МИНИСТАР ВУЛИН: Опремамо Војску новим домаћим наоружањем и опремом, јер је ОИС од распада спасио Вучић 2012. године

Novosti online

03. 08. 2020. у 10:19

МИНИСТАР ВУЛИН: Опремамо Војску новим домаћим наоружањем и опремом, јер је ОИС од распада спасио Вучић 2012. године

Фото: МОД

МИНИСТАР одбране Александар Вулин, гостујући у емисији „Ново јутро“ на ТВ Пинк, одговарајући на новинарско питање о опремању наше војске, посебно је указао на значај Одбрамбене индустрије Србије (ОИС) у том процесу.

- „Лазар 3“ је већ ушао у наоружање наше војске и он се налази у 41. пешадијском батаљону. То је модерно средство, одговара свим техничким захтевима наше војске, већ се појавио на страним тржиштима и што је важно – он је у потпуности продукт наше памети и наших инжењера, производи га „Југоимпорт СДПР“, наша реномирана кућа – нагласио је министар Вулин.

 
Према његовим речима, велика је ствар када имате своју индустрију, јер онда можете да постављате услове и да кажете шта вам је потребно и прилагођавате читав свој развој ономе што производи индустрија, односно, индустрија се прилагођава вама.
 
Министар Вулин је указао да је средњорочни циљ да се ни један наш војник више не превози „под цирадом“, јер у модерном ратовању императив је заштита војника, нарочито од пешадијског наоружања и минских средстава.
 
- Зато радимо „Лазара 3“ и „Милоша“, зато радимо „MRAP“ који је предвиђен за заштиту од мина и заседа. Све што радимо радимо да војник буде максимално заштићен. Војник је највећа вредност сваке војске – истако је министар одбране.
 
У прилог томе сведочи и чињеница, како је додао, да су недавно уведене и беспилотне летелице које смо добили из Кине и беспосадна платформа „Мали Милош“, што сведочи о томе да се трудимо да пратимо светске трендове.
 
- Ми то не можемо да радимо новцем који имају велике силе, али када имате Одбрамбену индустрију Србије, коју је спасио председник Вучић 2012. године од потпуне приватизације и распада, онда имате могућност да са далеко мање новца пратите светске трендове и опремате своју војску – нагласио је министар Вулин додајући да смо већ на многим светским тржиштима и да су продате наше хаубице НОРА Б52 155мм.
 
Министар Вулин је нагласио да је прво питање које купци поставе када хоћете да продате средство – да ли то користи ваша војска, јер ако је тако, онда има смисла да се разговора даље.
 
- „Лазар“ је део наоружања наше војске, ускоро улази и „Милош“, а модуларна пушка је, такође, део нашег наоружања и све су то средства која су прошла ригорозне тестове – нагласио је министар Вулин.
 
Модуларна пушка, како је истакао министар одбране, је у потпуности наш производ и производи је „Застава оружје“ и значајна је због тога што може да мења два калибра – 7,62 и 6,5 мм, а калибар 6,5 мм се изузетно показао у опитовањима и одговара свим потребама и прилагођава се различитим задацима. Ни много развијеније земље не могу да се похвале да су отишле тако далеко у развоју ове пушке, а што ће ускоро бити стандард за све армије, поручио је министар одбране говорећи о опремању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)