СУКОБ ЕПИДЕМИОЛОГА СЕ НАСТАВЉА: Др Кисић Тепавчевић одговорила на критике др Зорана Радовановића

Novosti online

01. 08. 2020. у 17:19

СУКОБ ЕПИДЕМИОЛОГА СЕ НАСТАВЉА: Др Кисић Тепавчевић одговорила на критике др Зорана Радовановића

Фото: Танјуг

СУКОБЉАВАЊА међу епидемиолозима не престају, те је након др Предрага Кона, на констататију др Зорана Радовановића да Србија треба да тражи помож од Светске здравствене организације (СЗО), одговорила и др Дарија Кисић Тепавчевић.

Наиме, у објави на Фејсбуку, др Радовановић је истакао да се кризни штаб више пута током трајања пандемије вируса корона одлушио о препоруке СЗО, те да је потребно да се "као разуман излаз намеће окретање СЗО, уз молбу да нам пошаље тим експерата".

- Не знају они много више од нас, али имају ауторитет и ореол непристрасности, па би се њихова реч прихватила. Такав приступ показивао се у прошлости делотворним, од сузбијања пегавца пре много деценија, преко борбе против варионе 1927, до скорашњих сличних посета. И наши стручњаци су често путовали по свету у својству експерата, па позив не треба схватити као слабост, већ као међународну сарадњу - написао је Радовановић.

Као др Кон пре ње, и др Кисић Тепавчевић је, током годтовања у емисији "Фокус" на телевизији Б92, истакла да је Србија у сталном контакту са СЗО.

- Све одлуке које је доносио и доноси Кризни штаб засноване су на искључиво епидемиолошким показатељима у датом моменту и све одлуке су биле на нивоу препорука. Што се тиче исказа професора Радовановића, прво се трудите да не слушате различите исказе јер се трудите да радите свој посао. Међутим, када се то понавља не можете да не чујете и да вас не погоди. Испада да су људи у Кризном штабу случајно изабрани и немају никакве компетенције. Професор Радовановић зна компетенције сваког члана Кризног штаба - рекла је докторка и додала да је професор Радовановић отишао у пензију као професор Института на ком она тренутно ради.

- Он је више од 30 година ван здравственог система. Критиковати је лако. Критика је добра уколико је продуктивна, али овакав начин изношења неистина и полуинформација је нешто што негативно може да утиче на све јер уноси једну врсту неповерења. Када је реч о позиву на сарадњу са СЗО, то је нешто што се подразумева. Имамо континуирану сарадњу и едукацију у области пандемија са СЗО. Многе моје колеге и ја последњих четири-пет година имамо све њихове дипломе када је реч о спремности на реаговање упандемијским ситуацијама - каже Кисић Тепавчевић.

Она је истакла да је део рутинског посла и активности бити у свакодневном контакту са СЗО, те да је Србија прошле године била позвана у Вашингтон као пример доброг реаговања и добре праксе када је реч о епидемији малих богиња и додала да су и прошле недеље одржани састанци са директним представницима СЗО.

Кисић Тепавчевић каже да са канцеларијом СЗО у нашој земљи имамо веома добру сарадњу, као и са шефом канцеларије Иванушом.

- Колеге из СЗО се увек труде да нам помогну у свим сегментима. На почетку епидемије, а пре проглашења пандемије тестови на корону нису постојали, а када су се појавили први тестови, Србија их је добила као донацију - наглашава она.

Докторка напомиње да на почетку епидемије, а пре проглашења пандемије тестови на корону нису постојали а да је Србија прве тестове добила као донацију.

- На тржишту нису били доступни. Од самог почетка уз велику помоћ СЗО имали смо тестове и после када су били доступнији трудили смо се да их набавимо колико можемо - истиче Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је рекла и да се изнова понављају информације које нису засноване ни на доказима нити истини.

- Више пута смо рекли, апсолутно сваки члан Кризног штаба доносио је одлуке искључиво базиране на актуелној епидемиолошкој ситуацији и нисмо учествовали нити мислимо да постоји икакво обмањивање у вези са било чим. Од самог почетка смо били у медијима свакодневно и делили све информације а често нисмо знали одговоре на питања и то отворено кажемо. И то смо схватили као битан део нашег рада.

Показано је да ове мере спасавају живот и управо нам то искуства из Кине то непрестано показују - објаснила је докторка, преноси Блиц.рс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

denis

01.08.2020. 18:43

Na osnovu čega Dr. Radovanović "zna sve" o ovom virusu kada niko u svetu ne zna sa sigurnošću jer je to nešto novo, inače bi ga valjda zvali iz celog sveta da im "otkrije" misteriju. Ali važnije je baviti se politikom...

dragan963

01.08.2020. 19:51

@denis - O kakvom se čoveku radi govori i činjenica da je 1972 godine kad je u Jugoslaviji izbila epidemija variola iako je bio jedan od retkih koji je vakcinisan, jer se spremao na put u Indiju, PRVI revakcinisan ali nije otišao u bolnicu da radi sa pacijentima već se nabio u gradski štab a u borbu sa epidemijom poslao mlade, neiskusne i nevakcinisane ljude.

AMatić

02.08.2020. 13:00

Poštovanje svim koji se bore sa KOVID-om 19, a ovi koji misle da su bolji a ne znaju ni šta hoće naka prekinu sa tom prljavom kampanjom protiv vrednih i požrtvovanih sručnjaka i to odmah, neka se izvine za svoje gluposti.

Drakče Tormak

02.08.2020. 16:35

Па кризном штабу не верујемо јер управо ради како им наложи СЗО, којима бар ја, не мање, но никако не верујем. Та орг.изгледа давно изгубила смернице зашта оформљена, или пак у старту за манипулисање здрављем људи у свету.

Milena

02.08.2020. 21:48

Ako je dr Radovanović onaj isti koji tvrdi da osiromašeni uranijum nije štetan za zdravlje - nema se sa njim o čemu raspravljati. Ako je, pak, slučajni imenjak dotičnog, onda mu se izvinjavam. Mada i dalje mislim da je, ne samo udobno, već i prilično bezobrazno, iz penzionerske fotelje soliti pamet ljudima u prvim borbenim redovima.