ОПРЕЗ: Због мигрене страда вид

ДОКТОР У КУЋИ - И. К

03. 08. 2020. у 17:47

ОПРЕЗ: Због мигрене страда вид

Фото: Депоситпхото

ПОСТЕПЕНО пропадање очног живца и развој глаукома могу да буду узроковани и једним од најчешћих типова главобоље - мигреном. Зашто је то тако наука још није разоткрила, али је веза уочена.

Неуролог Бобан Степић каже да постоји више научних студија које доказују повећану учесталост глаукома код особа које болују од мигрене:

- Механизам повезаности ове две патологије није са сигурношћу утврђен. Могуће је да се ради о васкуларним догађањима у току напада мигрена, али и о пролонгираном физиолошком стресу код особа са мигреном.

Иначе, глауком као обољење ока, често изазива врло интензивне главобоље, али је дијагностиковање ових главобоља прилично лако.

- То је разлог зашто се сви пацијенти са главобољом обавезно шаљу на офталмолошки преглед - каже др Степић.

Осим мигрене, уочено је да се глауком учесталије јавља код особа које болују од дијабетеса, артеријске хипертензије, слабости срца, неких анемија и повећаних масноћа у крви.

- Узроци глаукома су врло разнолики - каже наш саговорник. - Међу њима наводе се трауме ока, хемијске повреде, инфекције, запаљења, примена кортикостероида.

Глауком је болест код које неповратно пропада очни живац и ако се не лечи на време може да доведе до потпуног губитка вида. Према подацима Светске здравствене организације процењује се да 70 милиона људи у свету има оштећења у склопу глаукомске болести, само половина истих има потврђену дијагнозу глаукома, а мали проценат тих болесника има адекватну терапију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)