СРПСКИ ТЕСТ НА ВИРУС КОРОНА: Очекује се до јесени, 35 научника ради на њему

Танјуг

понедељак, 03. 08. 2020. у 20:33

СРПСКИ ТЕСТ НА ВИРУС КОРОНА: Очекује се до јесени, 35 научника ради на њему

Фото: Депозит

ИНСТИТУТ за примену нуклеарне енергије и Хемијски факултет недавно су отпочели сарадњу са циљем да произведу српски тест на корона вирус, који би могао да замени садашњи из иностранства, преноси РТС додајући да се српски тест на корона вирус очекује до јесени.

Како објашњава, тестови који су тренутно доступни српским грађанима раде се на бази увозних протеина. Понекад се у производњи тестова наилази на проблем са увозом материјала јер многи европски произвођачи раде само за домаће тржиште.

Зато је недавно почела сарадња ИНЕП-а са Хемијским факултетом, који производи материјал на бази домацих протеина, па се до јесени очекује наш тест који би могао да замени садашњи.

"То значи да ћемо имати потпуно домаће тестове који ће све компоненте бити произведене у нашој земљи. Три професора са својим истраживачким групама раде на томе. На департману за Биохемију од можда 45 истраживача и наставника, око 35 наставника ангажовано на пројекту", напомиње Тања Ћировић са Хемијског факултета.

Око 250 истраживача ради на истраживањима о корона вирусу и анализама које су неопходне за тестирање грађана. Постоји и наменска стручна радна група коју чине научници из целе Србије, а њихов циљ је интензивно праћење резултата истраживања у земљи и свету.

Између осталог, ови тимови указују на важност производње домаћих серолошких и Елиса тестова који су код нас у употреби од 1. јуна, тако да грађани могу да на лични захтев ураде брзи тест којим се за неколико сати утврђује присуство антитела на корона вирус.

Грађани, такоде, на овај начин могу да сазнају да ли су били заражени вирусом и да ли су створили антитела.

"Институт је развио домаћи тест за детекцију антитела, Елиса тест који детектује антитела на присуство вируса. Наш тест је базиран на увозном анитигену и осталим компонентама теста које се производе на нашем Институту. Конкурисали смо за још један пројекат који би омогућио да се практично развије потпуно домаћи тест, што би знацило да се и антиген развија у Србији односно на Хемијском институту", каже Марија Гњатовић из ИНЕП-а.

Како се наводи, производња домаћих тестова можда неће бити јефтинија од увозних, али ће грађани Србије бити сигурнији, што значи да неће размишљати о томе да ли тестова има довољно.

Тестови, било да су домаћи или не, доприносе утврђивању степена отпорности становништва на корона вирус, а бицје значајни и за развој вакцина.

На Институту кажу да је корона вирус још прилично непознат јер није јасно да ли се ствара трајни или краткотрајни имунитет.

Већа количина антитела не значи и већу отпорност на неки вирус, али се људи који их имају могу користити као донори за потенцијалну плазма терапију, додаје РТС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)