КОН О НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ: Епидемиолог открио ко ће морати да носи маску и шта ће бити са вртићима

Novosti online

03. 08. 2020. у 15:37

ПОЛАЗАК у школу је суштинско и најзначајније питање јер се приближава. Са друге стране ми смо данас добили допис од Министарства просвете са моделима који су помињани. Ми ћемо то прочитати, с тим што морам да нагласим да су неке ствари добро процењене од стране просветара. Важно је да они сами виде да ли је могуће такву наставу одржати и да ли постоји довољан капацитет школа - истакао је др Предраг Кон.

КОН О НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ:  Епидемиолог открио ко ће морати да носи маску и шта ће бити са вртићима

Фото: Принтскрин Танјуг

Он је додао "да је замисао једна ствар, а спровођења друга", као и да тренутно не може да каже како ће се то спроводити.

- Што се тиче маски једна је прича када је лето и отворени су прозори, а друга кад дође зима. Исто тако је питање да ли је корисно да се носе маске ако се поштује дистанца. Мора да се продискутује свака примедба и допуна. Није једноставно донети одлуке по том питању - објаснио је Кон.

Он је додао да постоје случајеви у вртићима када је немогуће да се носе стално маске.

- Треба питати педијатре који су случајеви за изузеће. Постоје и низ других питања, а то је шта ћемо када ово почне да се смирује, шта ће се попуштати, да ли ће се попуштати или ће неке ствари трајно бити забрањене што је немогуће. О томе ћемо расправљати можда чак и са јавношћу - нагласио је Кон.

ВАКЦИНА ЗА ГРИП СЕ ПРЕПОРУЧУЈУ

Он је говорећи о вакцинаци против грипа за децу казао да је она обавезна за хроничне болеснике, али да се за децу препоручује.

- У овој ситуацији ће бити иста препорука као и увек. С тим што смо тражили од свих домова здравља да се изјасне о додатној потреби за вакцином. Мора да буде и одређена резерва. Направљен је план како треба да изгледа и биће већих количина, 350.000 доза је већ уговорено и треба да буде реализовано, а "Торлак" је најавио 150.000 доза. Значи имаћемо око пола милиона доза, а неких 100.000 ће бити резерва - истакао је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (4)

zvrk5

03.08.2020. 16:41

Школе које имају одељења са више од 15 ђака би морале упослити дупло више наставника,а када знамо да већ и овако имамо дефицит математичара,физичара,информатичара,од тога нема ништа.Или све у школи или све онлајн.

Normalna

03.08.2020. 23:20

Da li imate pameti? Ako imate pameti bice svi sa maskama ILI svi online! Ako se deca u skoli zaraze ko garantuje da ce slika biti laka? Ko? Vi??? I da nece zaraziti roditelje koji ce posle zavrsiti na resoiratoru! Opet vi garantujete? Odlicno! Super! Hvala!