НОВЕ МЕРЕ У ШКОЛАМА: Још увек се не зна да ли ће настава бити онлајн или у клупама - уводи се и опција суспензије ђака

Новости онлине

03. 08. 2020. у 07:41

НОВЕ МЕРЕ У ШКОЛАМА: Још увек се не зна да ли ће настава бити онлајн или у клупама - уводи се и опција суспензије ђака

Фото Д. Миловановић

КАКО ће изгледати нова школска година у Србији, то у овом тренутку нико са сигурношћу не може да каже.

Министар просвете Младен Шарчевић пре неколико дана је открио неколико модела који углавном комбинују редовну и онлајн наставу, али је недуго затим председник државе Александар Вучић јасно рекао да "не искључује могућност комплетне онлајн наставе, те да је здравље на првом месту".

Једно је чини се сигурно: ђаци који буду долазили у школу мораће да носе маске. А најављене су и казне за оне који се тога не буду придржавали.

Како је за Танјуг истакао министар Шарчевић, "од септембра ће дисциплина у школама морати да буде много строжа него раније, те ће тако ученик за неношење маске прво бити опоменут, затим укорен, а уколико настави да скида маску и суспендован".

- Донећемо посебна правила и уредбу која важе у ванредним ситуацијама да ученик може бити суспендован, јер ако буде чешће скидао маску он би угрожавао безбедност друге деце. Мере морају да се поштују - навео је министар Шарчевић.

Фото: Танјуг

Младе Шарчевић

Како је додао, школе ће за наставнике и друго особље набавити маске, а за ученике то ће радити родитељи. Препорука министра је да се за децу набаве памучне маске које могу да се перу и које су прилагођене њиховом узрасту.

Почетком наредне недеље, како је најављено, Министарство просвете ће Кризном штабу представити неколико модела како би од 1. септембра могла да изгледа нова школска година. Наравно, све ће зависити и од тога каква ће током јесени бити епидемиолошка ситуација у Србији.

Родитељи ће бити у прилици да одаберу опцију по којој би њихова деца наставу пратила онлајн, од куће. А једино би имали обавезу да дођу у школу да одговарају.

- Неки родитељи су уплашени, има и породица у којима је неко позитиван на корону, има и оних са другим обољењима па се плаше да ће деца донети вирус из школе - објаснио је Шарчевић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Dosta je vise tolerisanje svega i svačega na stetu ogromne većine

03.08.2020. 08:35

Ns stranu maske i opravdane kazne ,ali takodje trebalo bi uvesti i mnogo ostrije kazne za bezobraznu decu (i njihove roditelje ) koja ometaju nastavu uznemiravaju i terororisu drugu decu pa cak i nastavnike A ne dopustiti da neko takvo dete radi sta hoce u skoli ... A ako i to nije dovoljno oduzeti takvu bezobraznu decu,izbaciti ih iz skole i pravac maloletnicki dom.

Goran

03.08.2020. 10:04

@boki - Ministar preko ledja nastavnika i ucenika simulira da je veliki organizator. Valjda zbog mesta u buducoj vladi. Ovim hibridnim sistemom niko nece biti zadovoljan. Da li ocekuje da nastavnici rade od 8-20th svakog dana?

Analiticar Neobicnih Pojava

03.08.2020. 10:26

Колико ја знам, и колико ме памћење служи, нормално дете ће намерно скидати маску, па нека га суспендују. Једна је ствар када дете некако кажњавате, а оно ипак мора да иде у школу, а сасвим је друга ствар када је казна да се не иде у школу. Па баш хоће да не иде у школу. Иначе, ове идеје показују колико се ови што воде државу у овим тренуцима некако не сналазе. Како је то могуће. Па сви су, или готово сви, докторирали, дакле написали неки оригинални рад, касније писали друге оригиналне радове, и интензивно се бавили науком дајући јој немерљив допринос. Као такви су постали то што јесу, а сада им не иде ништа оригинално да смисле. Као да им је стао мозак. Треба да оду да се одморе, да неко одморан, са оригиналним идејама преузме ствар у своје руке, па када се одморе, онда да се врате. Узгред буди речено, како је могуће неко дете лишити права на школовање. И то тако ћете га казнити да не иде у школу. Шта је ту казна за дете, више је то, са становишта детета, награда.