ПОБЕДА ЛАЖИ НАД ИСТИНОМ: Како је западна пропагандна машинерија због Косова НЕМИЛОСРДНО МЛЕЛА српски народ

Раде Драговић

08. 08. 2020. у 09:00

ПОБЕДА ЛАЖИ НАД ИСТИНОМ: Како је западна пропагандна машинерија због Косова НЕМИЛОСРДНО МЛЕЛА српски народ

Facebook

АНТИСРПСКА пропаганда у делу западних медија појавила се још осамдесетих година поводом турбулентних догађаја на Косову и Метохији.

Покрајина је одмах по Титовој смрти, али и пре тога, била место излива снажних и масовних великоалбанских стремљења.

Немачка штампа у фокус је стављала "српску владавину". "Шпигл" је тако још марта 1989. објавио да је чак "100.000 Албанаца саслушавала полиција". Потом се у мају 1990. дигла невиђена бука око тобожњег тровања албанских ђака; "Франкфуртер рундшау" известиће да су хиљде отроване,а међу њима и много деце.То је уједно била једна од најапсурднијих подметачина у историји новинарства позната као "једно- -национално тровање". Од десетак хиљада отрованих широм покрајине није отрован ниједан Србин.

Да би у јавности Запада слика о наводним српским злоделима била потпунија и како би се Србима лакше приписала кривица, кроз уста лекара Бујара Букошија тврди се да су албански лекари на Косову и Метохији отпуштени и уместо њих су постављени "мање квалификовани лекари из Србије, који на Косову могу по вољи да експериментишу".

Фото архива

ПРОПАГАНДА у немачко-аустријској штампи почела је још 1988, да би се из дана у дан интензивирала. Обновљена је стара аустроугарска и коминтерновска пропаганда против Срба, које су се све време, са мањим или већим осекама, држали словеначки и хрватски, а великим делом и југословенски комунисти. У медијској припреми отцепљења у немачко-аустријској штампи ће из готово сваког текста избијати нетрпељивост према Југославији и Србији.

НАЈСКУПЉА ЛАЖ О СРПСКИМ СИЛОВАЊИМА

РАДИ обезбеђивања доказа о принудном избеглиштву Албанаца у прихватне кампове у Македонији и Албанији, иначе подигнуте пре почетка НАТО агресије, што значи да је егзодус Албанаца Запад унапред планирао, слегле су се стотине западних новинара, које је интресовала искључиво судбина косовских избеглица. Они су пустили у оптицај нарочити оглас којим се нудило од 20.000 до 30.000 долара за било какав видео-снимак српских злочина. Готово сваки западни новинар тражио је интервју са жртвама силовања које су починиле српске снаге. Репортер "Обзервера" Хелена Смит да би оправдала окупацију Косова, објавиће лажну причу, надајући се Пулицеровој награди, која је западним извештачима следовала у ранијим лажним извештајима да су Срби на Косову за "две године пре уласка снага НАТО" силовали 20.000 жена. Рон Редмонд, запослен на BBC, на основу рекла-казала прича из избегличких кампова, извештавао је о "стотинама" "силовања", "прогона" и "убистава".

Том антисрпском хору, који је поново након седамдесет година завладао немачким јавним дискурсом, активно ће се придружити и угледни "Цајт". По њему: "Бриселска заједница стала је на погрешну страну: на страну угњетача у Београду, а не на страну угњетених у Загребу и Љубљани."

Истовремено, аустријски и немачки медији у интервјуима и другим написима непрекидно дају предност хрватским и словеначким саговорницима, а објављују текстове у којима се на разне начине оптужује Србија, да руши Југославију. Крајем осамдесетих и почетком деведесетих, у немачко-аустријској штампи постигнута је широка сагласност да се из свих расположивих оруђа распирује криза у Југославији с циљем да се она лакше дезинтегрише.

На сличан начин су немачка и аустријска штампа учествовале у стварању кризе пред Први светски рат, али и 1941. године.

Фото архива

Антисрпска доктрина немачких центара меке и тврде моћи у пуној снази показаће се деведесетих година на терену косовске кризе. Линија је била јасна - темељним разарањем српског националног корпуса и његових интереса потребно је дезинтегрисати најпре СФРЈ, а затим и онај њен део који је остао везан за Србију, као и њу саму.

Запад је то дуго припремао. Немачки БНД је још 1987, за време Ханса Дитриха Геншера, Хитлеровог СА гранадира, отворила своју испоставу у амбасади у Тирани као базу за антисрпске операције и обучавање терористичке ОВК. Немачка влада је 1995. у Тирани потписала немачко-албанску изјаву о "решењу косовског питања", што је буквално значило подршку косовским Албанацима за самоопредељење, а тиме и дефакто право на сецесију, тероризам и оружану побуну.

ЗАПАД, да би посао око дезинтеграције Србије био што успешније обављен, ствара ширу коалицију. У том контексту мора се посматрати боравак Осаме бин Ладена, бившег агента ЦИА, у Албанији 1994. године, када је албанском председнику Салију Бериши обећао помоћ, а други пут 1998. када је прокријумчарио терористе из Италије. Тада је формиран центар исламских терориста уз спонзорство Саудијске Арабије.

Такође, у саставу ОВК, према престижном "Тајмсу", било је и муџахедина, што је, види парадокса, "узнемиривало" америчку администрацију. Клинтон је, у атмосфери афере "Левински" - која је до темеља потресала Вашингтон 23. марта 1999. добио подршку Сената за бомбардовање СРЈ. Томе је претходила вишегодишња антисрпска пропаганда у којој је изречено безброј лажи.

Фото архива

Кристофер Лејн и Бењамин Шварц, истраживачи Кејто института, доказују да је управо америчка администрација одговорна "за косовску хуманитарну кризу и за признавање ОВК као доминантне снаге на Косову". Циљ је био, како примећује Џејмс Бисет, бивши канадски амбасадор у Југославији, Бугарској и Албанији, "да се дестабилизује Косово и свргне српски председник Слободан Милошевић", као нужан предуслов за покоравање Србије и инсталирање нове НАТО дестинације.

Америчкој администрацији био је потребан случај "Рачак" будући да јој је било познато, што је, између осталих, и пословично обавештени Кисинџер потврдио, да је споразум Милошевић - Холбрук о прекиду ватре у 80 одсто случајева прекршила ОВК. Али, то није вредело - одлука о бомбардовању Србије, од НАТО алијансе, одосно САД уз британску сарадњу и вишегодишње подстрекивање Немачке, већ је била донета.

Активна сарадња НАТО и ОВК успостављена је знатно пре почетка бомбардовања СР Југославије. Роберт Гелбард, специјални изасланик за Балкан, састао се у јуну 1998. године са политичким лидерима ОВК. Терористи су за евро-америчке медије преко ноћи "постали борци за слободу и национални хероји".

Амерички заокрет коначно је јавно потврђен састанком Ричарда Холбрука са руководством ОВК у Јунику код Дечана, крајем јуна 1998. године, где се изувен сликао с терористима. Ова слика је обишла свет и сугерисала званичницима и водећим медијима како треба говорити и писати о ОВК, Србији и Косову и Метохији. Холбрук ниједном речју није осудио терористичку активност ОВК, већ је изјавио: "Мислим да би Срби требало да оду одавде."

Амерички Стејт департмент је, да би оправдао бомбардовање, објавио да је "90 одсто етничких Албанаца протерано са Косова, иако је било безброј информација о томе да су покрајину почели да напуштају после притиска НАТО земаља и ОВК како би се "морално" оправдало бомбардовање Србије.

Ради разумевања "избегличке кризе" на Косову и Метохији треба имати у виду чињеницу да су припадници ОВК имали на располагању бројеве сателитских мобилних телефона Робина Кука и Веслија Кларка, како би, поред садејства са НАТО нa војном плану, кординисали и друге активности, а тиме и наводно и од НАТО испланирано избеглиштво.

Фото архива

На Косову и Метохији, на основу споразума од 13. октобра 1998, између Милошевића и Холбрука, донетог под претњом бомбардовања Србије, било је предвиђено да се распореди око 2.000 ненаоружаних посматрача ОЕБС (чији је укупан састав пред бомбардовање износио око 1.400 људи). Њихов формални задатак био је да контролишу употребу тешког наоружања српске полиције и да надгледају примирје између ОВК и српских снага. Стварни циљ њихове мисије био је да ОВК помогну у обуци и другој логистичкој потпори да поврати изгубљене позиције на терену и да припреме и обезбеде логистичку подршку за НАТО бомбардовање Србије (које је у Вашингтону већ било донето). За шефа мисије постављен је амерички генерал у пензији Вилијам Вокер, а за заменика британски генерал Џон Древјенкијевич. У ствари, посматрачи ОЕБС са америчким амбасадором Вокером на челу - који је био агент ЦИА - били су параван за њене операције подршке ОВК.

Чланови Вокерове мисије по наруџбини својих влада и шпијунских организација у својим извештајима - као и у другим случајевима где су њихови интереси били уплетени - безочно су лагали. Евро-амерички медији и њихови налогодавци и наручиоци стварали су, како примећује Роберт Фиск, хушкачку атмосферу: "Милошевић је био Хитлер, Срби нису били бољи од нациста, а Албанци су постали Јевреји Косова".

Западна пропагандна машинерија, све до окончања сукоба на Косову и Метохији 1999. године, немилосрдно је млела српски народ, али и истину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

Che

08.08.2020. 09:27

Lepo dokumentovan, skupljen i prezentovan materijal o antisrpskoj histeriji kao pripremi za oruzanu agresiju, unistavanje srbije i otimanje teritorije. Ostaje ne jasno, zasto i danas, 30 godina nakon neprestanih napada zapada i dalje imamo neupitnu drzavnu politiku koja se svodi na pridruzenje EU.

buki

08.08.2020. 15:14

@Che - Alii se u isto vreme bori da ljudima koji imaju želju za istinom, promeni pogled na satanizovanu Srbiju. Takodje se bori da mnogim mladim i neiskusnim Srbima, koji su podlegli pod zapadnu propagandnu mašineriju, ukaže na grešku i vrati ih plemenitom srpskom rodu. Da bi se sve to menjalo, moramo saradjivati sa EU pa i kroz proces pridruženja, za koji svi (političari posebno) znamo da je bla-bla trućanje.

Soko

08.08.2020. 09:45

Šta drugo i očekivati od nacističko terorističke Nemačke.Njima je Hitler ostavio u amanet da podrede svojim interesima sve što im se ne može odupreti.Naravno tu su i ostale nakaze ljudskog roda kojima je jedina snaga u NATO alijansi zloglasnoj.

nedim

08.08.2020. 09:46

dok je zavrijeme Titove vladavine vladao spokoj i bilo kakav mir nije bilo ugroženi naroda, svi smo bili spokojni; dolaskom miloševiča koji je bio engleski špijun dosta zločina učinjeno al vidim da danas ima svoji sljebednika koji se ne mire pravom istinom sve drugo samo reakcija na kasnije događaje

SamoTi

08.08.2020. 11:21

@nedim - Neistina. Dok je Tito bio vi ste uporno pravili probleme i nije bilo spokoja. Kako je Tito umro vi ste počeli sa žešćom ofanzivom, pa je tek kasnije došao Milošević. Sve se vraća, sve se plaća pa će tako biti i sa vašom otimačinom.

Miki Zg

08.08.2020. 18:53

@nedim - Dok je bio Tito ( Josip Broz ) koji im je praktično dao državu od 45. god. iako su u ratu bili fašisti ,financijski su ih pomagale Rep. eks. YU i pronatalitetnu politiku ( dece 9 .DC9 ) ,par puta išao na KiM ,recimo 67 .god. nije izlazio iz voza ,zbog svoje bezbednosti .Kada je umro 80.god. 4.5 .Šiptari su se digli na ustanak ( bio u vojsci pod uzbunom te god. )!

buki

08.08.2020. 15:21

@Prelle - Potpuno ste u pravu. Najsrećnija sam bila kada mi školski blagajnik na kraju meseca da platu na ruke. Ja i dan - danas banku koristim samo u tu svrhu, ali me to brojanje i davanje moje plate košta 450 dinara, a blagajnik u školi i dalje postoji.

SamoTi

08.08.2020. 11:23

Nadam se da ljudi kod nas shvate i razumeju dubinu našeg problema i da uz jedinstvo ali i predanje dođemo do malo mira i mogućnosti da naša deca i unuci vide bolje sutra. Zlo sa koje je oko nas u Evropi će ostati tu dugo, mi moramo malo da taktiziramo uz pomenuto jedinstvo i slogu među nama.

Komentator

08.08.2020. 13:35

"Obnovljena je stara austrougarska i kominternovska propaganda protiv Srba". To je jedan od brojnih dokaza da su politika AU i Kominterne vodjeni iz izstog centra moci. Naizgled jako razliciti interesi a u sustini neverovatno slicni.

Zoran Petrović

08.08.2020. 14:14

Sav taj zapad potice od stvaranja i koristenja ljudskih robova , zauzimanja tuđih teritorija poput indijanskih i teritorija crne rase. A o nemcima koji su pobili vise od 8 miliona ljudi da se i ne priča. Sva njihova tajna sluzba preko ambasadama je već od 1985 godine radila intenzivno na raspadu. A drzava to i te kako zna.

baraba

08.08.2020. 14:57

Meni nikako nije jasno koji je to toliki interes strancima oko našeg Kosova? Koliko ja to shvatam, nije da oni vole šiptare, baš nemaju razloga za to (niko nema), a ne mogu da shvatim ni da imaju toliki razlog da rade sve protiv nas Srba, jer stvarno, mi smo toliki mali i nebitni da bi pola svijeta nešto imali protiv nas. Ostaje pitanje šta se kog đavola dešava? Da li je razlog taj da bi oni kontrolisali tu teritoriju kao neku ulaznu tačku droge u centar Evrope? Da li da koriste rudna bogatstva za dzaba? I to su mogli jednostavnije riješiti, a ne ovako. Ovolika količina nepravde stvarno izluđuje. Problem je što niko ne shvata da ovo ovako ne može biti rješenje. Već znamo iz istorije da se i 500 godina može trpiti, pa se kad tad riješi. Stvarno bih volio da mi neko objasni šta se to dešava i iz kojeg glavnog razloga? Nešto mora biti.

ISTINA

08.08.2020. 16:51

Сад ви из Новости објавите ово! Наша власт од 2000г (,,револуција", и ,,воља" народа, а не организовано и плаћено од запада) каже да су то наши пријатељи. Ко је ту луд?! Новости су некад биле наш НАРОДНИ лист!!! Данас?! Ви ће те одговорити и објавом овог комента ко су Новости данас.

vladimir

08.08.2020. 17:49

Nemac ostaje "nemac" /german/ i to je genetika, tako da je UZALUDNO nadati se njihovoj promeni shvatanja "iber ales", kojom je itekako "inficirana" Amerika, namerno spasavajući preživele naciste /od kalibra ... Verner fon Braun, direktor NASE/ i koja je kao "zadužbinu" inicirala nacističku NDH! I zato je izmišljena Srebrenica i Kosmet da bi se OPRAO zločin nad Srbima! Upamtite - nemac će ponovo izazvati rat, jer to je jače od njega!

Pera

08.08.2020. 21:34

Zašto naši mediji ne bruje na sva zvona tu istinu, kao i istinu da su zapravo Srbi bili žrtve na Kosovu (tragična pogibija Branke Đukić je samo jedna od opevanih tragedija)? Mi koji smo živeli i dalje živimo u Srbiji, znamo (bar veći deo nas), istinu o Kosovu, dok ostatak sveta gleda njihovu propagandu, i veruje im. Isto to treba i mi sad da radimo sa maksimalnim angažovanjem na svim mogućim platformama (internet, televizija, radio...),dok se svest ljudi o Kosovu ne promeni, odnosno dok ne saznaju pravu istinu.