ДА ЛИ ЋЕ БИТИ КАЖЊАВАЊА НА КУПАЛИШТИМА? Епидемиолог одговорио на ово питање и објаснио шта је неопходно

Novosti online

03. 08. 2020. у 15:33

ПОДАТАК који је многе шокирао протеклог викенда је да је на Ади Циганлији било чак 100.000 људи, што је, у време пандемије корона вируса, прилично велики број. Поставља се питање да ли ће бити донете неке мере на купалиштима и да ли је уопште изводљиво контролисати купаче. О овој теми говорио је Предраг Кон на конференцији за медије.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ КАЖЊАВАЊА НА КУПАЛИШТИМА? Епидемиолог одговорио на ово питање и објаснио шта је неопходно

Фото: Пинк Принтскрин

- Чуо сам за ту замисао да се смањи број људи на купалиштима, али нисмо детаљно расправили. Најтежи су викенди, тада је највећа навала, кад су овако топли дани. Та места, поготово Ада Циганлија су додатни ризик, без обзира што неко покушава да одржи дистанцу. Кад имате 100.000 људи можете да претпоставите да имате 100 оних који не знају да су инфицирани, а могуће је да су инфицирани, па могу да вирус пренесу некоме. Ако само тај податак гледате, то значи да они који прихватају тај ризик, морају да воде рачуна и смање могућност преноса - почео је одговор на питање о могућим мерама на купалиштима др Предраг Кон.

Како каже, репродукциони број је 2,7. У неким нормалним околностима, сваки тај би могао да зарази 2,7 особа.

- То је много, а поставља се питање колико је дуго био у контакту и да ли је био у контакту. Ризик постоји, многи ће одустати од купалишта само са овим сазнањем. Ми немамо друге мере осим бројења, прода се одређени број карата или се води рачуна колико може базен да прими.. Али што се тиче јавних купалишта, они су одговорност самоуправе, у овом случају града. Кажњавање је тешко изводљиво, али мора да се види контрола - рекао је он.

Како је објаснио, контрола је неопходна, јер кад се контрола види, она служи као подсећање.

- Да ли ће бити кажњавања или не, то је ствар ситуације и да ли је то могуће - закључио је др Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)