КОНАЧНО ДОБРА ВЕСТ Кон: Подаци охрабрују, али ова ствар је кључна

Танјуг

01. 08. 2020. у 21:15

КОНАЧНО ДОБРА ВЕСТ Кон: Подаци охрабрују, али ова ствар је кључна

Фото: Пинк Принтскрин

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон изјавио је вечерас да, иако подаци охрабрују, опрез је и даље неопходан и упозорио да је ситуација у Београду несигурна и да је мало потребно да опет дође до великог погоршања.

Сматра да је неопходно присуство контроле на купалиштима и да она мора да се види, пошто тако делује као опомена.

Кон је за РТС рекао да је у Србији дошло до поступног смањења регистровања новооболелих, као и прегледа и сумњивих слуцајева у ковид-амбулантама, а смањује се и присутност у ковид-болницама.

- Сви ти показатељи заједно врло јасно стављају до знања да долази до постепеног врло благог пада. То знаци да се ситуација некако стабилизовала, али на врло високом нивоу - наводи Кон.

Зато упозорава да је потребан даљи опрез, и подсетио да је и раније било охрабрења, али да опрез треба да буде "мајка мудрости".

Коментаришуци ситуацију у Београду, Кон је истакао да је довољно једно веће преношење, одређени експресни догадаји где би дошло до масовнијег преношења вируса, па да се ситуација нагло измени.

Он је указао да је данас било великог присуства на купалиштима.

- Без обзира на то што се види да људи углавном поштују мере, треба реци да од 100.000 људи вероватно има око 100 оних који носе вирус. Од тога како це се они понашати, и они који су у њиховој непосредној близини, директно зависи од тога шта цемо имати у наредних недељу дана - истице Кон.

Упитан шта је забрањено на купалишту, наводи да није забрањено ништа осим организованог окупљања, али сматра да је неопходно присуство контроле, јер на тим местима постоје ресторани, кафици, места где се људи окупљају.

- Контрола мора да се види, јер ако се види, онда је то и опомена. Мене кад виде, одмах стављају маску - истице Кон.

Осврнуо се и на наредну школску годину, наводеци да постоје разлицити модели.

- Сви це они доци нама у медицински део Кризног штаба на разматрање, па цемо одредене предлоге евентуално прихватити или не. То мора да прође и кроз Кризни штаб, а на крају и кроз Владу. Одмах да кажем - и влада се мења, па це можда и Кризни штаб да се мења, да се ми разумемо, јер је то нешто што је потпуно оцекивано по мени - каже Кон.

Сагласан је са тим да је у младим узрастима због социјализације треба да постоји присуство у школи, док за старије може да буде наизменицно.

Упитан за могуцност ношења маске у одељењима од првог до цетвртог разреда, каже да је то озбиљно питање и да то оставља за даљу расправу.

- О томе це се расправљати. Имамо изузеца вец у вртицима где, је јасно да не могу у свим ситуацијама да се користе маске - навео је Кон.

Што се тице његових сазнања о томе докле се стигло са вакцином, Кон каже да су оне у фази испитивања.

- Када будемо цули за неку која је прошла све фазе испитивања, она више није потенцијална или кандидат вакцина, вец она која се може користити. За сада то још увек немамо. Оцекујемо, и по ономе што се саопштава, оцигледно је да смо у контакту са неким фирмама које то производе - наводи Кон.

Највише изгледа да буде у употреби, како је додао, имају оне вакцине које су ушле у трецу, или су се приближиле трецој фази истраживања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)