: Педагози и психолози анализирају нове противепидемијске мере за школарце

Љ. Б.

03. 08. 2020. у 21:35

ЗА СКИДАЊЕ МАСКЕ СЛЕДИ УКОР: Педагози и психолози анализирају нове противепидемијске мере за школарце

Новости

КАКО ће деца од септембра ићи у школу и по ком моделу, још није сасвим прецизирано, али оно што је извесно јесте да ће, уколико се настава буде одвијала у учионицама, морати да поштују мере здравствене заштите.

Маске ће бити обавезне и за ђаке и за наставнике, обавезно ће бити и чешће прање руку. И дистанца ће морати да се држи, у учионицама неће смети да борави више од 15 деце, а већина школа које имају довољно простора најавила је дељење ђака по групама.

За непоштовање мера најављене су и санкције, па ће деца која не буду поштовала мере заштите - бити кажњена.

- Дисциплина у школама од септембра ће морати да буде много строжа него раније, те ће тако ученик за неношење маске прво бити опоменут, затим укорен, а уколико настави да скида маску и суспендован - најавио је министар просвете Младен Шарчевић. - Донећемо посебна правила и уредбу која важе у ванредним ситуацијама да ученик може бити суспендован, јер ако би чешће скидао маску, он би угрожавао безбедност друге деце. Мере морају да се поштују.

Илустрација

А да ли ће деца, поготово она најмлађег узраста, моћи да испоштују ове мере? Ко ће их контролисати и изрицати им казне? Стручњаци сматрају да са најмлађима неће бити проблема, јер су они послушни, док ће веће муке школе имати са адолесцентима.

- Деца су одговорна и спремна на ношење маски, они су се већ на то навикли - каже нам Марија Трујкић, учитељица у ОШ "Младост" на Новом Београду. - Одговорност ће бити и на нама, учитељ ће бити одговоран ако дете у учионици нема маску.

Она каже да се са својим ђацима који у септембру крећу у први разред сусрела када су узмали књижице у јуну и - сви су носили маске.

Питају се и педијатри

КРИЗНИ штаб ће тек разматрати моделе које је за почетак школске године предложило Министарство просвете. Ово тело одлучиће и да ли ће деца носити маске током наставе, али и проценити у којим ситуацијама би то могло да буде обавезно, а о свему ће своју реч дати и педијатри.

- Деца су толико жељна школе, учитеља и другара да им неће бити проблем да поштују све потребне мере само да би ишла у школу - каже ова учитељица.

Да неће бити проблема са малишанима, сматра и школски психолог Бранка Тишма, која истиче да су се они навикли на мере заштите и већ живе у околностима у којим се носе маске. По њеном мишљењу, више мука биће са адолесцентима који желе сами да доносе одлуке, што се показало са осмацима на малој матури.

- Мања деца су послушна, то смо видели када су почели да иду у школу након ванредног стања почетком јуна. Имала сам пример девојчице која није хтела да уђе у школу док није алкохолом дезинфиковала руке - каже Тишма. - Већи проблем су родитељи, има примера да је дете у школи носило маску, а онда га родитељ узме, и када изађу из школског дворишта оду у шетњу где је пуно људи па и велика опасност од заразе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Zoro

03.08.2020. 23:21

Ovo je suspenzija međunarodne konvencijaže o pravu deteta. SVI imaju pravo, pod jednakim uslovima, na odgoj i obrazovanje. Ako je dete "suspendirano" ne može izgubiti pravo na onlajn nastavu. Objasnite to Šarčeviću. On bi samo trpao i kažnjavao!

Stevan

03.08.2020. 23:58

Ovo nije normalno. Kako objasniti detetu da ne prilazi dugome oni hoce da se druze da se igraju da zajedno uče. To je škola. Pola nastavnika nece po propisu nositi masku, kako ce vizicko da rade jer je ne moguce raditi sa maskom jer svi znamo da sa maskom manje kiseonika imaju. Zato i pluca i odlaze zato što nemaju dovoljno kiseonika a ne zbog korone. Sve su ovo idioti. Uništili su nam školu.

Telal

04.08.2020. 08:51

@Dejan - To je i poenta ove medjunarodne satanisticke zavere. Koja je tek krenula. U iducih 15 godina milijarde mrtvih shirom sveta (vakcinacije, ratovi, "zaraze", itd). Nestanak demokratije i ljudskih prava i organizovane religije. Transhumanizam, drzavno-korporativni socijalizam, AI i socijalno inzinjerstvo.

ludilo u toku

04.08.2020. 06:33

minstri cega i pedagozi koga?!... kako se polako i sigurno se deca “zombiraju”... dehumanizuju, impementira se strah na pocetku njihovih socijalnih interakcija... traumatiziraju za celi zivot!!!.. upravo maskama koje ne stite ni od cega... pogotovo akose nose duze od sat vremena!!!... sigurno ce biti manjak kiseonika i povecanje respiratornih infekcija upravo radi maski!!!... decija psihologija se formira u interakciji sa drugom decom... a sad?!... drugo dete je “problem” i strah od drugog deteta?!... da li je ovo normalno dragi ministri i psiholozi????

Mima

04.08.2020. 07:42

Ova uciteljica je toliko izlupetala da je to strasno. Zamislite ucitelja koji trci i navlaci deci maske da ne bi bio KRIV kako doticna rece. Gde je gospodja videla svoje djake da uzimaju knjizice, a krecu u prvi razred? Nije umela da objasni, a hoce da joj se cuje glas.

Prof

04.08.2020. 08:32

Да,да.Ево,моја деца се по пола дана са другарима играју на школском игралишту у близини,по парковима и онда ће им неко наредити да на том истом игралишту носе маске? Много школа у Србији има одељења од 30 ђака,то би значило да за сваки предмет морају ангажовати 2 наставника јер не може половина седети у суседној учионици без надзора.Ко може уклапати распоред за поделу на групе и то нпр једна да слуша српски,друга математику,па да окрену следећи час?Онда наставници имају дуплу норму,а то значи и дуплу плату,зар не?Како да не?А то што сме 1 писмени недељно?2 контролна?Како оценити децу,по групама??? Људи,или као у Немачкој,да нормално уђемо у учионице или да се не играмо школе!Онлајн подразумева уживо пренос часа и комуникацију са свим ђацима,а због просторне и техничке неопремљености и ђака и наставника,то је немогуће!А тек што родитеље у селу брига за школу,упрегни децу на пољске радове,у штале,то и у пролеће нисмо могли похватати.Један градио кућу и сина водио ,дете ништа није могло радити.И да не причам бруку даље. Хоћемо у учионице нормално!Увек је било и биће респираторних инфекција,по 50% одсутних зими буде и ником ништа.

vessa67

04.08.2020. 11:14

Ajd da vidim po kom zakonskom propisu ces da mi kaznis dete.Gonicu te do Marsa i nazad.Inače,čovek je bio direktor škole Nikola Tesla u Rakovici.Ako bih napisao šta je radio i kako,ne bi mi objavili komentar

Mama

05.08.2020. 07:20

Kakve budalaštine! Istraživanja pokazuju da deca nisu u opasnosti, a mi izmišljamo toplu vodu. Zatim, nije mi jasno, zašto da nosi masku, ako je samo na 4mkv i ako je utvrđeno da je to bezbedna distanca?!? Ne znam zašto, ali mi se čini da neko ovaj haos namerno pravi...po principu "e kad ste već navalili da deca idu u škole, onda ćemo vas malo z...".