АМЕРИЧКА ФАБРИКА ЛАЖИ: Како су САД после Румуна и Ирачана САТАНИЗОВАЛЕ Србе

Иван Миладиновић

07. 08. 2020. у 20:00

АМЕРИЧКА ФАБРИКА ЛАЖИ: Како су САД после Румуна и Ирачана САТАНИЗОВАЛЕ Србе

Фото архива

ЈОШ 1509. године Еразмо Ротердамски је написао да је човекова природа таква да измишљено на њега оставља много већи утисак од истине.

И гле чуда, тај исти човек се изгледа није променио за ових пет векова. Живимо у свету обмана, дезинформација, манипулација, превара, фабриковања лажи, спиновања зарад политичких интереса. Као да нам је савременик нико други до Паул Јозеф Гебелс, творац пароле "лаж поновљена хиљаду пута остаје лаж, лаж поновљена милион пута постаје истина". Тај "мали доктор" који је тврдио да "свира на души народа као што се свира на клавиру" имао је само један циљ - да "распламса вулканске страсти, изазове експлозију беса, покрене широке људске масе, хладнокрвно и срачунато организује мржњу и очајање".

МОНИКИН ДЕЧКО ПОЗИВА У РАТ

Како било, мејнстим медији, хтели-не хтели, морали су да изврше своје обавезе према сопственом "естаблишменту". Тако је "лидер слободне штампе" морао да пренесе опсервације лидера "слободног света" Вилијама Џ. Клинтона, који је дан пре агресије НАТО на СР Југославију, 23. марта 1999. пред групом радника упоредио тадашњег председника Милошевића са Хитлером и позвао Американце да устану против бруталности и убијања невиних људи на Косову : "Не, Срби нису изазвали само Први светски рат, не, без њих не би било ни Холокауста." Ови редови не заслужују никакав коментар, чак ни чуђење, као ни онај ко их је изрекао, тек аболиран од "афере Левински" (Сенат САД 12. фебруара 1999. изгласао је да је Клинтон ослобођен оптужбе за кривоклетство; 55 републиканаца је гласало да је крив, насупрот 45 демократа које су стале уз свог председника, дакле није било потребне квалификоване већине). (Charles Babington and Helen Dewar: President Pleads for Support, "Вашингтон пост", 24. март 1999)

ВРАТИМО се тридесетак година уназад и присетимо се "румунске револуције" и смене и ликвидације Чаушескуа. Тада је почела операција дезинформисања светске јавности да су у Темишвару откривене масовне гробнице. У ствари, снимани су лешеви у мртвачници и то је потпалило ватру...

Фото архива

Затим је уследио Ирак... Четрнаестогодишња Кувајћанка је сведочила пред америчким Конгресом да је својим очима видела ирачке војнике како су прекинули довод кисеоника у инкубаторе, због чега су умрле на десетине беба. То сведочење је амерички председник Џорџ Буш Старији поновио осам пута у разним телевизијским емисијама. Наравно да ни један једини Американац није остао равнодушан... А ова девојчица је била ћерка кувајтског амбасадора при ОУН и годинама није била у Кувајту.

А онда су на ред дошли Срби. Модел дезинформисања примењен на нама и данас служи као пример и примењује се у готово свим операцијама "светског полицајца".

УМОТВОРИНЕ СРБОМРЗАЦА

ЦИЉ светских центара моћи је био да званична Србија буде изолована у тзв. међународној заједници. Фрапантно "једногласје" и "монолитност", типично за бољшевизам и нацизам, карактерисало је мајнстрим медије, Запада, што потврђују следеће "умотворине":

"Господин Милошевић је само другоразредни Хитлер. Лондонска конференција не сме постати другоразредни Минхен."
"Ћосић - идеолог: Балкански Толстој... Сања да ће
до смрти повратити свој политички утицај. Добрица Ћосић, 73 године, никада није поднео своје свргнуће са места председника 'Југославије' (Србије и Црне Горе). Овај писац, често називан балканским Толстојем, већ је одиграо своју улогу. Он пориче да је писао фамозни пансрпски манифест кога је 1986. објавила Академија наука. Али, више пута је признао да је био инспиратор. Његове речи: 'Српско етничко право је уједињење у једну државу, а Босна никада није постојала, нити ће постојати..." (Париски "Експрес", 1. јун 1995.)
"Суштински узрок сукоба је идеологија етничког чишћења коју је обновио господин Ћосић, председник Србије, који је већ 1990. објавио Меморандум." (Жак-Делор, тадашњи председник Европске комисије, изјава на француској ТВ, маја 1994)
"Кандидат Српске радикалне странке за новог председника српске државе Томислав Николић има много заједничких елемената - када је реч о успону његове политичке каријере - са бившим немачким челником, нацистом Адолфом Хитлером. Николић, који је сада постао заиста озбиљан кандидат да влада у наредним годинама њихове (највероватније) унутрашње таме, наставља са успоном који се заснива на хитлеровском манипулисању осећањима Срба националиста." (Бурим Рамадани, приштински лист "Зери", 21. јануар 2008).
"Срби су људи од мржње, фасцинирани обнављањем Византијског царства, сатанизују и презиру суседе и проглашавају их нечовечним."
(Паскал Брикнер, "Монд", 8. април 1994)

НА СЦЕНУ ступа америчка агенција за односе са јавношћу Ruder Finn Global Public Affairs: 12. августа 1991. почиње да ради за Хрватску. У уговору су јасно прецизиране обавезе: 1) развијање стратегије лобирања у америчком Конгресу и Сенату, као и свим релевантним министарствима за признавање независности Хрватске; 2) успостављање веза са америчким тајним службама; 3) придобијање медија...

Влада Алије Изетбеговића 23. јуна 1992. потписује уговор са агенцијом Ruder Finn на истим основама као и хрватска.

Милошевић и Холбрук у Дејтону, Фото архива

Октобра 1992. Ruder Finn постаје лобиста косовских Албанаца.

Дезинформаторима ове агенције наруку иде запрепашћујуће непознавање светског јавног мњења, посебно америчког, о приликама у Југославији. Најбоља илустрација оваквог стања је дијалог, по сведочењу белгијског новинара и историчара Мишела Колона, између Ворена Кристофера, тадашњег америчког државног секретара, и Дејвида Овена:
Кристофер: - Грешка је до вас Европљана, ви сте дозволили да Срби изврше инвазију на Босну.
Овен: - Али, они су тамо живели и живе.
Кристофер: - Од када?
Овен: - Одувек.
Са обе стране Атлантика почиње дотад невиђена сатанизација једног народа. Светска медијска заједница је похрлила да прискочи у помоћ најпре Хрватима, затим муслиманима и најзад косовским Албанцима, увек против истог непријатеља - Срба.

ЖРТВОВАЛИ СВОЈ НАРОД ЗБОГ МЕДИЈСКЕ ПРОМОЦИЈЕ

У ФУНКЦИЈИ медијске нацификације српског народа посебну улогу су играли догађаји који су се, по правилу, одигравали уочи неких важних одлука "међународне заједнице". У теоријској литератури ти догађаји се називају triger events (обарач-догађаји), односно догађаји који провоцирају одређену (ре)акцију и постају својеврсни катализатор за политичке одлуке које им (не)посредно следе. Процес убијања сопственог народа од стране муслиманских вођа зарад медијске промоције најбоље илуструју три обарач-догађаја:

Масакру у улици Васе Мискина (мај 1992)
Експлозија на пијаци "Маркале" (фебруар 1994)
Друга експлозија на пијаци "Маркале" (август 1995)
Дакле, кад год је на помолу био било какав договор, или разговор, између три стране у Босни и Херцеговини, муслимана, Срба и Хрвата, долазило је до тзв. trigger events, догађаја који политичку јавност и јавно мњење света усмеравају у правцу који је потпиривао ратне сукобе. За неуспех преговора, по правилу, били би оптуживани Срби, као "некооперативна страна".

УЛОЗИ у балканској игри постају позамашни. Онај ко контролише Балкан контролише путеве нафте и гаса из Арабије, Ирака и Кувајта, из Каспијског мора и Казахстана. НАТО, као светски полицајац, има потребу да увежба и испроба своје оружје и опрему. Германски свет није одустао од тежње да себи отвори пут ка Средоземљу. Ислам гори од жеље да уђе у срце Европе и за то располаже баснословним средствима која му обезбеђује арапска нафта. САД теже томе да ослабе европске нације, и добију базе које би биле усмерене ка Русији. Дунав је природни пут који повезује Исток и Запад Европе...

Милошевић и Клинтон, Фото архива

И ето спонзора који ће зарад две новорођене републике и треће на помолу, исплаћивати милионске своте на рачун Ruder Finn-а.

Коцка је била бачена и игра је већ на почетку добијена. Почело се са Дубровником, "градом мучеником, средњовековним драгуљем Хрватске који је уништен под ватром југословенске армије", како је писао "Пари мач" 28. новембра 1991. Сцене из Вуковара коришћене су као декор за уличне окршаје у Дубровнику. Запитају ли се бар понекад силни европски и амерички туристи који лети опседају овај град зашто нема трагова уличних окршаја.

ДАВНИ ГЕРМАНСКИ САН

ИДЕЈА о будућој "независној републици (држави) Косово", као сидришту будућих НАТО-база које ће надгледати путеве енергије, али и дроге, са Кавказа и Блиског истока у Европу, као и централном месту где ће се једног дана - након коначног напуштања Немачке - стационирати гро америчких војника, представљала је давни "германски сан".

ПОТОМ се објављује фотографија моста са следећим текстом: "Стратешки мост који су срушили Срби, мост у Вуковару бејаше прекрасан примерак архитектонске и историјске баштине овог хрватског града." Али авај, такав мост уопште у Вуковару не постоји. Мост који је фотографисан налазио се у Мостару и он јесте уништен... али су га уништили Хрвати!

Следе приче о логорима, настале од једне фотографије на којој је фотографисан мршав човек окружен другим људима који нису били мршави. А тај мршави и болесни човек Фикрет Алић није био заробљеник већ избеглица. Он се, са другим избеглицама, налазио изван бодљикаве жице, а фотограф унутар ње. Бодљикава жица није окруживала логор, већ једно пољопривредно добро.
За дезинформаторе агенције Ruder Finn било је довољно да отворе причу о "Србима нацистима". И то се стално понављало.

Холбрук, Туђман, Изетбеговић, Кристифор и  Милошевић, Фото архива

Штампана су два плаката. На једном су биле две фотографије, Адолфа Хитлера и Слободана Милошевића, а испод је писало: "Зар вас приче о етничком чишћењу ни на шта не подсећају?" На другом плакату су такође представљене две фотографије два концентрациона логора: један из Другог светског рата, а други наводно у Хрватској. Испод је текст: "Зар вас логор у којем се спроводи чишћење припадника етничких група не подсећа ни на шта?"

 МЕДИЈСКИ ГЕНОЦИД

"ИАКО се већ показало у ранијим ратовима да пропаганда игра велику улогу, ипак су 'пустињска олуја' и оружани сукоб у бившој Југославији недвосмислено показали да је савремени рат неодвојив од 'медијског рата'. Управо, преко њега ће се противник демонизовати, сатанизовати и апсолутно дисквалификовати. Строго контролисани и цензурисани медији обављају информативни и пропагандни поступак који би се могао назвати манипулацијом, терором поруке, организованим јавним лагањем, односно 'семантичким терором'." (Др Брацо Ковачевић: Медијски геноцид)

Али и то је било мало: на ред долазе етничко чишћење, силовања, употреба хемијског оружја, масовне гробнице, сарајевски масакри...

УЖАС је свеопшти. Листови пишу: "Изгледа да су српски екстремисти користили силовање као ратно оружје у својој политици етничког чишћења... Српски војници добијају по три цента по силовању."
Све је то рађено да би међународна заједница била све бруталнија према српској страни и завршиће се са 3.000 полетања авиона НАТО који су бомбардовали српске војне и цивилне циљеве, иако ниједна од земаља чланица НАТО није била у рату са Србијом.
Француски новинар Жак-Мерлино, у књизи "Нису све истине о Југославији за причу", интервјуисао је Џемса Харфа, директора Ruder Finn у Вашингтону:
- Наш занат састоји се у томе да расејемо информације - каже Харф - да их што је могуће брже пустимо у промет... Брзина је пресудна, одлучујући елемент. Чим је нека информација за нас повољна, сматрамо се обавезним да је одмах усадимо у свест јавног мњења. Јер, савршено добро знамо да је најважнија прва вест. Деманти нема никаквог ефекта.

Роберт Овен, Фото архива

РЕЧ "логор" била је, разумљиво, довољна да дигне на ноге јеврејску заједницу и Ruder Finn је обмануо три велике организације: Лигу против клевета, Амерички јеврејски комитет и амерички јеврејски Конгрес.

- Предложили смо им да објаве прилог у "Њујорк тајмсу" и организују протестни скуп испред зграде Уједињених нација - рекао је Џемс Харф. - Блеф је успео, ствар се сјајно одвијала, јеврејске организације су увучене у игру на страни босанских муслимана, што је било изузетно рискантно. Скоро тренутно успели смо да у јавном мњењу изједначимо Србе са нацистима. Погодили смо право у мету. Задатак је био сложен, нико није разумео шта се догађа у Југославији и, да вам отворено кажем, већина Американаца питала се у којој се афричкој земљи налази Босна, али једним потезом успели смо да ствар поједноставимо, да је прикажемо као причу о добрим и злим момцима... Поређење са нацистичком Немачком, гасним коморама и Аушвицом изазвало је емотивни набој који је био толико снажан да се нико више није усуђивао да се успротиви да не би био оптужен за ревизионизам.

Кристофер Ворен, Фото архива

- НАШ посао није да проверимо тачност информације. Нисмо ми ни опремљени за тако нешто. Наш је посао да убрзамо проток информација које су за нас повољне. Ако желите да докажете да су Срби јадне жртве, само изволите, бићете прилично усамљени у том послу - закључио је директор агенције Ruder Finn.

- То ипак није тако једноставно: више је него очигледно да се амерички и немачки интереси, на пример, нису поклапали са српским интересима, да Харф ни у ком случају није радио на своју руку и само за новац, већ је несумњиво добио од своје владе благослов или бар прећутну подршку односно затварање очију.

ДАВНИ ГЕРМАНСКИ САН

ИДЕЈА о будућој "независној републици (држави) Косово", као сидришту будућих НАТО-база које ће надгледати путеве енергије, али и дроге, са Кавказа и Блиског истока у Европу, као и централном месту где ће се једног дана - након коначног напуштања Немачке - стационирати гро америчких војника, представљала је давни "германски сан".

Дезинформација не може успети уколико ветар дува у супротном правцу. Она ипак може сјајно да га искористи и реалност чињеница је њена најмања брига - написао је Владимир Волкоф у књизи "Мала историја дезинформисања - Од Тројанског коња до интернета".

Са дезинформаторима агенције Ruder Finn и њиховим покровитељима поиграће се књижевник и новинар Небојша Јеврић. Он је најпре у серији текстова у "Дуги", а потом у књизи, описао највећег српског силоватеља Грубана Малића. Међународни суд за ратне злочине је пожурио да открије овог "незајажљивог Србина који је силовао хиљаде муслиманки". Какво ли је било њихово разочарање када су открили да је Грубан Малић заправо лик из романа Миодрага Булатовића "Херој на магарцу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Neko

07.08.2020. 20:26

Davni germanski san o nezavisnom Kosovu?! Puteve nafte, droge i ostalog mogu se odlicno nadgledati i iz Srbije, Rumunije, Bugarse... Da je to zaista razlog jeftinije bi im bilo da zakupe deo teritorije ili da daju nesto za uzvrat za mesto gde bi smestili deo svojih trupa.

Amarcord

07.08.2020. 21:53

@Neko - Господине у једном тренутку за време чувеног Рамбујеа је Србија понудила и своје чланство у НАТО али је добила одговор да "то није опција" ! Дакле не занима њих став Србије и закуп територије већ брутално отимање према тренутном нахођењу без икаквих обавеза и икакве одговорности! Запад је брутални и како ставри стоје трајни непријетељ пре свега Срба па онда и Србије!

Sneki

07.08.2020. 21:20

Zašto baš sada pišete o ovome.da li to govori o nama Srbima da smo naivni pa verujemo u pravo i pravdu.Hrvati su imali i imaju podršku nemačke i vatikana,amerikanci su navikli da sve dobijaju silom,muslimani zahvaljujući nafti imaju novac da finansiraju svoje,a mi naivni smo sve to gledali i ništa nismo preduzeli

Superboy

07.08.2020. 21:54

Zatim je usledio Irak... Četrnaestogodišnja Kuvajćanka je svedočila pred američkim Kongresom da je svojim očima videla iračke vojnike kako su prekinuli dovod kiseonika u inkubatore, zbog čega su umrle na desetine beba. To svedočenje je američki predsednik Džordž Buš Stariji ponovio osam puta u raznim televizijskim emisijama. Naravno da ni jedan jedini Amerikanac nije ostao ravnodušan... A ova devojčica je bila ćerka kuvajtskog ambasadora pri OUN i godinama nije bila u Kuvajtu Vazno je napomenuti da je bila obucavana 3 meseca u Americi od strane CIA. To je CIA javno i govorila. Nakon toga je svedočila tobože emotivno razorena zbog Kuvajta

TO JE I BIO RAZLOG DA AMERIKA UDJE U DRUGI SVETSKI RAT

07.08.2020. 22:10

USLI SU I PROFITIRALI, pokupili su sve nacisticke strucnjake, bilo da se radio naoruzanju, o propagandi ili naucnici koji su bili vodeci u svetu. Posle zavrsetka drugog svetskog rata, Amerika je nastavila gde je Hitler stao, tj. nastavila je da terorise svet, a taj teror traje i dan danas.

Sale

08.08.2020. 07:46

Pa ništa novo ustvari, a nije to ni samo 30 godina staro, nego mnogo, mnogo starije. Verovatno čak i starije od saradnje američkih banaka i industrije sa Hitlerom 30ih godina. Nije ni čudo da su Ameri svoje štićenike nakon rata pokupili i odneli da se odmaraju preko okeana. A ono u Rumuniji, pre 30 godina, e tu sam se malo nasmešio, pošto je odavno poznato da su i tu čorbu zakuvali sve Ameri, a tadašnja Jugoslovenska televizija je tu još i pala kao muva na slatko pa im nažalost pomogla da razglase dešavanja po njihovom scenariju...sećam se ja dobro tih dana.

baraba

08.08.2020. 15:21

Bravo za Novosti. Samo nastavite ovako. Objavljujte konkretne informacije, prave stvari, da se čuje i druga strana. Ali treba još više proširiti audotorijum nekako. Prvo na sve građane Srbije, pa onda ako je moguće i šire. Pa valjda i mi imamo neke pare koje bismo mogli iskoristiti za pravu stvar. Ako su ovi ostali "kupili istinu", mi možemo možda probati da platimo da se satre laž.