НИЈЕ ЛАКО ПРЕДВИДЕТИ КРАЈ ОВОГ ТАЛАСА: Др Стокић о борби са короном, рекла због чега јој је срце пуно

Новости онлине

03. 08. 2020. у 09:17

ЦРВЕНА ЗОНА - две речи које су последњих месеци постале део нашег свакодневног опхођења у толикој мери да већ и деца знају да означавају прву линију фронта у борби против корона вируса.

НИЈЕ ЛАКО ПРЕДВИДЕТИ КРАЈ ОВОГ ТАЛАСА: Др Стокић о борби са короном, рекла због чега јој је срце пуно

Фото: Принтсцреен

О данима и ноћима које медицинари, хероји из Клиничког центра Војводине, проводе у црвеној зони те установе говорила је директорка КЦВ Едита Стокић.

- Од 7. марта, када је нулти пацијент у Србији заражен вирусом ковид-19 премештен код нас, кренула је борба са овом опаком болешћу, која још траје. Када је најављен први пацијент, муњевитом брзином се окупио мултидисциплинарни тим лекара, медицинских сестара и осталог медицинског и немедицинског особља који се, ево, већ пети месец даноноћно бори са овом пошасти - навела је она.

Како је истакла, драматично повећање броја оболелих у последњем периоду приморао је КЦВ да, поред своје Клинике за инфективне болести, отвори и додатне капацитете и претвори их у ковид јединице.

- У том систему су сада Клиника за ортопедију, Клиника за неурохирургију, Клиника за васкуларну хирургију, Клиника за урологију, Клиника за хирургију, Клиника за рехабилитацију, Клиника за анестезију и интензивну терапију. Велики број лекара, медицинских сестара и здравствених техничара учествује у борби која још траје. Умор се види, за умор не морају да се жале, али даноноћно воде тешке борбе и срце нам је свима пуно при отпусту сваког пацијента - навела је др Стокић.

Одговарајући на питање колико се разликују заражени пацијенти сада у односу на март и април, она је навела да се у КЦВ лече пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом.

Н.Карлић

- До претварања регионалних општих болница у ковид болнице у КЦВ су се хоспитализовали пацијенти из целе Војводине, тренутно код нас су на лечењу пацијенти са тешком и најтежом клиничком сликом. Она зависи од низа других придружених фактора. Лепо време, лето, као најлепше годишње доба, измамило је људе на изласке и дружења, прославе и већа окупљања. За разлику од марта и априла, када смо били затворени - објаснила је директорка КЦВ.

Она је додала није лако предвидети када ће се смирити овај талас.

- Морамо се навићи да живимо са короном и поштујемо све мере превенције. Свест и савест ја на свима нама - закључује др Едита Стокић.

(Српски Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)